• Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 08. 02. 2022 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády z anglického jazyka on-line formou. Našu školu reprezentovali traja žiaci, ktorí si overili svoje vedomosti pri práci s textom, počúvaní s porozumením a gramatickými cvičeniami. Dvaja z nich postúpili do ďalšej ústnej časti, kde sa vyjadrovali k zadaným témam a zahrali si aj v rozhovore.

            Najúspešnejší bol v kategórii 2D Theo Mathias Piepers, ktorí sa umiestnil na 2. mieste. Touto cestou mu k jeho úspechu srdečne blahoželáme!

          • III.A na praxi

          • Žiaci III.A triedy trávia tri týždne súvislej odbornej praxe v hoteli PERMON vo Vysokých Tatrách.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 13.01.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády z anglického jazyka on-line formou. Našu školu úspešne reprezentovali traja žiaci, ktorí si overili svoje vedomosti pri práci s textom, počúvaní s porozumením a gramatickými cvičeniami.

             

            V kategórii 2B sa na 1. mieste umiestnila Karolína Maguláková zo 4. A triedy. V kategórii 2C2 sa na 1. mieste umiestnil Kristián Horváth z 2. C triedy a v kategórii 2D sa na 1. mieste umiestnil Theo Mathias Piepers z 3. A triedy.

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a do ďalšieho krajského kola im prajeme veľa úspechov!

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 10. 12. 2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry on-line formou. Žiaci, ktorí sa do riešenia on-line testu zapojili, overili svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, upevnili svoje komunikačné zručnosti a schopnosti pri práci s textom. Do školského kola sa zapojilo 19 žiakov, z toho v kategórii A (3., 4. ročník) 13 žiakov a v kategórii B (1.a 2. ročník) 6 žiakov.

             

            Výsledky: úspešnými riešiteľmi sa stali 3 žiačky v kategórii A:

            Iveta Dudová-Bašistová z III. A (19 bodov)

            Petra Blahutová z V. A (18 bodov)

            Lucia Girmonová z V. B (18 bodov)

            Víťazkám srdečne blahoželáme.

             

            Do krajského kola,  ktoré sa bude konať 11. februára 2022, postúpila Iveta Dudová-Bašistová. Pri riešení náročných úloh jej želáme veľa úspechov.

          • Tínedžer vo virtuálnom svete

          • V novembri sme zareagovali na výzvu zapojiť sa do literárno-výtvarnej súťaže pre študentov základných a stredných škôl TÍNEDŽER VO VIRTUÁLNOM SVETE, ktorú usporiadalo Spišské kultúrne centrum a Spišská knižnica v spolupráci s koordinátorkou Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím Mgr. Zuzanou Plíhalovou.

            Cieľom súťaže bolo zamyslieť sa nad problematikou, uvažovať o autentickosti vzťahov vo virtuálnom priestore, výhodách a možnostiach, ktoré ponúka, ale aj o negatívnych stránkach a nástrahách, ktoré tínedžerov vo virtuálnom svete ohrozujú, a premietnuť svoj pohľad na postavenie a správanie sa tínedžera v kyberpriestore.

            Aktuálna pandemická situácia a nútená izolácia podmienili intenzívne pôsobenie detí a mládeže v on-line priestore, a tak je téma pre študentov vysoko aktuálna a môže prispieť k prevencii výskytu násilia.

            Do súťaže sa zapojilo spolu 27 študentov zo šiestich škôl, z toho 20 študentov vo výtvarnej a 7 študentov v literárnej tvorbe. Z našej školy sa do súťaže zapojili dve žiačky: Miriam Jozefčíková z I.A triedy a Rút Kovalčíková zo IV.A triedy. Miriam získala v kategórii výtvarnej tvorby 3. miesto a jej práca bude súčasťou výstavy v Spišskej knižnici. K úspechu jej blahoželáme.

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu našej školy a želáme im mnoho ďalších tvorivých nápadov v budúcnosti.

