• OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

          •      Dňa 16. decembra 2016 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnilo sa ho 36 žiakov. Víťazi školského kola v troch kategóriách 2.A, 2.B a 2.D postúpili na obvodné kolo (okresy Spišská Nová Ves, Krompachy, Gelnica), ktoré sa konalo 18. januára 2017 na Gymnáziu Školská v Spišskej Novej Vsi. Všetci traja nás úspešne reprezentovali a v silnej konkurencii s gymnáziami a strednými odbornými školami sa umiestnili takto:

            Kategória 2.A - Dominik Vantroba – II.A trieda: 2. miesto

            Kategória 2.B - Monika Polonyová – V.A trieda: 3. miesto

            Kategória 2.D -  Patrik Jančok – II.D trieda: 3. miesto

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a srdečne BLAHOŽELÁME.

          • Tokajské VINIČKY

          • klikni si

            Celý jeden týždeň od 24. do 28. apríla strávili 14 žiaci z III.A triedy na odbornej exkurzii vo Viničkách. Pedagogický dozor vykonávali: Ing. Alena Brincková a Ing. Zuzana Sarnová. Cieľom tohto týždňa bolo spoznať významnú slovenskú vinohradnícku oblasť na Slovensku - TOKAJ.

            Vinohradnícka oblasť je predovšetkým miestom zrodu kráľovského moku, ale skrýva v sebe veľa nepoznaného. Toto na Slovensku jedinečné miesto dotvárajú nielen historické tufové pivnice, sudy plné vína, malebné dedinky s bohatou históriou, v ktorých tajomstvá minulosti dnes odhaľujú kultúrno-historické pamiatky, ale aj svedomitá práca pestovateľov, výrobcov vín a miestnych obyvateľov. Rozprávkové prechádzky vinohradmi a okolitou prírodou, tradičné domáce jedlo a príjemné vidiecke ubytovanie očarí každého, kto navštívi tento jedinečný kút Slovenska.

            Program každého dňa bol nabitý rôznymi aktivitami, napr.:

            • návšteva múzea v Trebišove so stálou expozíciou Tokajského vinohradníctva a vinárstva,
            • prednášky o gastronomických špecialitách v tokajskej oblasti, o jedlých kvetoch, o odrodovom víne a cuveé, o kategorizácií vín alebo o organizovaní odbytu v zariadeniach spoločného stravovania,
            • prehliadka kostola v Strede nad Bodrogom,
            • obhliadka najnižšieho miesta na Slovensku v Kline nad Bodrogom,
            • návšteva vinných pivníc Tokaj & CO, s.r.o. a v škole,
            • návšteva nového vinohradníctva HATFA, ktorá experimentuje s výrobou moderných vín,
            • výstup na vyhliadkovú vežu, z ktorej je výhľad až na maďarské vinice,
            • príprava regionálnych špecialít a ich následný servis.

            Veríme, že naši žiaci sa vrátili z tejto odbornej exkurzie obohatení o nové vedomosti a skúsenosti.

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • klikni si na foto

            V decembri si opätovne zmerali sily najlepší nemčinári našej školy. Súťažilo sa v štyroch disciplínach. Víťazmi sa stali:

            V kategórii 2A (prvý a druhý ročník):

            1. miesto: Simona Trebunová 1.A

            2. miesto: Dávid Záhradník 2.A

            3. miesto: Samuel Mondel 2.A

             

            V kategórii 2B (tretí, štvrtý a piaty ročník):

            1. miesto: Martin Gasior 3.A

            2. miesto: Veronika Krausová 5.A

            3. miesto: Ivana Benčíková 5.A

             

             

          • Talentárium 2016

          • klikni si na foto

            Krátko pred Vianocami, 22. decembra, sa v našej telocvični uskutočnil už 6. ročník Vianočného talentária. Žiaci svojimi tanečnými a speváckymi vystúpeniami, prípadne nacvičenou  scénkou, chceli pobaviť pedagogický zbor aj svojich spolužiakov. Zúčastniť sa mohol každý, stačilo trochu odvahy a talentu. Na záver, po takmer dvojhodinovej šou, žiaci spoločne zaspievali Tichú noc. Porota udelia prvé miesto speváčke Pati, tradične výborne spieval aj Mário, veľký úspech mal aj „hriešny tanec“ v podaní Patrika a Martina či scénka „súd s riaditeľom školy“. Program uvádzala osvedčená dvojica moderátorov Silvia a Patrik, ktorých po ich maturite ťažko nahradíme.

