• ERASMUS+ v Prahe očami žiakov

          • Sme žiačky Hotelovej akadémie odbor poradenstvo vo výžive.


            Fakultná Nemocnica Kráľovské Vinohrady je jednou z významných zdravotníckych inštitúcií v Českej republike, ktorá poskytuje široké spektrum zdravotnej starostlivosti. Naša prax v tejto nemocnici bola zameraná na nutričné poradenstvo a mali sme príležitosť podieľať sa na niekoľkých kľúčových aktivitách, ktoré nám priniesli cenné skúsenosti a zručnosti.


            Jednou z hlavných náplní našej praxe bolo vytváranie jedálničkov pre pacientov s rôznymi zdravotnými problémami. Spolu s tímom odborníkov sme sa zameriavali na individuálne potreby pacientov, pričom sme zohľadňovali ich diagnózy, alergie a ďalšie špecifiká. Táto časť praxe mi umožnila hlbšie pochopiť, ako strava ovplyvňuje zdravie a rekonvalescenciu pacienta.
            Okrem zostavovania jedálničkov som mala možnosť stretávať sa priamo s pacientmi. Táto interakcia bola veľmi obohacujúca, pretože som mohla vidieť priamy dopad našej práce na ich zdravie a kvalitu života. Pacienti často zdieľali svoje skúsenosti a spätnú väzbu, čo nám umožňovalo upravovať jedálničky tak, aby boli čo najefektívnejšie.


            Ďalšou dôležitou súčasťou mojej praxe boli vizity s lekármi. Chodili sme na vizity na rôzne oddelenia, kde sme konzultovali stav pacientov a ich nutričné potreby priamo s lekármi. Táto spolupráca medzi lekármi a nutričnými poradcami mi ukázala, aká dôležitá je interdisciplinárna spolupráca v zdravotníctve. Naučila som sa, aká dôležitá je komunikácia medzi rôznymi odborníkmi a ako spoločne pracovať na tom, aby bola pacientom poskytovaná čo najlepšia starostlivosť.
            Prax vo FNKV mi priniesla mnoho nových poznatkov a zručností. Naučila som sa nielen technické aspekty zostavovania jedálničkov a poradenstva, ale tiež som získala cenné skúsenosti v práci s pacientmi a v tímovej spolupráci. Táto skúsenosť mi poskytla pevný základ pre moju budúcu kariéru v oblasti nutričného poradenstva a zdravotnej starostlivosti.


            Verím, že skúsenosti a zručnosti získané počas tejto praxe budú mať dlhodobý pozitívny dopad na môj profesijný rast a schopnosť poskytovať kvalitnú starostlivosť pacientom. Ďakujeme za túto skúsenosť, ktorú budeme s radosťou odporúčať ďalším žiakom, ktorí sa budú chcieť zúčastniť a vzdelávať v tomto odbore.


            S pozdravom Emma Gazdurová,Vanesa Kobeľaková

          • Inšpirujúce stretnutie

          • „Nedostala som sa tam vďaka tomu, že by som po tom túžila alebo v to dúfala,

            ale vďaka tomu, že som na tom pracovala.“ (Estée Lauder)

            5. júna 2024 Miestny odbor Matice slovenskej pozval na stretnutie laureátky Ceny mesta Spišská Nová Ves. Pozvanie prijali MUDr. Oľga Pirochová, laureátka Ceny mesta za výrazný prínos v oblasti zdravotníctva. Mgr. Irena Kovalčíková, laureátka Ceny mesta za aktívnu pedagogickú činnosť a rozvoj telovýchovy a športu, Mgr. Eva Šterbáková, DiS.art., laureátka Ceny mesta za činnosť, ktorou sa významným spôsobom pričinila o kultúrny rozvoj mesta, PhDr. Ružena Kormošová, PhD., laureátka Ceny mesta za dlhoročnú aktívnu pedagogickú činnosť v oblasti histórie a za mimoriadnu publikačnú činnosť.

            Podujatie malo za cieľ priblížiť študentom významné ženy nášho mesta, ktoré sa svojím

            postojom k životu môžu stať vzorom pre mládež.  Z našej školy sa stretnutia zúčastnilo 38 žiakov I.A a I.C triedy s učiteľkami PaedDr. G. Takáčovou a Mgr. E. Štirbanovou. Študenti strávili v príjemnom prostredí DMS čas naplnený rozprávaním veľmi zaujímavých životných príbehov. Prítomným sa prihovoril primátor mesta  Ing. P. Bečarik a program vyplnili aj nádherné tóny hudby v podaní žiakov ZUŠ.

            Stretnutie poukázalo na to, že v v každom storočí i v každom meste sú ženy hodne úcty

            a nasledovania.

          • "Aj takto odborne rastieme"

          • Dňa 6.6.2024 sa naša žiačka - Diana Grečková z 1.A  zúčastnila medzinárodnej barmanskej súťaže s názvom Tatra Bartenders Cup 2024 v Kežmarku.

            Bola to jej prvá súťaž a umiestnila sa na peknom 6. mieste z 30 tich:).

            Dianke ďakujeme za reprezentáciu školy a do ďalších súťaží jej želáme veľa tvorivého elánu! 

            Mgr. Mária Biroščáková