• Akcie firmy Lahôdka vypredané!

          • Minulý týždeň začala pôsobiť na hotelovke študentská firma s názvom Lahôdka, ktorá spustila predaj svojich akcií. Firma sa bude venovať cukrárskej výrobe a o jej akcie bol veľký záujem nielen zo strany žiakov, ale aj pedagógov.

            Všetkým našim akcionárom ďakujeme za prejavenú dôveru a všetkým prajeme krásne vianočné sviatky a šťastný nový rok 2022!

          • Sme s Vami, vážení zdravotníci...

          • Naši žiaci upiekli lekárom a zdravotníckemu personálu spišskonovoveskej nemocnice mini pizze ako prejav vďaky za ich obetavú prácu.

            Pozrite si reportáž TV REDUTY

            https://www.snv.sk/archiv?video=211130-1

          • JESEŇ NA TANIERI - gastronomická súťaž

          • Aj napriek sprísneným pandemickým opatreniam sa 25. 11. 2021 konala gastronomická súťaž s názvom Jeseň na tanieri. Súťaž sa konala online cez ZOOM a organizovala ju Stredná odborná škola obchodu a služieb v Michalovciach v spolupráci s Aregalou Slovenska –kuchári bez hraníc. S radosťou sme sa do tejto akcie zapojili a pripravili sme sa na vybrané disciplíny.

            Súťaž prebiehala v dvoch kolách, a to Špecialita regiónu a Jedlo v modernej úprave. Základnou surovinou, ktorú museli súťažiaci pri príprave jedál použiť, boli zemiaky a slanina. Majsterka odborného výcviku Marcela Ali pripravila dvoch žiakov: Lenku Koščovú z II.E a Maroša Repka z II.D triedy. Lenka pripravovala typické spišské džadky s tvarohom a slaninou. Maroš si trúfol na vynikajúcu rybu – ostrieža a pripravoval ho spôsobom sous-vide, ktorý nazval rolka z ostrieža plnená pórom a hokaido tekvicou pripravovaná metódou sous-vide obalená v slaninke, domáce zemiakové rosty, grilovaná tekvica a karamelizovaná šalotka.

            Súťaž – varenie naživo slávnostne otvoril Ing. Slavomír Kožár, MBA, vedúci odboru školstva Košického samosprávneho kraja. Hodnotiaci komisári v zložení: prezident Aregaly Slovensko – kuchári bez hraníc Marek Mruz, Branislav Michalčík, šefkuchár Euro-toques Slovensko a predseda Košického klubu kuchárov a cukrárov Marian Pšak, pozorne sledovali celú prípravu jedál.

            Sme radi, že nápad použiť zariadenie sous-vide zaujal porotcov a Maroš Repko získal 1. miesto v kategórii jednotlivcov. Blahoželáme a ďakujeme obom žiakom za ich čas, ktorý venovali príprave na súťaž.

          • Knižnica

          • ,,Duje jesenný vietor, lenže za jeho chrbtom voda chladne pomalšie. 

            Prichádza jeseň, aby mohla byť jar.

            V každom speve je plač. V každom plači je spev...“    (Ján Koška)

            Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili stretnutí s poéziou slovenských básnikov, ktoré  s podporou mesta Spišská Nová Ves organizuje Miestny odbor Matice slovenskej, Spišská knižnica a DS Hviezdoslav. Raz mesačne sa stretnutie koná v Spišskej knižnici.

            V októbri sa uskutočnilo literárne posedenie pri príležitosti 85. výročia narodenia a 15. výročia úmrtia  literárneho vedca, básnika a prekladateľa  Jána Košku. Zaujímavú prezentáciu  o živote a tvorbe tohto básnika obohatil svojím prednesom aj náš žiak Kristián Krajči z III. C, ktorý zarecitoval básne: Zem sa očisťuje a Vzduch.

            Tešíme sa na ďalšie popoludnia strávené s tvorbou slovenských autorov, ktorých básne sú pre milovníkov poézie vždy príjemným kultúrnym zážitkom.

