• Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 16. 12. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci, ktorí sa zapojili do riešenia on-line testu, si overili svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, upevnili komunikačné zručnosti a schopnosti pri práci s textom. Súťažiaci absolvovali aj 2. časť – transformáciu textu a 3. časť – príprava vlastného textu a jeho prezentácia pred porotou. Do školského kola sa zapojilo 23 žiakov, z toho v kategórii A (3., 4. ročník) 14 žiakov a v kategórii B (1.a 2. ročník) 9 žiakov.

             

            Výsledky:

            Kategória A

            1. Iveta Dudová-Bašistová IV. A

            2. Barbora Ondiszová IV. A

            3. Bianka Štepitová V. A

            Kategória B

            1. Tímea Grečková II. A

            2. Lucia Záhradníková II. A

            3. Alica Hricová I. A

            Víťazkám srdečne blahoželáme.

             

            Do krajského kola,  postúpili víťazky v jednotlivých kategórií – Iveta Dudová-Bašistová Tímea Grečková. Pri riešení náročných úloh im želáme veľa úspechov.

             

        • Fotografie na študentský preukaz z pohodlia domova...
          • Fotografie na študentský preukaz z pohodlia domova...

          • Študentský preukaz je jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý sprevádza ich držiteľa počas celého pobytu na škole. Pomocou bezplatného online fotoeditora si študenti teraz môžu vytvoriť vhodnú fotografiu na svoj školský preukaz.

             

            Fotografia na študentský preukaz má isté parametre, ktoré tento bezplatný nástroj na výrobu fotografií rozoznáva, a preto je vytvorenie takejto fotografie teraz oveľa jednoduchšie. Celý proces môže prebehnúť priamo vo vašej obývačke. Nepotrebujete žiadne špeciálne technológie, bude Vám stačiť len Váš smartphone.

            Nahrajte fotku priamo z galérie alebo si urobte novú a nástroj na úpravu fotografií sa postará o jej zarámovanie a prípadné orezanie. Nemusíte sa báť o to, čo je na fotke za vami, editor automaticky odstráni pozadie. Pred fotografovaním si však nezabudnite zložiť akúkoľvek pokrývku hlavy.

             

            Fotografia na študentský preukaz musí spĺňať niekoľko základných kritérií:

            • osoba na fotografii sa pozerá do objektívu,
            • hlava je umiestnená v strede fotografie,
            • osvetlenie tváre je rovnomerné.

             

            Bezplatný editor fotografií je jednoduchý, intuitívny a prácu s ním zvládne naozaj každý. Ako na to?

            1. V telefóne otvorte webový prehliadač a zadajte odkaz https://passport-photo.online/sk/foto-na-isic-zadarmo
            2. Vyberte „Odfotiť“ alebo jednoducho nahrajte fotografiu z vašej galérie.
            3. Zvoľte možnosť „Stiahnuť“.
            4. Uložte fotografiu.

             

            Každá takto pripravená fotografia môže byť použitá na študentský preukaz, ktorým sa budete identifikovať. Ako môžete vidieť, celý proces prípravy fotografie je mimoriadne jednoduchý a nezaberie vám viac ako minútu!

             

            Program na úpravu a editovanie fotografií nájdete na:

            https://passport-photo.online/sk/foto-na-isic-zadarmo

          • Tradície na sv. Mikuláša a sv. Luciu v školskom internáte

          • Na pripomenutie tradícií našich predkov hádam nie je ideálnejší mesiac ako december. V tomto predvianočnom čase sme si najprv pripomenuli sviatok sv. Mikuláša, ktorý so sladkým darčekom pre každého žiaka zavítal aj do školského internátu. Ochotné maturantky v podobe anjela, čerta a soba Mikulášovi zabezpečili príjemný a veselý sprievod. Na sviatok sv. Lucie sa zas úlohy stríg (bosoriek) ujali vždy veselé prváčky. Ešteže na Štedrý večer budeme doma, lebo určite sa by sa našli dobrovoľníci, ktorí by si ľahli do jasieľ či zahrali sa na oslíka.☺

          • Aktivita našej žiačky pre psí útulok

          • Prečítajte si rozhovor našej žiačky Emmy Gazdurovej so spolumajiteľkou psieho útulku.

            V tomto  predvianočnom období sme navštívili Útulok šťastný psík v Matejovciach nad Hornádom, kde sme sa porozprávali s pani Silviou Valkošákovou, ktorá zachraňuje spolu s manželom opustené psy.

            Ako dlho a prečo sa venujete tejto práci?

            Záchrane psíkov sa venujeme od roku 2010, keď sme založili naše občianske združenie, pretože sme neevidovali žiaden útulok v okrese Spišská Nová Ves, ktorý by pomáhal okolitým obciam. Založili sme menší útulok s troma kotercami len pre nutné prípady, nakoniec však život priniesol niečo iné.

            Ako k vám prichádzajú noví útulkáči?

            Máme tu mnoho psíkov z rómskych osád, zatúlaných psíkov, ale aj psíkov, ktorí boli nevhodne vybraným darčekom. Veľa psov tu zostáva po starších majiteľoch, ktorí už nie sú medzi nami.

            Na aký najsmutnejší príbeh si spomínate?

            Bolo to pred pár rokmi v Krompachoch, keď sa bohužiaľ tento príbeh skončil smrťou, pretože na dvore rodinného domu zahynul psík priviazaný na reťazi. Najviac ma mrzí, že ľudia chodili okolo. Videli, v akom stave sa psík nachádza, no pomoc zavolali až vtedy, keď už bolo neskoro.