          • Mikuláš prišiel aj k nám ...

          • Mikuláš sa aj tento rok rozhodol potešiť a rozveseliť študentov hotelovej akadémie, aby sa v týchto náročných dňoch pandemických opatrení v školských laviciach trochu uvoľnili a zasmiali. Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi – anjelmi a čertom v triedach obdarovali tých, ktorí celý rok poslúchali a naopak, potrestali tých, ktorým sa poslúchať nechcelo. Študenti si užili kopec zábavy a smiechu v sprievode vianočnej hudby, tanca a vtipných odpovedí na pripravené otázky od čerta.

            ĎAKUJEME študentom 4.A a 1.A za kreatívne masky, zábavný program a ochotu zapojiť sa, a samozrejme všetkým ostatným študentom, ktorí si to s nimi užili.

          • Akcie firmy Lahôdka vypredané!

          • Minulý týždeň začala pôsobiť na hotelovke študentská firma s názvom Lahôdka, ktorá spustila predaj svojich akcií. Firma sa bude venovať cukrárskej výrobe a o jej akcie bol veľký záujem nielen zo strany žiakov, ale aj pedagógov.

            Všetkým našim akcionárom ďakujeme za prejavenú dôveru a všetkým prajeme krásne vianočné sviatky a šťastný nový rok 2022!

          • Sme s Vami, vážení zdravotníci...

          • Naši žiaci upiekli lekárom a zdravotníckemu personálu spišskonovoveskej nemocnice mini pizze ako prejav vďaky za ich obetavú prácu.

            Pozrite si reportáž TV REDUTY

            https://www.snv.sk/archiv?video=211130-1

          • JESEŇ NA TANIERI - gastronomická súťaž

          • Aj napriek sprísneným pandemickým opatreniam sa 25. 11. 2021 konala gastronomická súťaž s názvom Jeseň na tanieri. Súťaž sa konala online cez ZOOM a organizovala ju Stredná odborná škola obchodu a služieb v Michalovciach v spolupráci s Aregalou Slovenska –kuchári bez hraníc. S radosťou sme sa do tejto akcie zapojili a pripravili sme sa na vybrané disciplíny.

            Súťaž prebiehala v dvoch kolách, a to Špecialita regiónu a Jedlo v modernej úprave. Základnou surovinou, ktorú museli súťažiaci pri príprave jedál použiť, boli zemiaky a slanina. Majsterka odborného výcviku Marcela Ali pripravila dvoch žiakov: Lenku Koščovú z II.E a Maroša Repka z II.D triedy. Lenka pripravovala typické spišské džadky s tvarohom a slaninou. Maroš si trúfol na vynikajúcu rybu – ostrieža a pripravoval ho spôsobom sous-vide, ktorý nazval rolka z ostrieža plnená pórom a hokaido tekvicou pripravovaná metódou sous-vide obalená v slaninke, domáce zemiakové rosty, grilovaná tekvica a karamelizovaná šalotka.

            Súťaž – varenie naživo slávnostne otvoril Ing. Slavomír Kožár, MBA, vedúci odboru školstva Košického samosprávneho kraja. Hodnotiaci komisári v zložení: prezident Aregaly Slovensko – kuchári bez hraníc Marek Mruz, Branislav Michalčík, šefkuchár Euro-toques Slovensko a predseda Košického klubu kuchárov a cukrárov Marian Pšak, pozorne sledovali celú prípravu jedál.

            Sme radi, že nápad použiť zariadenie sous-vide zaujal porotcov a Maroš Repko získal 1. miesto v kategórii jednotlivcov. Blahoželáme a ďakujeme obom žiakom za ich čas, ktorý venovali príprave na súťaž.

          • Knižnica

          • ,,Duje jesenný vietor, lenže za jeho chrbtom voda chladne pomalšie. 

            Prichádza jeseň, aby mohla byť jar.

