• Nezabudnutí susedia

          • Pred 82 rokmi, 9.septembra 1941, vydala vláda Slovenskej ľudáckej republiky nariadenie, ktoré poznáme pod názvom Židovský kódex. Pár mesiacov po prijatí tohto kódexu stratila väčšina ľudí to najdôležitejšie - právo na svoj život.

            Nezabudnutí susedia je celoslovenské spomienkové podujatie, na ktorom si pripomíname obete holokaustu a rasového násilia. Tento rok sa uskutočnilo v mestách, obciach a v školách 8. septembra o desiatej hodine dopoludnia.

            Žiaci 2.A triedy sa pripojili k vyše 130 účastníkom tohto podujatia a uctili si „susedov“, židovských obyvateľov, ktorí sa do svojich domovov už nikdy nevrátili. Po vypočutí príhovorov pána Ladislava Welwarda, preživšieho holokaust, a emeritného arcibiskupa pána Bezáka, prečítali 70 mien obetí a 70 mien záchrancov, ktorí v ťažkej dobe pomáhali Židom a riskovali vlastné životy. Každý z čítajúcich následne zapálil sviečku na znak piety.

            Ďakujem žiakom 2.A triedy, že sa zapojili do tohto podujatia a pomohli si takto uctiť a nedovoliť, aby sme zabudli na ľudí, ktorí tu s nami  kedysi zdieľali spoločný priestor.

             

            Mgr. M. Prachnárová

          • Svetový deň cestovného ruchu

          • 27.09.2023 Vás všetkých srdečne pozývame na akciu s názvom Potulky s hotelákmi.

            Budeme na námestí pri Levočskej bráne, napečieme Vám, pripravíme jesenné špeciality, ukážeme Vám mesto a niečo Vás aj naučíme.

             

            Tešíme sa na všetkých záujemcov o prehliadku a na všetkých, ktorí nás majú radi a prídu nás podporiť.

          • Odborná exkurzia Osvienčim -28.6.2023

          • Hovorí sa, že sú miesta na Zemi, ktoré by mal človek aspoň raz za život navštíviť. Nepochybne tam patrí aj koncentračný tábor v Osvienčime. Toto miesto je nemým svedkom toho, akej krutosti je človek schopný voči inej ľudskej bytosti. Zahynulo tam vyše milión ľudí. Za týmto číslom sa skrýva nespočetne veľa ľudských príbehov. Nie je možné, aby sme spoznali osudy všetkých obetí. To by nebolo v našich silách.

              Žiaci z 1.A., 1.C, 2.C, 3.D triedy mali možnosť spoznať aspoň niekoľko z nich. Na konci júna žiaci spolu s vyučujúcimi Mgr.M.Prachnárovou, Mgr.Z.Kaščákovou a Mgr V.Hovanovou navštívili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Pani sprievodkyňa „Martuška“ svoj výklad poprepletala osudmi konkrétnych ľudí, vďaka ktorým sa z čísel stali reálni hrdinovia.

              Cestou do Osvienčimu sme navštívili aj mestečko Wadowice,  v ktorom sa v roku 1920 narodil  Karol Wojtyla, neskorší pápež  Ján Pavol II. V jeho rodnom dome sa nachádza Múzeum J. Pavla II., či kaviareň, kam  rád chodieval. Vo farskom kostole Obetovania Panny Márie bol svätý otec pokrstený, pristúpil k prvému svätému prijímaniu a k sviatosti birmovania. V kaviarničkách na námestí ponúkajú pápežský krémeš, ktorý je údajne najlepší zo všetkých krémešov.

            WADOWICE

            OSWIENČIM

          • Tatra Bartenders Cup 2023

          • Dňa 8. júna 2023 sa v Kežmarku konala barmanská súťaž TATRA BARTENDERS CUP 2023.

