• Burza škôl v SNV

          • Burza stredných škôl pod názvom Správna voľba povolania príležitosť k úspechu sa konala 24. – 25. októbra 2017 v Spišskej Novej Vsi.  Hotelovú akadémiu prezentovala Natália Biacovská (III.C), ktorá deviatakom predstavila štúdium na našej škole, aktivity žiakov a odbor manažment regionálneho cestovného ruchu. Nikoletta Ziburová (IV.A) priblížila žiakom ZŠ odbor hotelová akadémia, destinácie zahraničných praxí, najmä Taliansko, v ktorom nielen absolvovala prax, ale so spolužiačkou získali aj špeciálnu pochvalu od spokojných klientov.  Martin Gasior (IV.A) opäť prejavil svoju všestrannosť. Najprv pripravil a podával miešané nápoje, a potom zaujímavo rozprával o svojich skúsenostiach a zážitkoch z praxe v Nemecku. Odbor čašník, servírka prezentovali Barbora Čechová (III.E) a Martina Múdra (III.E), ktoré podávali chutné koláčiky z kuchyne žiakov z odboru kuchár. Celý tím žiakov podal profesionálny výkon a našu školu reprezentoval na vysokej úrovni.

          • Barmanská súťaž

          • 24. a 25. októbra  2017 žiačky 3. A – Gabriela Kohútová a Marcela Spustová reprezentovali  našu školu na 25. ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže  EUROCUP  2017 v Prešove. Súťažili v týchto disciplínach:

            1. písanie testu, ktorý obsahoval otázky zamerané na oblasť miešaných nápojov, tovaroznalectva a všeo-becný rozhľad – časový limit 20 minút

            2. miešanie nápojov v stanovenom čase 7 minút:

            • barman s choice drink – 4 porcie
            • soft drink – 4 porcie

            Porotcovia hodnotili techniku miešania nápojov, originalitu, chuť, farbu, vôňu, dekoráciu a celkový vzhľad nápojov, ale aj vystupovanie každého súťažiaceho barmana. V týchto náročných disciplínach sa dievčatám podarilo umiestniť v striebornom pásme.

            Srdečne blahoželáme a obom dievčatám želáme veľa tvorivých nápadov, energie a ďalších úspechov pri reprezentácii našej školy.

                                                                                                                                                 Bc. Mária Biroščáková

            Mercela Spustová 3.A                                                    Gabriela Kohútová 3.A

          • Exkurzia u hasičov

          •  

            Záznam z exkurzie z dňa 5. 10. 2017

            Požiarna zbrojnica: protipožiarna ochrana

                Žiaci boli poučení o zásadách prevencie pred požiarmi. Oboznámili sa s hasičskou technikou, s vozidlami rôznej kategórie určenými na rôzne zásahy v závislosti od druhu požiarov či nehôd. Taktiež mali možnosť vidieť pracovisko hasičov, vrátane ich pracovného výstroja. Najviac žiakov zaujali autentické zážitky hasičov zo zásahov.

          • Svetový deň zdravej výživy

          • klikni si

            16. októbra sme si pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Strava je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Uspokojuje našu potrebu energie, ale získavame z nej aj živiny potrebné pre život. Je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

            Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy boli v školskej jedálni ponúkané zdravé jedlá, ktoré pripravili pracovníčky školskej jedálne spoločne s učiteľkami odborného výcviku. Naši stravníci s veľkou chuťou degustovali ponúkané špeciality a potvrdili, že nielen chutne vyzerali, ale aj naozaj chutili. 

            Na recepcii sa podávali cviklové muffiny, karotkové koláče a nátierky priamo z našej kuchyne, ktoré pripravili žiaci ll. A triedy  na hodinách TPP a TEO.

            K príjemnej atmosfére prispeli aj členovia speváckej skupiny LIPA, ktorí svojím vystúpením spestrili a oživili toto podujatie.  

             

          • Hoteláci v rádiu Regina

          •  

            klikni si           

            Opäť sme prijali ponuku mesta a 27. septembra sme pripravili podujatie pri príležitosti Svetového dňa cestovného chu. Aj druhý ročník Potuliek s hotelákmi bol úspešný. Žiaci III. C triedy odboru manažment regionálneho cestovného ruchu sprevádzali turistov centrom nášho krásneho mesta. Hoteláci z III. A triedy, Marcela Spustová, Monika Marasová a Maroš Dacho, pripravili chutné drobnosti, ktoré v stánku prezentovali a podávali. Každý, kto ochutnal, si pochvaľoval našu pestrú ponuku: tradičné domáce makové rezance, zdravé domáce makové rezance zo špaldovej múky,  mojito, Spišský čaj a koláčiky. Všetko čerstvé z kuchyne našich žiakov. Náš nápad sprevádzať turistov zaujal aj médiá. Zaujímavú a atraktívnu reportáž z prehliadky mesta odvysielalo rádio Regina. Blysli sa v nej naše teraz už mediálne hviezdy Lucia Čulenová, Marcel Koreň a Viktória Dubravská.