            V rámci programu boli vedením školy ocenení aj štyria najúspešnejší žiaci školy za uplynulý školský rok.

            Nacvičenie a scenár celej akcie zabezpečila pani učiteľka Ďuršová, ktorej patrí naše poďakovanie.

          • Vianočné trhy v Budapešti

          • klikni si na foto

            V rámci predmetu výchova k podnikaniu, na ktorom sa žiaci IV.C triedy zoznamujú s podnikaním v cestovnom ruchu, sme zorganizovali prvý jednodňový výlet. Cieľom nášho výletu boli Vianočné trhy v Budapešti.

            Žiaci sa na tomto predmete majú naučiť ako podnikať, ako si vytvoriť balík služieb pre svojich potenciálnych zákazníkov, ako tento produkt ponúknuť na trh a pod. Na začiatok sme vymysleli produkt s názvom Vianoce v Budapešti. Žiaci vytvorili propagačný plagát, ktorý rozvešali po škole, vypočítali cenu výletu, objednali dopravu, zabezpečili cestovné poistenie, vymysleli program v Budapešti a nakoniec aj vypredali všetky voľné miesta.

            Výlet sa konal 19.12.2016 a počas tohto dňa sme navštívili Rybársku baštu, prešli sme sa okolo sídla prezidenta, okolo Budínskeho hradu, ponad rieku Dunaj cez Reťazový most a obdivovali sme najkrajšiu budovu parlamentu v Európe, ktorú mimochodom postavili Slováci. Potom sme sa zohriali v nákupnom centre WestEnd a plný nových síl sme vyrazili na dlhoočakávané vianočné trhy, ktoré sú desiate najkrajšie vianočné trhy na svete.

            Keďže odozvy od našich „turistov“ sú pozitívne, plánujeme ďalšie podobné aktivity, počas ktorých sa jedni žiaci naučia organizovať výlety a zájazdy, a tí druhí spoznajú zaujímavé zákutia Európy. Výlet pripravilo 25 žiakov IV.C, ktorí vystupovali ako sprievodcovia cestovného ruchu a ďalších 70 žiakov školy boli ich turisti, ktorých sprevádzali.

          • Deň otvorených dverí

          • klikni si na foto 

            15. decembra 2016, počas dňa otvorených dverí, boli žiaci základných škôl, ktorí nás navštívili, oboznámení s ponukou učebných a študijných odborov. Zároveň si pozreli prezentácie o jednotlivých vyučovacích predmetoch,  dozvedeli sa o požiadavkách pre prijatie na štúdium a získali množstvo informácií pri neformálnych rozhovoroch  so študentmi našej školy.

             

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          •          Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry    klikni si na foto

            Dňa 25. 11. 2016 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci, ktorí sa do riešenia zapojili, overili svoje schopnosti pri práci s textom, prejavili svoje komunikačné zručnosti a schopnosť vyjadriť vlastný názor na určenú tému. Do školského kola sa v kategórii B (1., 2. ročník) zapojilo 25 žiakov a v kategórii A (3., 4. ročník) 21 žiakov.

            Výsledky:

            Kategória B: 1. Dominik Vantroba II.A

                                 2. Simona Kuzmíková II.A

                                 3. Samuel Mondel II.A

            Kategória A:  1. Timea Anna Budziňáková IV.A

                                  2. Diana Liptáková IV.C

                                  3. Lukáš Spišský IV.A

            Víťazom blahoželáme, Timei a Dominikovi želáme veľa úspechov na krajskom kole.    

                                

          • Skills Slovakia GASTRO JUNIOR

          •  

            23. novembra 2016 sa konal 6. ročník celoštátnej súťaže Skills Slovakia GASTRO JUNIOR, na ktorej sa zúčastnil žiak Andrej Drengubiak zo IV. B triedy. Súťažná úloha pozostávala z prípravy štyroch porcií jedál /hovädzia roštenka/ v časovom limite 120 minút.

            Andrej Drengubiak postúpil do celoštátneho kola Gastro – junior, ktoré sa  bude konať 15. 02. 2017 v Nových Zámkoch.

            Blahoželáme a držíme palce v celoštátnom kole!