            Našu školu reprezentovali žiačky Lara Ganzarčík z 1. A triedy a Patrícia Pustaiová z 3. C triedy. Prvý súťažný nápoj bol after dinner drink. Lara namiešala nápoj s názvom Via Lactea, Patrícia pripravila Coco Coffee. Druhá kategória bola soft drink. S blížiacim sa letom a prázdninami Lara namiešala nápoj s názvom Paradise a Patrícia nazvala svoj nápoj Holiday.

            V silnej konkurencii sa naše študentky nestratili a odniesli si cenné rady a skúsenosti.

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Školská súťaž v písaní na PC
          • Školská súťaž v písaní na PC

          • V mesiaci jún sa konalo školské kolo súťaže v písaní na PC. Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci I.C, II.C a II.A triedy. Ich úlohou bol desaťminútový odpis vybraného súťažného textu v programe ATF desaťprstovou hmatovou metódou. Podmienkou umiestnenia bolo splnenie dvoch kritérií, a to maximálne percento chýb 0,50 a zároveň minimálny počet čistých úderov za minútu 150. Dosiahnuté výsledky boli zaujímavé, najlepšie z nich sú uvedené vo výsledkovej listine.

             

            Výsledková listina školského kola súťaže v písaní na PC

            v školskom roku 2022/2023

             

            Poradie podľa počtu čistých úderov za minútu:

            1. Renáta Rusnáková II.A - 0,155/190 (% chýb/čisté údery)

            2. Miroslava Cimermanová II.A - 0,156/188 (% chýb/čisté údery)

            3. Zuzana Boržíková II.C - 0,167/176  (% chýb/čisté údery)

             

            Poradie podľa presnosti odpisu:

            1. Monika Janovčíková II.A - 0,114/173 (% chýb/čisté údery)

            2. Renáta Rusnáková II.A  - 0,155/190  (% chýb/čisté údery)

            3. Zuzana Boržíková II.C - 0,167/176  (% chýb/čisté údery)

            4. Vanesa Kedžuchová I.C - 0,246/158  (% chýb/čisté údery)

             

             

            Víťazom srdečne blahoželáme!

          • Praktická časť záverečnej skúšky

          • Dňa 18. mája 2023 sa na našej škole konala praktická časť záverečnej skúšky. Žiaci učebných odborov čašník, servírka a kuchár prezentovali svoje odborné zručnosti a šikovnosť pred skúšobnou komisiou. Tá bola tento rok rozšírená o delegovaných zástupcov Republikovej únie zamestnávateľov, Ing. Evu Poláškovú – experta na vzdelávanie v odbore gastronómia, hotelierstvo a cestovný ruch, Barboru Jančárovú a Martina Jančára – majiteľov reštaurácie Dufart v Spišskej Novej Vsi.

            Žiaci-kuchári pripravili pre skúšobnú komisiu menu:

            studené predjedlo

            Caprese špíz s prosciuttom a pestom z medvedieho cesnaku s banketkou

            polievka

            Morčací vývar s celestínskymi rezancami, julienne zeleninou a trhaným mäsom

            teplé predjedlo

            Cviklové ravioly plnené plnkou z ricotty so slaninkou a s pažítkou preliate zeleným bylinkovým olejom

            hlavné jedlo

            Bravčová panenka pripravovaná metódou sous-vide s tymiánom preliata omáčkou demi glace podávaná s gratinovanými zemiakmi a so zeleninovo-ovocným šalátom

            dezert

            Flambované lievance s ananásom, čokoládovým topingom a so šľahačkou

             

            Žiaci-čašníci prestreli slávnostné tabule, obsluhovali skúšobnú komisiu, tranšírovali kačku, flambovali lievance, podávali kávu a pripravovali miešané nápoje.

            Okrem menších chybičiek prebehla praktická časť záverečnej skúšky v poriadku a žiaci sa môžu pripravovať na ďalšiu časť záverečných skúšok.

            Vedenie školy ďakuje majsterkám odborného výcviku Marcele Ali a Mgr. Michaele Zvalenej za vynikajúcu prípravu žiakov.