            Už teraz sa tešíme na tretí ročník potuliek.

            reportáž rádia Regina s hotelákmi: radio_regina.mp3

          • Exkurzia v Poĺsku

          • klikni si

            V dňoch 14. – 15.  mája sa žiaci I. C a II. C triedy  spolu s triednymi učiteľkami Ing. Valériou Vigašovou, Mgr. Ivetou Hurtukovou a pani psychologičkou Mgr. Máriou Kaľavskou, zúčastnili dvojdňovej odbornej zahraničnej exkurzie v Poľskej republike. Prvý deň navštívili koncentračný tábor Auschwitz-Bierkenau, kde im sprievodkyňa porozprávala o neľudskom zaobchádzaní so Źidmi a previedla ich celým areálom. Nasledoval presun do Krakova, kde mali žiaci rozchod v nákupnom centre Galeria Krakowska. Odtiaľ sa žiaci presunuli do hotela Felix, kde sa ubytovali.

            Druhý deň ich čakala prehliadka hradu Wawel s odborným výkladom sprievodcu. Navštívili Katedrálu sv. Václava a sv. biskupa Stanislava a Žigmundov zvon, odkiaľ bol krásny výhľad na Krakov. Tiež navštívili hradnú hrobku, kde sú pochovaní najväčší panovníci Poľska. Na záver sa presunuli  do starého židovského mesta Kazimerz a navštívili synagógu Remuh, vedľa ktorej sa nachádza jeden z najstarších židovských cintorínov v Európe. Žiaci videli modlenie sa rabínov, ktoré ich veľmi zaujalo. Spoločne sme si pozreli historické námestie, ktoré svojou rozlohou patrí medzi najväčšie v Európe. Po prehliadke Krakova sa žiaci so sprievodcom rozlúčili a po namáhavom dni sa vrátili domov.  

          • Pochvala pre naše študentky

          • Nižšie je uvedený list, ktorí zaslali na školu dovolenkári obsluhovaní našimi študentkami:

             

            Vážený pán riaditeľ,

            v auguste sme s manželom dovolenkovali na Sardínii, v hoteli Marina Beach Orosei, kde sme po pár dňoch zistili, že čašníčky obsluhujúce hostí, sú žiačky Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi. Chceme vyjadriť spokojnosť a uznanie mladým študentkám, Nikolette a Bibiane, ktoré profesionálne zvládli svoju prácu. To je dobrá vizitka práce vedenia a pedagógov Vašej školy. S ich výkonom bolo spokojné vedenie reštaurácie a tiež hostia. Prajeme Vám mnoho úspechov a veľa študentov, ktorí budú šíriť dobré meno Vašej školy.

             

            S pozdravom

            Mgr. Miroslava Lacová

            Bzince pod Javorinou

          • Lyžiarske kurzy 2017

          • Vďaka príspevku Ministerstva školstva vo výške 150 € na žiaka aj v tomto školskom roku pre našich žiakov organizujeme kurz lyžovania a snowbordingu. V dňoch 13. - 17. marca 2017 sa uskutočnil 1. kurz a od 20. - 24. marca 2017 v rekreačnom stredisku Ski rezort Levoča sme zrealizovali 2. kurz.  

            V prekrásnom prostredí Levočských vrchov strávili účastníci nádherných päť dni. Mnohí z nich boli na lyžiach prvýkrát a zážitky z kurzu im utkvejú v pamäti na dlhú dobu. Niekoľko záberov z kurzov sa zobrazí po kliknutí na priložený obrázok.

          • Naša Simona je najlepšia na Slovensku!

          • Simona Trebunová z I. A vyhrala celoštátne kolo súťaže Jazykový kvet. Prebojovala sa cez krajské semifinále, krajské finále až do celoslovenského finále, kde obsadila 1. miesto. Podujatie sa uskutočnilo 19. mája 2017 v Trnave a Simona súťažila v nemeckom jazyku. Svojím bravúrnym výkonom zaujala publikum i odbornú porotu. Blahoželáme!

          • EXPERT geniality show

          •  

            EXPERT geniality show

            je celoslovenská vedomostná súťaž žiakov základných a stredných škôl. Hlavným poslaním súťaže je rozvíjať záujem  žiakov o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich ku ďalšiemu vzdelávaniu. Žiaci si môžu súťažnou formou porovnať svoje vedomosti s roves- níkmi z iných škôl.

