• Olympiáda Mladý účtovník 2017 – regionálne kolo

          • Dňa 31. marca 2017 sa konal už 20. ročník súťaže v účtovníctve - Olympiáda mladý účtovník, ktorú organizovala Slovenská komora certifikovaných účtovníkov a spoločnosť KROS, a. s.

            Olympiáda mladý účtovník je celoštátna súťaž pre študentov stredných škôl a obchodných akadémií v účtovníctve a v programe OMEGA. Jej cieľom je zvyšovanie prestíže účtovníctva ako odborného predmetu a zároveň motivácia študentov pri štúdiu účtovníctva.

            Na regionálnom kole v Košiciach si svoje vedomosti v účtovníctve a zručnosti v programe OMEGA overili aj naši dvaja študenti – Diana Liptáková zo IV. C a Martin Janovec z V. C triedy. Súťaž bola náročná, napriek tomu naši žiaci potvrdili veľmi dobrú úroveň znalostí účtovania a práce v programe OMEGA. Ako jediní hoteláci v silnej konkurencii 43 stredoškolákov obchodných akadémií a ekonomických škôl z celého východného Slovenska dosiahli výborné výsledky. Diana Liptáková sa umiestnila na vynikajúcom 19. mieste a Martin Janovec na 21. mieste.

            Srdečne blahoželáme!

          • Naši žiaci dosiahli veľký úspech

          • Prvýkrát sme sa zúčastnili na súťaži Jazykový kvet a hneď sme triumfovali. Na krajskom finále, ktoré sa uskutočnilo v Košiciach 6. apríla 2017, obsadili naši žiaci Martin Gasior Martin Girgaš z IIIA triedy v kategórii dráma krásne druhé miesto. V nemeckom jazyku predviedli divadelnú hru Telekochen, ktorú napísal Martin Gasior. Za výborný a bezprostredný prejav ich obecenstvo odmenilo veľkým potleskom.

            Simona Trebunová z I. A triedy recitovala v origináli báseň nemeckého autora Ericha Kästnera. Svojím excelentným prednesom zaujala nielen odbornú porotu, ale i publikum. Súťaž vyhrala a postupuje do celoštátneho kola.

            Tešíme sa z tohto úspechu a srdečne blahoželáme!

          • Hoteláci v Barcelone

          • klikni si

            V dňoch 20. – 24. marca 2017 sa študenti našej školy zúčastnili zahraničnej exkurzie v Barcelone. Počas piatich dní sa žiaci odboru hotelová akadémia a manažment regionálneho cestovného ruchu dozvedeli viac o španielskej gastronómii, kultúre a zvykoch a spoznali kvalitu služieb, manažmentu a marketingu cestovného ruchu v Španielsku. Okrem toho navštívili mnoho pamiatok známeho architekta Antoni Gaudiho, ako je katedrála Sagrada familia, Casa Batló či Park Güell. Neobišli ani známy prístav či futbalový štadión Camp nou, starú gotickú štvrť s kráľovským palácom. Počas týchto dní si precvičili komunikačné zručnosti zo španielčiny a domov si odniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov.

          • Náš pán riaditeľ získal prestížne ocenenia

          •     

            Pri príležitosti Dňa učiteľov bol riaditeľ našej školy, Mgr. Milan Kudrik, ocenený hneď dvakrát.

            Z rúk primátora Spišskej Novej Vsi, Jána Volného, si prevzal  Plaketu s portrétom J. A. Komenského za celoživotnú prácu a dlhodobé riadenie výchovno-vzdelávacieho procesu.                

            Pán Zdenko Trebuľa, predseda Košického samosprávneho kraja, mu udelil plaketu za výborné  výsledky školy a jej celkovú modernizáciu, za rozvoj odborného vzdelávania, ako aj za aktivitu v mimoškolských činnostiach.

            Srdečne blahoželáme!

             

          • Kvapka krvi

          • Radosť a šťastie sa dávaním znásobuje. A viete, že šťastie máme aj v krvi?

            Tak prečo ho nezdieľať!