          • OZNAM PRE STRAVNÍKOV ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Oznamujeme všetkým stravníkom, že platnosť stravných lístkov všetkých kategórií: žiacke, zamestnanecké  a cudzí stravníci končí dňa 22.12.2021 (vrátane).

             

            Doposiaľ zakúpené stravné lístky je potrebné spotrebovať a zakúpiť predpokladaný počet lístkov do 22.12.2021. V odôvodnených prípadoch (ukončenie štúdia, dlhodobá práceneschopnosť...), bude možné stravné lístky vrátiť do 10. decembra 2021.

             

             

            Mgr. Milan Kudrik

            riaditeľ školy

          • Židovská kuchyňa na našej škole

          • Židovská kuchyňa na Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi

            Od 18.10.2021 do 22.10.2021 sa praktické vyučovanie na našej škole zameralo na židovskú kuchyňu. Ako k tomu došlo?

            Predstavitelia Židovskej náboženskej obce Prešov nás oslovili ešte v septembri, či máme záujem prezentovať na škole židovskú kuchyňu. Poskytli nám pravú židovskú múku, z ktorej mali možnosť naši žiaci pripraviť rôzne zaujímavé pokrmy. Pre našich žiakov to bola novinka, pretože židovská kuchyňa sa výrazne líši od typickej slovenskej kuchyne. Skúšali pripraviť pokrmy s názvami ako macesové knedličky, chanukové latkes, hamantašen (hamanove uši), šabatová chala - barches. Okrem prípravy pokrmov odborní učitelia a majstri odborného výcviku predstavili žiakom princípy židovskej kuchyne a jej rôzne jedinečnosti.

            Židovská kuchyňa je veľmi unikátna a neobvyklá tým, že do nej zasahuje sama filozofia židovského stravovania a prvky náboženských pravidiel. Často tieto pravidlá nezasahujú len do jedla samotného a jeho prípravy, ale aj do jeho podávania (napr. času podania či používania rôzneho typu riadu), či napríklad do práce mäsiarov, pretože židovská kuchyňa má aj svoje vlastné pravidlá pre zabíjanie zvierat. Zo židovskej kuchyne tiež pochádza slovo košer znamenajúce v pôvodnom význame čistý/povolený a odkazujúce teda na rozlíšenie potravín podľa rituálnej čistoty.

            Žiakom sa takáto „novinka na škole“ naozaj páčila, naučili sa niečo nové.

            Aj touto cestou sa chceme poďakovať Židovskej náboženskej obci Prešov za túto možnosť. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Európsky deň jazykov 26.09.2021
          • Európsky deň jazykov 26.09.2021



          • Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom, hovorí slovenské príslovie. A nikto z nás určite nepochybuje o význame tohto príslovia. A preto sme ani tento rok  nezabudli na hotelovke osláviť Európsky deň jazykov. Vyučujúci cudzích jazykov si pre študentov pripravili rôzne aktivity, v ktorých si nielen precvičili svoje vedomosti a jazykové zručnosti, ale sa aj zasmiali a zabavili.

             

             

          • Voňavá Letná škola na Hotelovej akadémii

          • Hotelová akadémia v Spišskej Novej Vsi sa ako jedna z mála stredných škôl na Slovensku tento rok zapojila do projektu Letná škola 2021. Projekt trval dva augustové týždne. Počas týchto dní žiaci prvých ročníkov všetkých odborov získavali odborné zručnosti. Dištančné vzdelávanie, ktoré žiaci absolvovali počas školského roka, im nemohlo nahradiť priamy kontakt s učiteľmi a majstrami odborného výcviku. Uvedomili sme si, že projekt Letná škola je vynikajúca príležitosť, ako sa venovať našim žiakom a nahradiť im stratený čas. Počas dvoch týždňov sme so žiakmi cvičili jednoduchú aj zložitú obsluhu, varili rôzne pokrmy a využívali moderné spôsoby prípravy pokrmov. Letnú školu navštevovalo 40 žiakov odborov hotelová akadémia, čašník, servírka a kuchár.