            V školskom roku 2016/2017 sa škola zapojila do súťaže po prvýkrát v hojnom počte - 18 žiakov. Súťaž prebehla v decembri v priestoroch školy. Z ponúkaných tém si každý žiak vybral dve oblasti podľa vlastného záujmu:

            Dejiny, udalosti, umenie - téma zahŕňa dejepis (svetové aj národné dejiny od praveku po 20. storočie), občiansku náuku, umenie a aj všeobecný rozhľad.

            Svetobežník - téma zahŕňa poznatky z fyzickej, politickej a humánnej geografie.

            Mozgolamy - téma zahŕňa logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie.

            Do you speak English? - táto téma zahŕňa základné jazykové zručnosti (čítanie s porozumením, gramatiku, slovnú zásobu, komunikáciu) a reálie anglicky hovoriacich krajín.

            Góly, body sekundy - v tejto téme si žiak môže preveriť poznatky z histórie športu, z olympionizmu, a tiež vedomosti o športovcoch, fyziológii tela a strave.

            Každý zúčastnený žiak dostal účastnícky diplom. Najlepší žiaci získali titul Experta, nakoľko sa umiestnili v prvej štvrtine súťažiacich v danej kategórii:

            Svetobežník: Henrieta Zvarová, Jakub Repčiak, Erik Dický

            Mozgolamy: Simona Kuzmíková

            Do you speak English?: Patrícia Hvizdošová

            Góly, body sekundy: Samuel Mondel, Erik Dický, Jakub Repčiak

            Účastníkom ďakujeme a želáme úspechy v ďalších ročníkoch.

             

             

             

          • SLÁVNOSTN0STNÉ OCENENIE DARCOV KRVI

          • klikni si

            Naši študenti sa dňa 10. 5. 2017 stretli na slávnostnom aktíve Klubu dobrovoľných darcov krvi. Klub pracuje už  21 rokov, v súčasnosti má 72 členov   / 4 učitelia/.

            V tomto školskom roku sme sa spoločne zúčastnili 2 kampaní. V prvej s názvom „Nech si, aký si, potrebujeme aj tvoju krv“ dobrovoľne darovalo krv 42 študentov, z toho 14 prvodarcov – 16.11.2016

             Druhá „Príď sa rozdať pre iných“ oslovila 38  žiakov/18 prvodarcov – 27.3.2017

            Takže v roku 2016 /2017 študenti  HA uskutočnili spolu 80 odberov, čo znamená, že sme novoveskej nemocnici darovali 40 l krvi a pre túto ušľachtilú činnosť sme získali  32 nových darcov.

            „Je šťastím, že ľudskosť, ohľaduplnosť, schopnosť darovať kúsok seba a potreba pomáhať prevláda v srdciach tých, ktorí obetavo venujú  nielen svoj čas ale aj najvzácnejšiu tekutinu pre neznámych ľudí“ ... To sú slová Ďakovného listu Nemocnice s poliklinikou Spišská Nová Ves /viď príloha/.

                    Riaditeľka SČK regiónu Spiš pani Kipikašová vyznamenala našu školu Plaketou dobrovoľných darcov – Pomáham a zachraňujem. Tou istou  plaketou ocenila aj vedúcu Klubu darcov krvi V. Tobiašovú za viacnásobné darcovstvo krvi / Zlatá Plaketa Dr. Jánskeho/  a propagáciu dobrovoľného darcovstva v škole. Pani Kipikašová poďakovala vedeniu školy, ako aj všetkým študentom za pomoc, odvahu i obetavosť.

             Vedenie školy  a ZRPŠ oceňuje pravidelných darcov Plaketami Hotelovej akadémie podľa vlastných pravidiel: za 2 odbery –bronz,  za 3- 4 odbery – striebro, za 5 a viac odberov – zlatá Plaketa HA

            10. 5.2017 sme ocenili  32 prvodarcov

                               udelili sme :  13 – bronzová plaketa 

                                                    17 – strieborná plaketa 

                                                      3 – zlatá plaketa                             

             

            PRVODARCI

            1. Oliver Hyroš                               III.A
            2. Nikoleta Ziburová
            3. Michaela Filipová
            4. Bibiana Legátová
            5. Michaela Ondrejčáková
            6. Marek Vernarský                       III.C
            7. Vladena Hlaváčová
            8. Lucia Kravecová
            9. Erik Kapalla                              III.D
            10. Patrícia Blahovská                     III.E
            11. Andrej Klekner                           IV.A
            12. Tomáš Mašlár
            13. Timea A. Budziňáková
            14. Denisa Marčuková
            15. A. Mária Ondrejčáková
            16. Stella Buvalová
            17. Natália Badáňová
            18. Katarína Marcinková
            19. Erik Krištofčo                              IV.B
            20. Matúš Pavlanský
            21. Karol Vávra
            22. Petra Raková                              IV.C
            23. Nikola Čechová
            24. Soňa Malecová
            25. Patrícia Zvolenská
            26. Simona Fedáková
            27. Ivana Tkáčová
            28. Simona Bednárová
            29. Dana Vartovníková
            30. Jana Budzová                               V.C
            31. Viktória Ujjová
            32. Veronika Knižková

