• Žijeme zdravo 🍓🍌🥕

          • „Skutočným bohatstvom je zdravie, a nie zlato alebo striebro.“  Mahátmá Ghándí

            Pri príležitosti Svetového dňa zdravia sme sa rozhodli urobiť osvetu o význame zdravia na Základnej škole Lipová v Spišskej Novej Vsi. Naši učitelia a žiaci si pripravili program pre ôsmakov a navštívili základnú školu. V rámci svojho programu oboznámili žiakov o tom, prečo je potrebné sa starať o svoje zdravie a hlavne, ako to robiť správne. Po krátkej prednáške nasledovala praktická časť. Naši žiaci Veronika Kniznerová a Michal Lazor pripravili rôzne druhy smoothie a s pomocou ôsmakov aj raw guličky (zdravý nepečený dezert). Žiakov sme natoľko zaujali, že si pripravovali smoothie s rôznych druhov ovocia a zeleniny a každý hľadal tú svoju kombináciu, ktorá by mu najviac chutila. Po ochutnaní raw guličiek sa ôsmaci zhodli, že nebudú chýbať na ich vianočnom stole.

            Veríme, že sme počas našej krátkej návštevy motivovali žiakov základnej školy k tomu, aby sa začali starať o svoje zdravie a aby si obohatili svoj jedálny lístok.

            Ďakujeme našim učiteľom Ing. K. Cebuľovej Habasovej a PaedDr. M. Grznárovi za ich kreativitu a odbornosť.

          • Halloween🎃

          • Aj tento rok Žiacka školská rada zorganizovala halloweensku súťaž dvojíc vo vyrezávaní tekvíc. Za každú triedu sa zúčastnila jedna dvojica. Spolu súťažilo jedenásť dvojíc. Žiaci využili svoju kreativitu a fantáziu na maximum a výsledok bol úžasný. Všetky tekvice boli originálne a krásne. Bolo náročné rozhodnúť a vybrať prvé tri miesta. Vedenie školy preto rozdelilo tekvice do dvoch kategórií – milé a strašidelné a v každej kategórii vybrali tri najlepšie. Odmenu dostali všetci zúčastnení žiaci za snahu, nápaditosť a súťaživosť.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tomto špeciálnom halloweenskom dni, či už svojou účasťou, hudbou alebo kreatívnymi maskami.

          • Vystúpenie žiakov školského internátu v domove dôchodcov

          • Vystúpenie žiakov školského internátu v domove dôchodcov

            alebo ako zmysluplne využiť voľný čas.

            25.10.2022 vystúpili žiaci nášho internátu s kultúrnym programom v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi.  Zmes hudby a slov, ktorú žiaci pripravili pod vedením pani vychovávateľky Halouzkovej, vyčarila starkým úsmev na tvári. Radosť seniorov  vďaka pani vychovávateľke Mgr. Kyseľovej  znásobil aj malý darček vyrobený našimi žiakmi počas internátnych večerov. 

            Všetkým zapojeným žiakom patrí veľká vďaka!

          • súťaž Desiata Rio Mare

          • 19.10.2022 sa konala celoslovenská súťaž s názvom Desiata Rio Mare. Úlohou žiakov bolo pripraviť chutnú a zdravú variáciu desiaty s použitím výrobkov značky Rio Mare. Náš žiak Maroš Repko sa prepracoval cez viaceré kolá až do finále v Bratislave. Neumiestnil sa na víťazných pozíciách, ale získal množstvo skúseností a krásnych zážitkov. Za pomoc pri jeho príprave ďakuje vedenie školy majsterke Marcelke Ali.

            A za príjemnú atmosféru na súťaži ďakujeme všetkým usporiadateľom a moderátorke Kvetke Horváthovej.

          • Baristický kurz

          • 18 žiakov našej školy sa zúčastnilo baristického kurzu, ktoré viedlo akreditované vzdelávacie stredisko Academy of Coffe. Žiaci získali komplexné vedomosti a praktické zručnosti z oblasti nastavenia mlynčeka, speňovania mlieka, prípravy kávy a kávových mliečnych nápojov a celkovej hygieny pracoviska a kávovaru. Po absolvovaní kurzu získali certifikát "BARISTA".

          • Svetový deň cestovného ruchu

          • Celý svet si 27. septembra pripomína význam cestovného ruchu pre medzinárodnú spoluprácu, posilňovanie svetového mieru, ochranu prírody a kultúrneho dedičstva, znižovanie chudoby a nezamestnanosti vo svete a celkové zlepšovanie kvality života.

            Naša hotelová akadémia sa do tejto zaujímavej akcie zapája každoročne rôznymi aktivitami. Jednou z nich sú „Potulky s hotelákmi“.  Žiaci z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu sprevádzajú ako turistickí sprievodcovia žiakov základných škôl, ktorí sú návštevníkmi mesta. Tešíme sa z každého žiaka, ktorý si nás príde vypočuť. Ďakujeme základným školám, ktoré sú ochotné sa zapojiť.

            Ďalšou aktivitou bol gastro-kútik, v ktorom šéfkuchár Branislav Michalčík, majsterka odborného výcviku Marcela Ali a žiaci odboru kuchár, pripravovali pred zrakmi okoloidúcich jesenné dobroty. Menu bolo nasledovné: 

            ͌  bruschetta s cviklovou nátierkou  ͌

            ͌  kvaková smotanová polievka  ͌

            ͌  bravčová krkovička na domácom chlebíku s kyslou uhorkou a horčicovo-majonézovým dresingom  ͌

            ͌  muffiny z pečenej tekvice  ͌

             

            Študentka Kristína Briestenská prezentovala svoju zručnosť domácimi čokoládovými pralinkami.

             

            Môžeme zhodnotiť, že tentokrát mal náš  stánok na námestí veľký úspech. Zastavovalo sa pri nás veľa ľudí, ktorí sa zaujímali, čo sa deje. Náš nápad oslovil aj televíziu RTVS, ktorá natáčala priamy prenos do ranných správ a reportáž do hlavných večerných správ.

             

            Tešíme sa na ďalšie akcie, ktoré nás čakajú v tomto školskom roku. Vďaka nim ukážeme obyvateľom nášho regiónu šikovnosť žiakov hotelovej akadémie..