            Dňa 27. 3. 2017 sa 27 študentov našej školy zúčastnilo na bezplatnom darovaní krvi v rámci kampane Podeľte sa s ostatnými. Do nášho Klubu dobrovoľných darcov pribudlo aj 11 prvodarcov. Srdečne blahoželáme a ďakujeme všetkým za odvahu.

                                                                                                                                                              Mgr. Viera Tobiašová

                                                                                                                                                              vedúca Klubu darcov

             

            ZOZNAM DARCOV:

            1. Ziburová, Nikoleta                       III. A
            2. Filipová, Michaela
            3. Legátová, Bibiana
            4. Hlaváčová, Vladena                    III. C
            5. Kravecová, Lucia
            6. Vernarský, Marek
            7. Spišský, Lukáš                             IV. A
            8. Klekner, Ondrej
            9. Polačeková, Diana
            10. Mašlár, Tomáš
            11. Knižková, Veronika
            12. Buvalová, Stella
            13. Marčuková, Denisa
            14. Ondrejčáková, A. Mária
            15. Baláž, Martin                                 IV. B
            16. Vavra, Karol
            17. Krištofčo, Erik
            18. Kozáková, Michaela
            19. Michalcová, Patrícia                     V.A              
            20. Schutzová, Diana
            21. Melichar, Roman
            22. Mrovčáková, Martina
            23. Cvengrošová, Anna                     V.B
            24. Mertinková, Patrícia
            25. Maximová, Nikola
            26. Badáňová, Natália                        IV.A
            27. Marcinková Katarína

             

             

          • CASSOVIA CUP

          • V dňoch 21. 03. 2017 – 22. 03. 2017 sa žiačky našej školy Gabriela Kohútová a Marcela Spustová z II. A zúčastnili medzinárodnej barmanskej súťaže CASSOVIA CUP v Košiciach.

            Prihlásených bolo spolu 28 dvojčlenných družstiev a nápoje miešalo 56 jednotlivcov z rôznych krajín. Úlohou každého súťažiaceho bolo nielen napísať test, ktorý odráža úroveň vedomostí v oblasti miešaných nápojov, ale aj namiešať dva druhy nápojov – before dinner drink a soft drink, z každého po štyri porcie v stanovenom časovom limite 12 minút.

            Na súťaž žiakov pripravovala majsterka odborného výcviku Bc. Mária Biroščáková.

            Naše žiačky získali krásne umiestnenie:

            Gabriela Kohútová – 3. miesto

            Marcela Spustová – 28. miesto

            K dosiahnutým výsledkom dievčatám gratulujeme a do budúcnosti im želáme veľa elánu a tvorivých nápadov. Tešíme sa na ďalšiu súťaž!

            Na fotografii zľava: žiačka II. A Marcela Spustová, MOV Bc. Mária Biroščáková, prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta, žiačka II. A Gabriela Kohútová – 3. miesto

          • EUROCUP 2016

          • klikni si

            V dňoch 9.11.2016 – 10.11.2016 sa žiaci našej školy Gabriela Kohútová z II.A a Mátyás Steiner z II. E zúčastnili v Prešove prestížnej medzinárodnej barmanskej súťaže EUROCUP.

            Prihlásených bolo spolu 40 dvojčlenných družstiev a nápoje miešalo 79 jednotlivcov z rôznych krajín. Úlohou každého súťažiaceho bolo napísať test, ktorý odráža úroveň vedomostí z oblasti miešaných nápojov, a namiešať dva druhy nápojov – short drink a fancy drink, z každého po štyri porcie v stanovenom časovom limite.

            Na súťaž žiakov pripravovala majsterka odborného výcviku Bc. Mária Biroščáková.

            Umiestnenie jednotlivcov:

            Gabriela Kohútová – zlaté pásmo

            Mátyás Steiner – brondzové pásmo

            Umiestnenie družstva:

            strieborné pásmo

            K dosiahnutým výsledky žiakom gratulujeme a želáme im do budúcna veľa elánu a tvorivých nápadov. Tešíme sa na ďalšiu súťaž!

