• Informácie týkajúce sa školskej jedálne pri Hotelovej akadémii

          •  

            Školská jedáleň bude otvorená od 2. septembra 2020.

             

            Prevádzka školskej jedálne bude prebiehať podľa dokumentu Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách pre školský rok 2020/2021, ktoré vydalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Kvôli zabezpečeniu všetkých bezpečnostných požiadaviek a ochrany zdravia našich žiakov a cudzích stravníkov, bude výdaj jedál rozdelený podľa časového harmonogramu, a to:

            žiaci Hotelovej akadémie SNV         výdaj jedál od 12.00 hod. – 12.25 hod.

            cudzí stravníci                                     výdaj jedál od 12.35 hod. – 15.00 hod.

             

            žiaci školského internátu                raňajky od 6.30 hod. - 7,30 hod.

                                                                            obed od 12.35 hod. - 15.00 hod.

                                                                            večera od 17.30 hod. - 18.00 hod.

             

            duple pre žiakov                              po výdaji obedov

             

            Chceli by sme ešte upozorniť všetkých stravníkov, že výdaj jedál do „obedárov“ je prísne zakázaný.

            V prípade, že má stravník záujem odniesť si jedlo zo školskej jedálne, bude si musieť zakúpiť jednorazový obal v priestoroch školy.

          • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v Školskom internáte pri HA pre školský rok 2020/2021


          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo manuál pre stredné školy, ktorý upravuje organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách pre školský rok 2020/2021. Cieľom dokumentu je stanoviť základné prevádzkové podmienky stredných škôl po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a pre potreby dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich zo školských, hygienických, pracovnoprávnych a ďalších predpisov. Nižšie je uvedený odkaz na manuál:


            https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovany/


             Okrem uvedeného manuálu dávame k dispozícií tlačiva potrebné k začiatku školského roka:

             

            Zákonný zástupca zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školského internátu a pri odchode žiaka z školského internátu (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            Zákonný zástupca zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby), papierové jednorazové vreckovky, jednorazové papierové utierky, dezinfekčné mydlo na umývanie rúk. Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej strednej školy na školský rok 2020/2021.

            Zákonný zástupca alebo plnoletý žiak predkladá pri prvom nástupe do školského internátu čestné prehlásenie (Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do školského internátu) alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do školského internátu  v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti). Tieto dokumenty je potrebné si vopred vytlačiť a priniesť vypísané a podpísané v prvý deň nástupu do školského internátu.

            V prípade, že zákonný zástupca má u svojho dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje službukonajúceho vychovávateľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školského internátu. Ak ide o plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne. Ak ide o žiakov, ubytovaných v školskom internáte, uvedené povinnosti na nevyhnutne potrebný čas plní školský internát, a to aj v prípade plnoletých ubytovaných žiakov.


          • Olympiáda podnikový hospodár

          •  Táto súťaž s celoslovenskou pôsobnosťou, bola  určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl ekonomického zamerania, stredných škôl neekonomického zamerania a stredných škôl zameraných na služby. Predmetom súťaže bolo testovať znalosti študentov z oblastí ekonómie, podnikovej ekonomiky, Európskej únie, náuky o spoločnosti a finančnej gramotnosti. Cieľom súťaže bola popularizácia ekonómie ako vedného a študijného odboru a podpora celospoločenských snáh o zvyšovanie finančnej gramotnosti mladých ľudí.

            Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 32 študentov z V.A a IV.C triedy. Olympiáda pozostávala z dvoch kôl.  Prvú časť predstavovalo školské kolo, ktoré bolo realizované prostredníctvom elektronického testovania formou online testu, v ktorom boli zastúpené otázky z vyššie spomenutých okruhov.

             Prvé kolo sa uskutočnilo 7.4.2020.  Na vypracovanie 25 otázok mali študenti k dispozícii 35 minút. Do druhého kola postúpilo až šesť našich študentov z V.A triedy – Samuel Bartoš, Kristína Kuchárová, Dominika Šidlovská, Simona Kuzmíková, Gabriela Kohútová, Viktória Pernická. Toto kolo sa uskutočnilo 28. 4. 2020 a pozostávalo z 25 testových otázok. Časový limit bol 40 minút. Ak súťažiaci nestihol odpovedať na otázky v limite 40 minút, systém testovanie automaticky zastavil a výsledky odoslal. K zodpovedanej otázke  sa nebolo možné opakovane vrátiť.

            Netrpezlivo sme očakávali výsledky druhého kola a veľmi nás potešilo, že na 1.mieste skončila študentka našej školy Simona Kuzmíková.  K dosiahnutému úspechu jej blahoželáme a veríme, že všetkým zúčastneným študentom táto súťaž priniesla možnosť overiť si svoje  vedomosti nadobudnuté počas štúdia na našej škole.