            Mali ste niekedy chuť to vzdať?

            Nie, pre tých, čo sú v útulku, sme jediní, ktorí ich denne dokážu nakŕmiť, pohladkať a dať im strechu nad hlavou. Pri pohľade do kotercov to človeku nedá.

            Kedy vám môžu prísť ľudia pomôcť a zobrať psíkov na prechádzku?

            Chodiť von so psom je možné  v čase od 13.30 do 15.30 h. Je potrebné myslieť na to, že pokiaľ nie je osoba plnoletá, má mať súhlas zákonného zástupcu.

            Aké sú podmienky na adopciu psíka?

            Snažíme sa komunikovať s ľuďmi, zisťujeme, aké majú skúsenosti, prečo chcú psíka, či chcú športovať, alebo chcú psíka len na krátke prechádzky. Je potrebné si uvedomiť, že psík nie je len na pár rokov, ale na celý život. Treba porozmýšľať, či máte dostatok času a financií.

            Ako by naši študenti mohli pomôcť? Čoho máte nedostatok?

            Pomohlo by, keby sa viac mladých ľudí zapájalo do dobrovoľníckych prác a brali by psíkov na prechádzky. Po materiálnej stránke psy potrebujú určite krmivo, granuly, deky a hračky.

            Ako sa zmenil prístup ľudí od covidu?

            Bohužiaľ, my kapacitne nestačíme, niekedy máme aj 3-4 telefonáty denne. Ľudia od nás potrebujú pomoc, ale náš útulok má kapacitu 24 psov a niekedy si od nás neadoptujú ani jedného psíka za celý mesiac. Kým nejaký neodíde, my nevieme prijať ďalšieho.  Po covide je viacero preplnených útulkov. Dá sa povedať, že pomoc ľudí je citeľne nižšia.

            Predpokladám, že mnoho psíkov u vás končí, pretože boli nevhodne vybraným darčekom. Chceli by ste ľuďom niečo odkázať?

            Je dosť nezodpovedné darovať psíka ako darček, pokiaľ nevieme, či obdarovaný človek má doma priestor a financie na jeho chov.

             

            Ľudia by si mali uvedomiť, že zviera nie je vec. Útulky sú pre nájdené psy, nie sú to chovateľské stanice. Mali by sme pomáhať, či už útulkom, alebo zvieratkám na ulici, pretože sme ľudia a kto iný im pomôže, keď nie my.

            Emma Gazdurová, 1. C 

            Ak sa im rozhodnete pomôcť finančne:

            Číslo účtu SLSP:  0524461182/0900

            IBAN: 0900 0000 0005 2446 1182

            SWIFT: GIBASKBX    

          • Mikuláš nielen v školskom internáte

          • V období, keď sa pripravujeme na Vianoce, zvykneme viac myslieť na druhých a ich potreby. Ináč tomu nebolo ani v školskom internáte.

            Žiaci spolu s pani vychovávateľkami v rámci tvorivých dielní pripravili množstvo dekoratívnych výrobkov a 1.12.2022 zrealizovali Mikulášsku burzu, na ktorej za symbolický príspevok tieto výrobky predávali.

            Za získané finančné prostriedky žiaci zakúpili darčeky, ktoré na sviatok sv. Mikuláša odovzdali deťom z Krízového centra Alžbetka v Spišskej Novej Vsi.

          • Naučili sme žiakov piecť medovníčky

          • Posledný novembrový deň bol na Základnej škole Lipová v Spišskej Novej Vsi venovaný projektu s názvom Remeslo má zlaté dno. Žiaci základnej školy sa stali včelármi, výrobcami látok, kožiarmi, pekármi, šičkami a pod.      

            Prezentáciu tvorby jednotlivých výrobkov zabezpečili ozajstní odborníci, napríklad piecť sme žiakov učili my, hoteláci. Vybraní študenti odboru hotelová akadémia predvádzali žiakom základnej školy, ako pripraviť medovníkové cesto, vykrajovali spolu vianočné motívy a hlavne veľa zdobili.

            Ďakujeme krásne za možnosť predviesť šikovnosť našich študentov a ukázať, že aj v dnešnej dobe vie ručná práca zahriať pri srdci a vytvoriť príjemnú atmosféru.

          • Pohovorme si o potravinovom odpade

          • V dňoch 28. a 29. novembra 2022 sa uskutočnila na našej škole prednáška Pohovorme si o potravinovom odpade,  na ktorej sa zúčastnili študenti I.A a II. A triedy študijného  odboru  hotelová akadémia.

            Lektorom tejto zaujímavej prednášky bol pán Michal Šľachta z Potravinovej banky Slovenska.

            Potravinová banka Slovenska je mimovládna nezisková organizácia, ktorá na Slovensku pôsobí už od roku 2005. V rámci svojich aktivít zhromažďujú jej členovia zadarmo potraviny od rôznych darcov, skladujú ich a prideľujú charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú potravinovú pomoc ľuďom v núdzi.

            Každý rok pomôžu na Slovensku viac ako 130 000 ľuďom v núdzi. Prispievajú k znižovaniu plytvania potravinami na maloobchodnej a spotrebiteľskej úrovni.

            Potravinová banka Slovenska je aj riadnym členom Európskej federácie potravinových bánk (FEBA).

            Odborná prednáška bola pre nás veľkým obohatením.