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková ... 5A

          • klikni si

            Navždy sa zachová v pamäti stužková ...

            Túto, aj iné piesne sme si zaspievali na našej stužkovej slávnosti, ktorá sa uskutočnila  4. novembra 2016. Okrem slávnostných chvíľ  stužkovania, na ktoré sa nezabúda, sme si užili aj veľa tanca a zábavy, o čom svedčia priložené fotografie.

            5. A

          • Nestville 2016

          •  klikni si

            Dňa 5. októbra 2016 navštívili vybraní žiaci prvých, druhých a tretích ročníkov učebných odborov kuchár-čašník v rámci odbornej exkurzie obec Hniezdne pri Starej Ľubovni. Nachádza sa tam tzv. Nestville park, ktorý ponúka návštevníkom krásy a dávnu históriu regiónu v expozícii ľudových remesiel a liehovarníctva. Spolu s majsterkami odborného výcviku Bc.Mariou Biroščákovou, Annou Cvengrošovou a vyučujúcou Mgr. Martinou Prachnárovou, mali žiaci možnosť spoznať tradičné remeslá, napr. hrnčiarstvo, kováčstvo či rezbárstvo. Dozvedeli sa, čo všetko museli naši predkovia urobiť, aby si z konope vyrobili plátno alebo z prútia košíky. Nechýbala ani ochutnávka tradičných slovenských jedál, napr. bryndze, syrov, korbáčikov či tvarohu. Najviac nám chutili sladké perníčky poliate čokoládou.

            Na záver sme sa v nádhernej rezbárskej sále oboznámili s výrobou prvej slovenskej whisky.

          • Deň zdravej výživy

          •   klikni si na galériu

            16. októbra sme si pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

            Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy boli v školskej jedálni prezentované ukážky jedál zdravej výživy, ktoré pripravili pracovníčky školskej jedálne spoločne s učiteľkami odborného výcviku a z ktorých naši stravníci mohli ochutnať. Na túto akciu boli prizvaní aj pracovníci Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi, ktorí poskytli zamestnancom hotelovej akadémie biochemické vyšetrenie krvi, antropometrické merania /BMI a WHR/, meranie krvného tlaku a na základe výsledkov im poskytli užitočné rady z oblasti zdravého životného štýlu.

            Obed pre stravníkov pripravil pán Štefan Kiss, gastronomický poradca firmy Nestlé a k slepačej polievke s cícerom boli na výber kuracie prsia so šošovicovým ragú a dusenou ryžou, alebo tofu na šampiňónoch. Ako príloha sa podával šalát z hlávkovej kapusty s mrkvou.

             

          • Správna voľba povolania – príležitosť k úspechu

          •   klikni si na galériu

            Hoteláci opäť zabodovali!

            Na Burze stredných škôl, ktorá sa uskutočnila 12. 10. 2016 sa úspešne predstavila aj hotelová akadémia.

            V zaujímavej prezentácii sa žiaci deviatych ročníkov ZŠ dozvedeli, aké atraktívne profesie môžu vykonávať po ukončení našej školy a pozreli si fotografie z domácich a zahraničných exkurzií. Zaujali ich najmä európske metropoly, ktorých sme navštívili už skutočne veľa: Paríž, Rím, Londýn, Viedeň, Budapešť, Prahu. Deviataci si so záujmom vypočuli rozprávanie hotelákov, ktorí im hovorili o svojich zážitkoch a skúsenostiach na zahraničnej praxi. O praxi v Nemecku  rozprával Martin Gasior z 3.A, prax na Cypre predstavila Dominika Polonyová z 5.A. Diana Liptáková zo 4.C priblížila žiakom ZŠ štúdium odboru manažment regionálneho cestovného ruchu. Najviac sa im páčili naši barmani: Gabriela Kohútová z 2.A a Daniel Faltin zo 4.C, ktorí im pripravili na ochutnávku miešané nápoje. Daniel Faltin sa okrem toho mohol pochváliť mnohými oceneniami, ktoré získal na barmanských súťažiach. Dievčatá z učebného odboru čašník, servírka Simona Sliacka z 3.E, Martina Múdra a Timea Kalafutová z 2.E ponúkali chutné koláčiky, ktoré napiekli ich spolužiaci z učebného odboru kuchár.