                                                                                                                               Ing. Alena Brincková

          • Zrušenie barmamského a baristického kurzu

          • Vzhľadom na vzniknutú mimoriadnu situáciu Vám oznamujeme, že naplánovaný  barmanský kurz aj baristický kurz sa ruší. O nových termínoch na uvedené kurzy, ktoré dohodneme až v nasledujúcom školskom roku, Vás budeme  informovať.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • 2% z dane

          •  

            Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Ako postupovať

            Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

            Podávate si daňové priznanie sami?

            Postup pre právnické osoby

          • Úspešný deň otvorených dverí na našej škole

          • Dňa 6. 2. 2020 sa ako každý rok konal na našej škole Deň otvorených dverí. Záujemcov o štúdium na našej škole prvákov vítala cukráreň, kaviareň, reštaurácia, bar a mnoho iných zaujímavých miestností. A čo mohli zažiť?

            Najprv navštívili všeobecnú miestnosť hotelovej akadémie, kde sa dozvedeli o všetkých študijných a učebných odboroch, ktoré je možné študovať na škole. Okrem toho sa zapojili do súťaže o chutnú tortu, (ktorú nám venovala reštaurácia NA KORZE). Šťastnou výherkyňou tejto dobroty sa stala žiačka z Gelnice. Video z priebehu žrebovania a odovzdania ceny si môžete pozrieť na školskom facebooku.

            Naša škola sa každoročne zúčastňuje medzinárodných barmanských súťaží, a preto sa žiaci v tento deň prezentovali aj prípravou nealkoholických miešaných nápojov. O tieto nápoje a profesiu barmana mali deviataci veľký záujem.

            Ďalšia miestnosť lákala žiakov svojou vôňou a príjemnou atmosférou. V cukrárni sme ponúkali pečivo, pudingy, čokoládovú fontánu s ovocím, mafiny a iné sladkosti. Odvážni deviataci si vyskúšali zdobenie rôznych cukroviniek.

            Pokračovaním prehliadky našej školy bola reštaurácia s kaviarňou. V reštaurácii žiaci videli správne prestretú slávnostnú tabuľu. Aktivitou v tejto miestnosti bolo skladanie servítok a pre tých šikovnejších bola pripravená odmena - flambovaná palacinka. Hviezdou reštaurácie bol totiž šéfkuchár Maroš Dacho, ktorý pred zrakmi deviatakov flamboval palacinky a pripravoval netradičné špeciality.

            Lákavá vôňa kávy pritiahla žiakov do kaviarne. Tam ich čakal jeden z top baristov Slovenska, Samuel Bartoš, ktorý nás úspešne reprezentuje v celoslovenských súťažiach. Deviataci boli oboznámení so zaujímavosťami zo sveta kávy a na záver mali možnosť kresliť do mliečnej peny kapučína.

            V každej zo spomínaných miestností sa mohli deviataci odfotiť a po zverejnení fotiek na FB sa zapojiť do súťaže o hodnotné ceny, ktoré venovali spišskonovoveské reštaurácie.

            Novinkou tohto roka bola prezentácia domácej praxe, kde nás prišli podporiť reštaurácie:  STEFANI, PIZZA BOMBA a NOSTALGIE. Ich zamestnanci sprostredkovali deviatakom informácie o priebehu odbornej praxe počas štúdia.

            Ďalšou veľkou podporou bola prítomnosť pani Slavomíry Vastuškovej a Ing. Janky Barbuščákovej. Sú to absolventky našej školy, ktoré pútavo porozprávali o výhodách štúdia na našej škole a o možnostiach, ktoré sa im naskytli po ukončení našej školy pri uplatnení na trhu práce u nás i v zahraničí..

            Naši žiaci majú možnosť absolvovať počas štúdia aj odbornú prax v zahraničí a o svojich skúsenostiach a zážitkoch rozprávali aj na Dni otvorených dverí.

            Tohtoročnou novinkou bola prezentácia zdravej výživy, kde sa učitelia snažili vysvetliť žiakom rozdiel medzi zdravými  a nezdravými bielkovinami, tukmi a cukrom. Na našej škole je viacero predmetov, kde učíme o zložení potravín a ich vhodnom využití pri príprave pokrmov.

            Fotky z DOD si môžete pozrieť na stránke školy, na FB školy alebo Instagrame.

             

            Záujem o našu školu prejavilo veľa žiakov ZŠ a my sa na VÁS, milí deviataci, veľmi tešíme.