             

             

             

             

             

             

             

            BRONZOVÁ PLAKETA  HA                      STRIEBORNÁ PLAKETA HA                      ZLATÁ PLAKETA  HA

            1. T. Mašlár                     IV.A                   1. L. Spišský                   IV.A                     1. Diana Liptáková     IV.C       

            2. M.Ondrejčáková                                    2. A. Klekner                                              2. Lucia Suchá          V.B

            3. K. Marcinková                                       3. M. Baláž                   IV.B                       3. Oliver Mráz           V.C                                

            4. V. Knižková                                             4. M. Kozáková

            5. M. Pavlanský              IV.B                     5. M. Galliková            IV.C

            6. E. Krištofčo                                             6. D. Barnová

            7. N. Čechová                 IV.C                    7. G. Patakyová

            8. P. Zvolenská                                            8. D. Schutzová           V.A

            9. S.  Fedáková                                            9. P.Vernarská            V.B

            10. I. Tkáčová                                             10. N. Maximová

            11. D.Vartovníková                                    11. A. Cvengrošová

            12. M. Mrovčáková          V.A                    12. P. Mertinková     

            13. V. Uhrin                                                  13. A. Ferencová

            14. D. Miklošová

                                                                    

            15. I. JarabekováV.C

             

            16. M. Rejdovjanová

             

            17. R. MelicharV.A

             

          • 21. reprezentačný ples hotelovej akadémie

          • klikni si

            24. februára 2017 sa v koncertnej sále Reduty uskutočnil už 21. reprezentačný ples hotelovej akadémie. Po celú noc sa o hostí starali žiaci III. D  a III. E triedy. Budúci kuchári pripravili chutné jedlá a svoje odborné zručnosti tiež predviedli šikovní čašníci. Tento ples bol praktickou časťou ich záverečnej skúšky a všetko im dopadlo na jednotku. Novinkou na ponukových stoloch bolo pečené prasiatko, mufloní guláš, japonské suši, ale aj zdravšia alternatíva halušiek, a to pohánkové halušky.

            Žiaden ples sa nezaobíde bez tanca, a tak žiaci tretích ročníkov absolvovali kurz základov spoločenského tanca pod vedením tancmajstra Ing. Barana. V tento večer si tí, ktorí to nevzdali, zmerali svoje sily na tanečnom parkete. Všetkým to šlo veľmi dobre, no zvíťaziť mohol len jeden pár. Po dlhom rozhodovaní poroty, ktorú tvoril riaditeľ školy Mgr. Milan Kudrik, odborná učiteľka Ing. Marcela Pavlisová a zástupkyňa rodičov Mgr. Mária Filipová, sa našou novou kráľovnou a kráľom plesu stali Pavla Čolláková a Marek Vernársky z III. C triedy.

            Súčasťou plesu bola aj tombola plná zaujímavých cien. Najväčším šťastlivcom bol pán učiteľ Ing. Miroslav Belák, ktorý si domov odniesol prvú cenu. Atmosféra bola úžasná. Hudobníci hrali tie najväčšie hity, a tak nikto z prítomných neostal sedieť na stoličke. Na svoje si prišli aj maškrtné jazýčky, ktoré trávili viac času pri bufetových stoloch. Ako sa na správny ples patrí, všetci sme sa zabávali až do skorého rána. A v tento večer bolo jedno, či ste žiak, partner, rodič alebo učiteľ, pretože sme všetci boli ako jedna veľká „hotelácka rodina“.

          • Maturanti 2017

          • klikni si

            12. mája 2017 sa s pedagogickým zborom, ako aj s ostatnými žiakmi školy, rozlúčili naši maturanti, ktorí  po týždňovej záverečnej príprave preukážu svoje vedomosti pred maturitnou komisiou. Veríme, že všetkým to dobre dopadne a v ďalšom živote im prajeme veľa úspechov. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Po úspešnom reprezentovaní našej školy na obvodnom kole umeleckého prednesu mládeže sa Marcel Koreň z II. C triedy dňa 7. apríla 2017 zúčastnil okresného kola. Opäť sa mu darilo, svojím prednesom presvedčil porotu a obsadil 3. miesto.

                       Srdečne blahoželáme a Marcelovi želáme veľa pekných chvíľ strávených s krásnou literatúrou.