            Vyvrcholením Letnej školy bola záhradná párty, ktorú žiaci a učitelia zorganizovali v priestoroch školskej záhrady. Žiaci učebného odboru kuchár „vytiahli“ gril a pripravovali grilované špeciality. Grilované mäsko, zelenina a všakovaké iné dobroty rozvoniavali po celej záhrade. Chuťové poháriky rozmaznávali pikantné aj sladké prílohy, omáčky a dresingy.  Žiaci učebného dobru čašník, servírka pripravili stoly, posedenie a výzdobu, aby vyčarili atmosféru pravej „GARDEN PARTY“. „Hoteláci“ miešali nápoje, pripravovali kanapky a obložené chlebíčky. Po dokončení všetkých zručností si žiaci posedeli a ochutnali všetky pripravené pokrmy.

            Žiačka, Viktória Lapšanská, zhodnotila Letnú školu týmito slovami:

            „Počas Letnej školy môžeme dobehnúť, čo sme nestihli počas školského roka. Je to super, skamošili sme sa, spoznali sme nových ľudí, pretože sme na to doteraz nemali možnosti. Je to oddychové a vládne tu dobrá nálada.“

            Letná škola na Hotelovej akadémii mala veľký úspech a žiakov obohatila o skúsenosti a vedomosti, potrebné pre odbornú prax, ktorá ich čaká v novom školskom roku.

          • OZNAM K STRAVOVANIU V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI

          • V súlade s rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu s účinnosťou od 1. 9. 2021 sú školské zariadenia v prevádzke podľa podmienok uvedených v COVID AUTOMATe schválenom uznesením vlády SR. Podľa platného opatrenia od 20.9.2021 je okres Spišská Nová Ves v červenej fáze.

             

            12:00 hod. – 12:25 hod. žiaci a zamestnanci

            12:25 hod. – 12:40 hod. dezinfekcia

            12:40 hod. – 13:30 hod.  žiaci a zamestnanci

            13:30 hod. – 13:45 hod. dezinfekcia

            13:45 hod. – 15:00 hod. žiaci a zamestnanci

             

            Cudzí stravníci si môžu zabalené jedlo vyzdvihnúť v čase od 12.15 hod u vedúcej školskej jedálne.

             

             

          • "Na slovíčko s hotelákmi"

          • V ponuke Hlavného menu, pod obrázkom „Na slovíčko s hotelákmi“ ponúkame príspevky našich žiakov a absolventov, ktorí rozprávajú o našej škole. O tom, čo im dala, (prípadne vzala) a ako využili získané vedomosti a zručnosti vo svojom doterajšom živote

        • Chceš byť aj Ty jeden z nás?
          • Chceš byť aj Ty jeden z nás?

          • Chceš byť aj Ty jeden z nás?

             

            Nech sa páči. Pozrite si 10 minútové video a "nadýchnite sa" dennodennej atmosféry našej školy. Tu je odkaz: VIDEO

             

            No a v ďalšom odkaze nájdeš informácie o našej škole, ktoré sú zverejnené v Obsiahlom sprievodcovi strednými školami v Košickom samosprávnom kraji. ODKAZ

          • časopis Kam po strednej

          • Časopis obsahuje praktické informácie o štúdiu na vysokých školách a pracovných príležitostiach pre absolventov.  Elektronická verzia je určená študentom a ich rodičom a nájdete ju v ponuke Hlavného menu / Informácie o škole / časopis  Kam po strednej

             

          • Európsky deň jazykov v Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa v našej škole konalo zaujímavé podujatie. Žiaci školy pripravili deň plný cudzích jazykov a odborných zručností. Počas tohto dňa skĺbili praktické i jazykové zručnosti v „imitovanej“ školskej reštaurácii s názvom "HA restaurant with language flavour".