          • Deň otvorených dverí - SÚŤAŽ

          • Informácie o súťaži:

            Podmienky súťaže:

                        Odfotiť sa pri akejkoľvek zručnosti počas DOD

                        Fotku zverejniť na Facebooku alebo Instagrame s hashtagom #hotelovkasnv

                        Fotka musí byť viditeľná verejne (treba si dať pozor, ak máte súkromný profil)

                        Fotka, ktorá získa najviac lajkov, vyhráva večeru pre dve osoby

                        Víťazov kontaktujeme cez Instagram/Facebook

            Trvanie súťaže 6. 2. 2020 – 20. 2. 2020

          • ITF Slovakiatour Danubius Gastro 2020

          • Exkurzia v Bratislave 23. 01. – 24. 01. 2020

            ITF Slovakiatour Danubius Gastro 2020 – prestížny veľtrh cestovania a gastronómie

            Dňa 23. 1. 2020 sa žiaci 3. A, 3. B a 3. C triedy vybrali na dvojdňovú exkurziu do Bratislavy.

            Po príchode do Bratislavy sme sa ubytovali v hosteli Brickyard. Popoludnie sme využili na prehliadku Starého mesta, históriu ktorého nám zaujímavým  výkladom priblížila sprievodkyňa Centrálneho turistického informačného centra BA. Neskôr sme voľný čas trávili nákupmi v Auparku.

            Na druhý deň ráno sme opäť vyrazili do ulíc našej metropoly.  Žiaci 3. C (manažment regionálneho cestovného ruchu) spoznávali históriu Bratislavského hradu a  žiaci 3. A a 3. B triedy (odbor hotelová akadémia) navštívili Múzeum vinohradníctva v Apponyiho paláci.

            Nakoniec naše kroky viedli na výstavisko Incheba Expo BA, kde sa konal veľtrh  ITF Slovakiatour a  Danubius Gastro. Spoznali sme množstvo tipov a inšpirácií, kam sa vydať v roku 2020. Videli sme gastronomické novinky, víno a kávu z celého sveta, lokálne aj exotické produkty, skvelé súťaže, fantastickú kulinársku šou s kuchármi zvučných mien. Veľtrh bol plný vôní, farieb a chutí a ako bonus sme mohli ochutnať rôzne jedlá a nápoje. Exkurzia bola pre nás veľkým prínosom - veď čo by sme to boli za žiakov hotelovej akadémie, keby sme sa nezúčastnili najväčšieho veľtrhu v oblasti gastronómie a cestovného ruchu na Slovensku?

          • Sweetcup 2019

          • 28. novembra 2019 sme sa zúčastnili 18. ročníka medzinárodnej súťaže mladých talentov Sweetcup 2019, ktorá sa konala na Strednej odbornej škole gastronómie a služieb v Prešove.

            Konkurencia bola silná, lebo do súťaže sa zapojili žiaci z Gruzínska, Poľska, Moldavska a Slovenska.

            Náš žiak, Martin Horváth z II.D. triedy, súťažil v kategórii kuchár. Témou súťaže bolo Medové pokušenie a zadané boli povinné suroviny: mascarpone, med a džem.

            Žiačky III.E. triedy Janka Burejová a Vanda Strehovská súťažili v kategórií čašník, servírka. Ich úlohou bolo pripraviť slávnostnú  tabuľu pre 6 osôb. Témou súťaže bolo: Deň medu a medoviny.

            Martin  získal bronzové pásmo, Janka a Vanda získali strieborné pásmo.

            Za reprezentáciu školy im ďakujeme a k úspechu blahoželáme.

          • Workshop

          • „Chceš si vyskúšať podnikanie, ale chýba ti dobrý nápad? Máš nápad a nie si si istý, či je ten pravý? Príď na roadshow do tvojho regiónu, kde zistíš, ako rozpoznávať nové biznis nápady a rozbiehať ich so 100 €. A dostaneš k tomu porciu ,,nadupaných" workshopov.“

            Prvú takúto porciu ,,nadupaného" workshopu sme dostali 10. decembra 2019 v priestoroch Gymnázia v Spišskej Novej Vsi. Zúčastnili sa ho naši žiaci – budúci úspešní podnikatelia  – Barborka, Martinka, Natálka (3. B), Dominika, Igor (3. C), Marek, Emil, Andrej, Braňo, Samko a Števo (4. A). Tento zaujímavý workshop sa nám veľmi páčil, pretože sme mali možnosť si vypočuť dvoch hostí – úspešných absolventov celého podnikateľského programu.

            Prajeme Vám veľa úspešných podnikateľských nápadov

          • Mikuláš na hotelovke

          • Mikuláš zablúdina hotelovku aj tento rok k nám. Mikulášovi (Marek Hamrák) pomáhali dve čertice (Lenka Gburová, Timea Kovacsová) a dvaja anjeli (Sofia Bučáková, Dáša Repaská). Všetci vzorní žiaci dostali malú sladkú odmenu a neposlušní žiaci si vyžrebovali trest v podobe vtipnej úlohy. Na záver si každá trieda zaspievala s Mikulášom a jeho pomocníkmi veselú pesničku v sprievode gitaristky Dominiky Jalčovej.

