• Odborná exkurzia Osvienčim -28.6.2023

          • Hovorí sa, že sú miesta na Zemi, ktoré by mal človek aspoň raz za život navštíviť. Nepochybne tam patrí aj koncentračný tábor v Osvienčime. Toto miesto je nemým svedkom toho, akej krutosti je človek schopný voči inej ľudskej bytosti. Zahynulo tam vyše milión ľudí. Za týmto číslom sa skrýva nespočetne veľa ľudských príbehov. Nie je možné, aby sme spoznali osudy všetkých obetí. To by nebolo v našich silách.

              Žiaci z 1.A., 1.C, 2.C, 3.D triedy mali možnosť spoznať aspoň niekoľko z nich. Na konci júna žiaci spolu s vyučujúcimi Mgr.M.Prachnárovou, Mgr.Z.Kaščákovou a Mgr V.Hovanovou navštívili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Pani sprievodkyňa „Martuška“ svoj výklad poprepletala osudmi konkrétnych ľudí, vďaka ktorým sa z čísel stali reálni hrdinovia.

              Cestou do Osvienčimu sme navštívili aj mestečko Wadowice,  v ktorom sa v roku 1920 narodil  Karol Wojtyla, neskorší pápež  Ján Pavol II. V jeho rodnom dome sa nachádza Múzeum J. Pavla II., či kaviareň, kam  rád chodieval. Vo farskom kostole Obetovania Panny Márie bol svätý otec pokrstený, pristúpil k prvému svätému prijímaniu a k sviatosti birmovania. V kaviarničkách na námestí ponúkajú pápežský krémeš, ktorý je údajne najlepší zo všetkých krémešov.

            WADOWICE

            OSWIENČIM