            Z cudzích jazykov prezentovali svoje schopnosti v anglickom, nemeckom a španielskom jazyku. Z odborných zručností predviedli tranšírovanie, flambovanie a prípravu miešaných nápojov s originálnymi názvami "Babylon" a "Flight of languages".

            Hlavnou témou dňa, bolo prežiť jeden deň v reštaurácii, v ktorej sedeli hostia, čašníci obsluhovali a celkovú príjemnú atmosféru dotvárala živá hudba a spev, samozrejme v podaní našich žiakov.

            Celý priebeh je zdokumentovaný v krátkom videu, ktorým sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže s názvom Európsky deň jazykov v našej škole, ktorú organizuje Štátny pedagogický ústav v spolupráci s Európskou komisiou.

          • Akcie "Ja Slovensko"

          • Milí priatelia,

            aj napriek tomuto komplikovanému obdobiu máme pre Vás, študentov, 2 ponuky. Prihlasovanie na obe aktivity spúšťame vo štvrtok 15. októbra o 7:00.

            Účasť na všetkých aktivitách je bezplatná. Prihlášky sú záväzné!

             

            1. JA Citi International Innovation Camp | 10. november 2020 | 5-členný tím – len aktuálni AE študenti | prihlaska
            2. Career Day – Den kariery | 3 moduly/webinare | pre súčasných aj minuloročných JA študentov | 20. 10. * 21. 10. * 28. 10. | prihlasky

             

            Podrobnosti ku Dňu kariéry:

            • Modul 1: Ako si nájsť prácu snov – utorok 20. október, 9:00 – 11:00
              • kde nájdeš zdroje pracovných ponúk
              • napíš životopis, ktorý zaujme
              • zvýš svoje šance motivačným listom
              • práca v skupine – zdieľame svoje CV
            • Modul 2: Ako získať prácu snov – streda 21. október, 9:00 – 11:00
              • skúška ohňom – pracovný pohovor
              • tipy a triky ako uspieť na pohovore
              • praktický nácvik interview

            Kapacita na tieto dva moduly je 30 študentov. Každá škola môže prihlásiť 2-4 študentov. Ideálne bude, ak sa študenti zúčastnia oboch modulov, ale môžu sa prihlásiť aj iba na jeden z nich.

             

            • Webinár: Nič nie je nemožné – streda 28. október, 10:00 – 11:30
              • skutočný príbeh inšpiratívnej kariéry
              • namotivuj sám seba

                          Kapacita na webinar je 250 študentov. Prihlasuje škola/trieda s uvedením plánovaných počtov študentov.

             

            Grétka Balátová

            Programová manažérka vzdelávacej organizácie

            Junior Achievement Slovensko

          • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách, pracoviskách praktického vyučovania pre školský rok 2020/2021

          • https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovany/

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo manuál pre stredné školy, ktorý upravuje organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách pre školský rok 2020/2021. Cieľom dokumentu je stanoviť základné prevádzkové podmienky stredných škôl po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a pre potreby dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich zo školských, hygienických, pracovnoprávnych a ďalších predpisov. Nižšie je uvedený odkaz na manuál:

            https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovany/


            Okrem uvedeného manuálu dávame k dospozícií tlačiva potrebné k začiatku školského roka:


            Zákonný zástupca zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do strednej školy a pri odchode žiaka zo strednej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            Zákonný zástupca zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky. Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej strednej školy na školský rok 2020/2021.

            Zákonný zástupca alebo plnoletý žiak predkladá pri prvom nástupe do školy čestné prehlásenie (Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy) alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti). Tieto dokumenty je potrebné si vopred vytlačiť a priniesť vypísané a podpísané v prvý deň nástupu do školy.

            V prípade, že zákonný zástupca má u svojho dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy. Ak ide o plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne. Ak ide o žiakov, ubytovaných v školskom internáte, uvedené povinnosti na nevyhnutne potrebný čas plní školský internát, a to aj v prípade plnoletých ubytovaných žiakov.