          • Burza stredných škôl v Gelnici

          • Burza stredných škôl pod názvom Správna voľba povolania  príležitosť k úspechu 2019 sa konala 29. novembra 2019 na Gymnáziu v Gelnici. Žiakom deviatych ročníkov z mesta aj okolia sme predstavili študijné a učebné odbory našej školy.

            Dozvedeli sa, že prvým krokom k úspechu je podať si prihlášku na našu školu, kde sa nielen veľa naučia, ale aj zažijú. Zážitky, zručnosti a vedomosti nazbierajú na rôznych súťažiach, exkurziách, kurzoch, školeniach, výletoch, zahraničnej praxi v zaujímavých destináciách, o ktorých porozprávali naši hoteláci – Simonka Trebunová a Samuel Mlynarčík zo IV. A (Nemecko, Cyprus). Žiačky Lucka Kuchárová a Diana Mačugová z III.A nám porozprávali o svojej prvej praxi v tatranských hoteloch. Deviataci nás našli takpovediac „po čuchu“, lebo chodbami sa šírila príjemná vôňa belgickej čokolády. Neostalo však len pri vôni, žiaci ochutnávali tento veľmi chutný a efektný dezert z čokoládovej fontány v kombinácii s banánom a piškótkou .

            Simonka, Lucka, Diana a Samo – ďakujeme za reprezentáciu.

             

          • 13. ročník podujatia Naše mesto

          • ,,Človek má iba jeden život. A ten by mal vyplniť tým, čo ho urobí šťastným. Pokiaľ chce niečo dosiahnuť, nesmie snívať o teplej posteli či kúte na suchom mieste. Musí sa prebíjať búrkami, znášať ťažkosti, bolesti, prekonávať zúfalstvo, ale nikdy nesmie prestať veriť. Veriť sebe a ľuďom. A žiť tak, aby medzi ľuďmi nebol sám. Mňa lákajú vesmírne diaľavy, temné a tajomné hĺbky, ktorých tajomstvo raz bude vyriešené. Človek je tu na to, aby nejako prispel k životu. Zanechal za sebou kúsok toho ľudského, lebo celkom zaniknúť nemôže. A ak prekonal ťažkosti, v mene ľudí dosiahne cieľ, prebije sa, zvíťazí. A ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem!"                      

            Slová Milana Rastislava Štefánika... Slováka, ktorý sa v ankete o najvýznamnejšieho Slováka ocitol na prvom mieste. Slováka, ktorý je nesporne jednou z najvýznamnejších postáv novodobých slovenských dejín. My, Spišiaci, môžeme byť hrdí, že naše mesto je späté s menom tejto významnej osobnosti. Žila tu matka generála Štefánika, pani Albertína Štefániková, jeho brat JUDr. Ladislav Dušan Štefánik, a v meste fungoval spolok nesúci jeho meno, Štefánikova beseda. Spišiaci mu dali v meste postaviť sochu v nadživotnej veľkosti, ktorá bola odhalená v roku 1929.

                        Keďže tento rok uplynulo presne 100 rokov od smrti tejto významnej osobnosti, zorganizovala Matica slovenská podujatie nazvané Prechádzky miestami, po ktorých kráčali Štefánikovci. Žiakov prvého a druhého stupňa ZŠ mestom sprevádzali žiaci 1. C triedy, pre ktorých to bola prvá  skúsenosť a možnosť vyskúšať si pozíciu sprievodcu v cestovnom ruchu.

                        Radi by sme poďakovali Mgr. Prochotskej za organizáciu tejto peknej akcie a zároveň PhDr. Kormošovej PhD., predsedníčke klubu Milana Rastislava Štefánika, ktorá sa stala odborným garantom našej prezentácie.

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.                                                                                                                        

                                                                                                                                                                               

             

                                                                                                                                        Mgr. M. Prachnárová

             

             

             

          • JUVENES TRANSLATORES

          • Dňa 21. novembra sa uskutočnilo školské kolo prekladateľskej súťaže Juvenes translatores.

            31 žiakov prekladalo z anglického jazyka do slovenského jazyka text  pod názvom  Back to the Future.

            Za jednotlivé ročníky boli vyhodnotení a ocenení  najlepší  prekladatelia:

            Kristián Krajči – I. ročník

            Karolína Maguláková – II. ročník

            Romana Ivorová – III. ročník

            Barbora Smoradová – IV. ročník

            Simona Kuzmiková – V. ročník