            V každom speve je plač. V každom plači je spev...“    (Ján Koška)

            Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili stretnutí s poéziou slovenských básnikov, ktoré  s podporou mesta Spišská Nová Ves organizuje Miestny odbor Matice slovenskej, Spišská knižnica a DS Hviezdoslav. Raz mesačne sa stretnutie koná v Spišskej knižnici.

            V októbri sa uskutočnilo literárne posedenie pri príležitosti 85. výročia narodenia a 15. výročia úmrtia  literárneho vedca, básnika a prekladateľa  Jána Košku. Zaujímavú prezentáciu  o živote a tvorbe tohto básnika obohatil svojím prednesom aj náš žiak Kristián Krajči z III. C, ktorý zarecitoval básne: Zem sa očisťuje a Vzduch.

            Tešíme sa na ďalšie popoludnia strávené s tvorbou slovenských autorov, ktorých básne sú pre milovníkov poézie vždy príjemným kultúrnym zážitkom.

          • OZNAM PRE STRAVNÍKOV ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Oznamujeme všetkým stravníkom, že platnosť stravných lístkov všetkých kategórií: žiacke, zamestnanecké  a cudzí stravníci končí dňa 22.12.2021 (vrátane).

             

            Doposiaľ zakúpené stravné lístky je potrebné spotrebovať a zakúpiť predpokladaný počet lístkov do 22.12.2021. V odôvodnených prípadoch (ukončenie štúdia, dlhodobá práceneschopnosť...), bude možné stravné lístky vrátiť do 10. decembra 2021.

             

             

            Mgr. Milan Kudrik

            riaditeľ školy

          • Židovská kuchyňa na našej škole

          • Židovská kuchyňa na Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi

            Od 18.10.2021 do 22.10.2021 sa praktické vyučovanie na našej škole zameralo na židovskú kuchyňu. Ako k tomu došlo?

            Predstavitelia Židovskej náboženskej obce Prešov nás oslovili ešte v septembri, či máme záujem prezentovať na škole židovskú kuchyňu. Poskytli nám pravú židovskú múku, z ktorej mali možnosť naši žiaci pripraviť rôzne zaujímavé pokrmy. Pre našich žiakov to bola novinka, pretože židovská kuchyňa sa výrazne líši od typickej slovenskej kuchyne. Skúšali pripraviť pokrmy s názvami ako macesové knedličky, chanukové latkes, hamantašen (hamanove uši), šabatová chala - barches. Okrem prípravy pokrmov odborní učitelia a majstri odborného výcviku predstavili žiakom princípy židovskej kuchyne a jej rôzne jedinečnosti.

            Židovská kuchyňa je veľmi unikátna a neobvyklá tým, že do nej zasahuje sama filozofia židovského stravovania a prvky náboženských pravidiel. Často tieto pravidlá nezasahujú len do jedla samotného a jeho prípravy, ale aj do jeho podávania (napr. času podania či používania rôzneho typu riadu), či napríklad do práce mäsiarov, pretože židovská kuchyňa má aj svoje vlastné pravidlá pre zabíjanie zvierat. Zo židovskej kuchyne tiež pochádza slovo košer znamenajúce v pôvodnom význame čistý/povolený a odkazujúce teda na rozlíšenie potravín podľa rituálnej čistoty.

            Žiakom sa takáto „novinka na škole“ naozaj páčila, naučili sa niečo nové.

            Aj touto cestou sa chceme poďakovať Židovskej náboženskej obci Prešov za túto možnosť. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Európsky deň jazykov 26.09.2021
          • Európsky deň jazykov 26.09.2021



          • Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom, hovorí slovenské príslovie. A nikto z nás určite nepochybuje o význame tohto príslovia. A preto sme ani tento rok  nezabudli na hotelovke osláviť Európsky deň jazykov. Vyučujúci cudzích jazykov si pre študentov pripravili rôzne aktivity, v ktorých si nielen precvičili svoje vedomosti a jazykové zručnosti, ale sa aj zasmiali a zabavili.