            Niekoľko záberov z akcie nájdete v ponuke Fotoalbum

          • Mikulášska burza

          •  

             

            Tak, ako každý rok v rámci mikulášskej burzy, žiaci ubytovaní v školskom internáte ponúkali v školskej jedálni ručne vyrobené predmety.

            Mikulášska burza bola spojená s predajom výrobkov (voňavé sviečky, obrázky zhotovené servítkovou technikou, vianočné ozdoby, magnetky a iné) za symbolickú cenu. Za finančné prostriedky z predaja žiaci zakúpili ovocie, ktoré dňa 05. 12. 2016 odovzdali deťom umiestneným v Krízovom centre Alžbetka. Pre deti pripravili zábavné popoludnie plné hier, hádaniek a zábavy.

          • Advent Levoča 2016

          •  

             

             

             

             

            27. novembra 2016 sa na radnici v Levoči uskutočnil benefičný koncert Advent 2016. Organizovala ho Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom v spolupráci so SŠ internátnou J. Vojtaššáka a mestom Levoča. Po benefičnom koncerte zabezpečili naši žiaci recepciu pod vedením odbornej učiteľky Ing. Marcely Pavlisovej.

            Poďakovanie patrí žiakom: Nikole Kovalčíkovej z I. A triedy, Nikole Dubaiovej z III. C triedy, Ľubošovi Durňákovi, Alexovi Krivdovi, Paulíne Pitoňákovej, Adamovi Urbaníkovi a  Michaele Ferencovej z III. A triedy.

          • Program podpory podnikania - iNOVEum

          • Začni pracovať na svojom nápade a vyhraj štartovací kapitál

            iNOVEum je program podpory podnikania mladých ľudí zo stredných škôl v Spišskej Novej Vsi. Chceme Ťa inšpirovať k rozbehnutiu Tvojich vlastných biznis nápadov. Projekty konzultujeme a najlepším ponúkame vstupenku do inkubátora s možnosťou získať expertné konzultácie, mentorov a štartovací kapitál.

            Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Embraco a odborným garantom Rozbehni sa! a Eastcubator.

            Prvý seminár zameraný na hľadanie biznis nápadu už máme úspešne za sebou, už 14. 12. 2016 nás čaká Biznis fórum, teda príležitosť skonzultovať svoj nápad so skúsenými podnikateľmi a následne získať podporu na otestovanie svojho nápadu vo výške 250 €. V januári a februári budú ešte dva semináre a program vyvrcholí v marci finálnymi prezentáciami pred porotou.

            Pre najlepších a najšikovnejších čaká štartovací kapitál vo výške 15 000€ od Nadačného fondu Embraco a podpora od expertov a mentorov, ktorí Ti pomôžu rozvíjať Tvoj nápad aj po formálnom ukončení programu.

            Na prihlásenie svojho nápadu máš už len pár dní, urobiť tak môžeš do 10. 12. 2016, kedy sa inkubátor zatvorí. Stačí len vyplniť prihlášku a odoslať ju na info@rozbehnisa.sk.

            Všetky dôležité informácie nájdeš na http://inoveum.sk/prihlas-napad.

            Tešíme sa na Tvoj nápad a držíme palce.

          • Petra Gotscha ocenil košický župan Zdenko Trebuľa.

          • Peter Gotsch V. A triedy je členom Boxerského klubu Telovýchovnej jednoty Spilipo Spišská Nová Ves. V minulom roku sa ako jediný reprezentant Slovenska vo váhovej kategórii do 60 kg zúčastnil na medzinárodnom turnaji v boxe v Třeboni, vo vekovej kategórii starší dorast obsadil 2. miesto a na medzinárodnom turnaji Európske nádeje v Krnove v tej istej kategórii zvíťazil. Na Majstrovstvách Slovenska 2015 v Nitre bol druhý. Napriek tomu, že je zaradený do vekovej kategórie starší dorast, štartoval aj na Majstrovstvách Slovenska v kategórii muži a stal sa vicemajstrom Slovenska. Okrem športových aktivít dosahuje aj vysokú úroveň odborných zručností. Podieľa sa na príprave spoločenských akcií, ktoré organizuje škola.