          • Medzinárodný deň mlieka 🥛 v školskom internáte

          • V utorok 16. mája 2023 sme si v školskom internáte pripomenuli Medzinárodný deň mlieka. Žiaci v priestoroch internátu spolu s vychovávateľkou Mgr. Zuzanou Kyseľovou pripravili panelovú prezentáciu spojenú s  ochutnávkou mliečnych výrobkov. Výrobky z mlieka aj pre oko lahodne naaranžovali nielen žiačky našej hotelovej akadémie, takže povedať si „Na zdravie“ s jogurtovým nápojom bolo pre všetkých úplne prirodzené.

            Svetový deň mlieka sme ukončili rozhlasovým vysielaním, ktoré žiaci pripravili pod vedením Mgr. Radovana Štapinského. Počas vysielania sme s hudobným sprievodom odprezentovali množstvo informácií o tejto vzácnej tekutine.

          • Študuj cestovný ruch

          • Dňa 15. mája 2023 zorganizovalo Ministerstvo dopravy SR výnimočné podujatie s názvom Študuj cestovný ruch. Cieľom akcie bolo ukázať možnosti uplatnenia pre absolventov hotelových akadémií a čaro práce tohto typu. Tešíme sa, že aj my sme boli súčasťou tejto akcie a mohli sme prezentovať našu školu.

            Stanovisko ministerstva k podujatiu:

            „Ministerstvo dopravy SR v spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska usporiadalo v rámci konferencie HORECA DIGITAL podujatie –  Študuj gastro, hotelierstvo a cestovný ruch, ktoré sa tentokrát uskutočnilo v metropole nášho východu. Pilotný ročník sme odštartovali vo februári 2023 v Bratislave a po absolvovaní už aj dnešného v Košiciach si dovolíme povedať, že tento typ podujatia dáva obrovský zmysel a je potrebné organizovať obdobné akcie na pravidelnej báze. Propagácia vzdelávania sa v odbore 👩‍🍳cestovného ruchu je v súčasnosti veľmi nevyhnutná, keďže tento segment sa už dlhodobo borí s ⬇️nedostatkom pracovných síl❗Aktuálne evidujeme až 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣0️⃣neobsadených pracovných miest, čo je v porovnaní s inými odvetviami pomerne veľké číslo ❗

        • Volejbalový turnaj
          • Volejbalový turnaj

          • Dňa 9. 5. 2023 sa v telocvični našej školy uskutočnil volejbalový turnaj. Zúčastnili sa na ňom žiaci I. A, I. C, II. A, II. C, III. C, III. D, IV. A a V. A triedy.  Družstvá boli rozdelené do dvoch skupín, v ktorých odohrali vzájomné zápasy každý s každým. Na základe výsledkov sme určili poradie v jednotlivých skupinách a triedy, ktoré sa umiestnili v skupine na druhom mieste, hrali zápas o tretie miesto. Víťazi sa stretli vo finále. O tretie miesto bojovali žiaci I. C a III. C triedy, do finále sa prebojovali žiaci IV. A a II. A triedy. Po urputnom boji a skvelých výkonoch sme zaznamenali takéto výsledky:

            1. miesto IV. A – Marek Hamrák, Theo Piepers, Simona Hricová, Jozef Novotný, Stanislav Frankovič, Pavol Kapusta, Simona Kačmariková a Kristína Briestenská

            2. miesto II. A – Ľubomír Knuteľ, Tomáš Hrebeňár, Michal Gromovský, Liliana Slivková, Monika Janovčíková, Dušan Macala a Adam Hrušovský

            3. miesto I. C – Vanesa Kedžuchová, Vanesa Duchová, Sára Sopkovičová, Emma Gazdurová, Diana Olšaavská, Vanesa Neuvirth, Matias Neuvirth a Tobias Friedmanský

          • Výborné umiestnenie v medzinárodnej súťaži

          • V dňoch 22. 3. a 24. 3. 2023 sa konal XIV. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže CASSOVIA CUP 2023 KOŠICE. Súťaž prebiehala pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku. Súperilo sa v dvoch kategóriách: KLASIK JUNIOR a PROFESIONÁL.