            Celá prezentácia sa niesla v príjemnej atmosfére, ktorú ešte umocnilo štýlové prestieranie a dekorácie so sviečkami.      

          • Viničky 2016

          • V dňoch od 3. októbra do 7. októbra sa 16 žiakov z III.A zúčastnilo týždennej odbornej exkurzie vo Viničkách. Pedagogický dozor vykonávali Ing. Marcela Pavlisová a Ing. Zuzana Sarnová. Cieľom tohto týždňa bolo spoznať významnú slovenskú vinohradnícku oblasť na Slovensku - TOKAJ. Program každého dňa bol nabitý rôznymi aktivitami, napr.:

            • návšteva múzea v Trebišove so stálou expozíciou Tokajského vinohradníctva a vinárstva,
            • prednášky o gastronomických špecialitách v tokajskej oblasti, servírovanie tokajských vín, o jedlých kvetoch, o odrodovom víne a cuveé, o kategorizácií vín alebo o organizovaní odbytu v zariadeniach spoločného stravovania,
            • prehliadka kostola v Strede nad Bodrogom,
            • obhliadka najnižšieho miesta na Slovensku v Kline nad Bodrogom,
            • návšteva vinných pivníc Tokaj company a v škole,
            • výstup na vyhliadkovú vežu, z ktorej bol výhľad až na maďarské vinice,
            • príprava regionálnych špecialít a ich následný servis.

            Žiaci sa vrátili z tejto odbornej exkurzie obohatení o nové vedomosti a skúsenosti. Jediným nedostatkom bolo počasie, ktoré nám neprialo, pretože s dažďom sme prišli a s dažďom sme aj odchádzali.

            Pozrite si priložené fotografie.

          • QR kód školy

          •  

            V hlavičke oficiálnych školských listov pribudol vyššie zobrazený QR kód, v ktorom je umiestnená informácia o našej škole a niekoľko fotografií školských priestorov. 

          • POTULKY MESTOM S „HOTELÁKMI“

          • Objatie mestom a Sladký Spiš – to sú priliehavé názvy pre nápoje, ktoré vymysleli hoteláci špeciálne pre naše mesto, všetkých Spišiakov a turistov a namiešajú ich na Svetovom dni cestovného ruchu   27. 09. 2016

            Pri tejto príležitosti sa v Spišskej Novej Vsi uskutoční množstvo akcií prezentujúcich naše mesto. Hotelová akadémia bude organizovať netradičné prehliadky centra mesta. Hoteláci prevedú žiakov základných škôl zákutiami historického jadra. Netradičnou formou zážitkovej edukácie získajú žiaci poznatky, ktoré nenútenou a pútavou formou obohatia ich obzor. Ide o novátorskú aktivitu žiakov strednej školy žiakom základnej školy.

            Hoteláci predvedú svoju šikovnosť, zručnosť a tvorivosť priamo na Letnej ulici, kde budú pripravovať miešané nápoje a ponúkať výrobky z vlastnej kuchyne: koláčiky a pečivo, pre každého niečo – sladké, slané aj zdravé.

             

             

          • Ďakovný list

          • Žiaci našej školy pod vedením učiteľov odborných predmetov pripravili sladké gastronomické mini-špeciality, ktorými reprezentovali našu školu, región Spiš a pomohli spropagovať Slovensko na podujatí ,,28 na tanieri", ktoré sa uskutočnilo v Bruseli.
            Kreativitu a šikovnosť našich žiakov ocenil aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Belgickom kráľovstve a Luxemburskom veľkovojvodstve Stanislav Vallo. Jeho ďakovný list v plnom znení je zverejnený na nižšie uvedenom odkaze:
            Dakovny_list_.pdf