          • Kvapka krvi 2016

          • Študenti Hotelovej akadémie opäť v akcii

             Podľa čoho poznáte dobrého študenta? Podľa dobrých známok? Ľudí, ktorí potrebujú krv, ich prospech vôbec netrápi. Pre nich je hrdinom každý študent ochotný darovať krv.

            Študenti HA v Spišskej Novej Vsi sa 16.11.2016 zúčastnili na kampani SČK a NTS.

             „Nech už si, aký si, potrebujeme aj tvoju krv“. Za mesiac trvania kampane dobrovoľne darovalo krv 26 žiakov, z toho 16 prvodarcov z našej školy.

            1. Klekner                        IV. A
            2. Budziňáková
            3. Ondrejčáková
            4. Marčuková
            5. Spišský
            6. Knižková
            7. Mašlár
            8. Baláž                            IV.B
            9. Krištofčo
            10. Kozáková
            11. Pavlanský
            12. Malecová                      IV.C
            13. Fedáková
            14. Čechová
            15. Zvolenská
            16. Liptáková
            17. Patakyová
            18. Galliková
            19. Vartovníková
            20. Baranová
            21. Ondrejčáková                 III.A
            22. Hyroš
            23. Kapala                            III.D
            24. Ferencová                       V.B
            25. Miklošová
            26. Suchá

              Všetkým patrí  uznanie a poďakovanie!

                                                                                                                          Mgr. Viera Tobiašová

                                                                                                                          vedúca  Klubu darcov

          • Vitajte v našom regióne 2017

          • klikni si

            Hoteláci si trúfli na ďalšiu súťaž venovanú cestovnému ruchu. Tentokrát sme sa zúčastnili súťaže Vitajte v našom regióne, v ktorej študentské tímy prezentujú regióny Slovenska. Súťaž je vyvrcholením celoročného úsilia študentov z celého Slovenska, ktorí absolvovali program s názvom JA podnikanie v cestovnom ruchu. Vďaka tomuto programu sa žiaci vedia lepšie orientovať vo svete cestovného ruchu. Program ich motivuje zapájať sa do diania vo svojom okolí tak, aby hľadali nové riešenia pre rozvoj podnikania a aktívnu turistiku vo svojom regióne. Súťaž sa konala 26. 04. 2017 v OC Mirage Žilina.

            Žiaci na súťaž vytvorili produkt cestovného ruchu, ktorý prezentoval región, z ktorého pochádzajú. Okrem toho si vyrobili propagačné materiály a výzdobili výstavný stánok, v ktorom budú propagovali svoje nápady a vedomosti.

            V  tíme našej školy súťažili piati žiaci IV. C triedy: Daniel Faltin, Gabriela Patakyová, Michaela Galliková, Simona Bednárová a Anna Barabasová, ktorí vytvorili produkt cestovného ruchu s názvom Špacírky Spišom.

            „Produkt je určený pre rodiny s deťmi, pretože počas nášho výletu môžu zažiť veľa zábavy a dobrodružstva. Špacírky Spišom je jednodňový výlet, počas ktorého naši potenciálni zákazníci navštívia Spišský hrad a okolie a zúčastnia sa poľovníckeho dňa v Bijacovciach. A čo s nami zažijete? Prehliadku hradu, špacírku Dreveníkom, tradičný spišský obed na salaši, návštevu kaštieľa a veľa zážitkov spojených s poľovníctvom v Bijacovciach. Uvidíme sa v našom stánku,“ takto znela charakteristika Špacírok Spišom v sprievodcovi súťažou.

            Naši žiaci sa neumiestnili na stupni víťazov, ale ako hovorí slogan Junior Achievment - Skúsenosťou k úspechu. Žiaci veľa videli, zažili a naučili sa, a to je najdôležitejšie.

          • EXKURZIA V HOTELI KEMPINSKI*****

          •   klikni si

            Dňa 24. apríla 2017  sa l. A trieda zúčastnila zaujímavej odbornej exkurzie v hoteli Kempinski ***** na Štrbskom plese s odbornými učiteľkami Ing. Marcelou Pavlisovou a p. Vierou Barabasovou.

            Manažér hotela, p. Peter Škoda, nám pripravil 2-hodinovú exkurziu po tomto nádhernom hoteli – videli sme hotelové izby, lobby bar, reštauráciu a wellnes centrum. Táto exkurzia žiakov obohatila o odborné vedomosti, lebo mali možnosť zažiť ruch prepychového hotela.