            Našu školu reprezentovali Patrícia Pustaiová z III. C triedy a Kristína Briestenská zo IV. A triedy. Súťažiaci si mali pripraviť jeden soft drink a jeden long drink, pri ktorých mali použiť vopred zadané suroviny. Tento rok sa viac darilo Patrícii a so svojimi nápojmi Sunny Island a Figliarsky sorbet sa umiestnila v zlatom pásme.

            Gratulujeme, ďakujeme a tešíme sa na ďalšie súťaže.

        • PROJEKT - DIGITÁLNY ŽIAK
          • PROJEKT - DIGITÁLNY ŽIAK

          • Predmetom projektu je vybavenie cieľových skupín projektu digitálnym vybavením, formou príspevku na jeho nákup. Výška príspevku je 350 eur.

            KTO MÁ NÁROK NA PRÍSPEVOK?

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            Ak sa chceš dozvedieť viac, tak navštív stránku: www.digitalnyziak.sk

            Registračný formulár pre študenta: https://register.digitalnyziak.sk/ (začni písať názov školy a zobrazí sa v ponuke...)

             

            Ak sa nevieš rozhodnúť aké zariadenie je pre teba najvhodnejšie, môžeš sa prísť poradiť s uč. Hadbavným osobne alebo cez Edupage. Vieme tiež, zabezpečiť odberné miesto priamo v škole. Tak neváhaj a požiadaj o nenávratný finančný príspevok čo najskôr.

             

            Iné užitočné odkazy:

            Informácie pre žiakov

            Informácie pre zákonných zástupcov

            Metodické usmernenie pre školy

             

          • Náš výnimočný školský ples

          • Tango, viedenský valčík či dokonca aj jive! 23. reprezentačný ples nás previedol mnohými kútmi sveta. Frekventanti tanečného kurzu mali príležitosť predviesť svoje tanečné kreácie a tanečný bontón.

            Tohtoročnému plesu predchádzalo mnoho dlhých a náročných tréningov, ktoré boli zavŕšené večerom plným radosti, elegancie a zábavy. Janka Plichtová, učiteľka tanca, viedla tohtoročných frekventantov v duchu speváckej skupiny ABBA. Ukázala im čaro tanca a jeho prepojenie na ľudskú dušu. Za mnoho radostných okamihov jej ďakujeme!

            Už od prvej chvíle bolo jasné, že tohtoročný ples bude odlišný od tých predchádzajúcich. Tanečníci a tanečníčky predviedli polonézu, po ktorej nasledovala rozsiahla choreografia mixu spoločenských tancov a následne na plese vyvrcholila tanečná súťaž. Dovolíme si povedať, že všetci hostia a všetci študenti sa naplno zabávali – stoličky boli určite prázdne.

            Na neposlednom mieste patrí veľká vďaka našim maturantom, ktorí pre frekventantov a hostí pripravili lahodné pokrmy a drinky.

            Tešíme sa na ďalší ples. Nech táto tradícia plesania opäť ožije!

          • 23. ples HA

          • Tak ako je všade vo svete trendom inovácia produktu, aj my sme našu praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky vykonali s určitými zmenami. Našou úlohou bolo organizačne zabezpečiť gastronomickú akciu: 23. školský ples Hotelovej akadémie.

            Žiaci boli rozdelení podľa odborných zručností. V rámci teplej a studenej kuchyne sa pripravoval rôzny sortiment jedál. Žiaci v odbytovom stredisku zabezpečovali výzdobu sály, obsluhu hostí banketovým spôsobom, podávali rôzne druhy vín, flambovali palacinky, miešali nápoje, starali sa o čistotu stolov.

            Praktická skúška stála žiakov veľa námahy a úsilia, ale spokojnosť všetkých hostí bola pre nich tou najlepšou odmenou za vykonanú prácu.