• Exkurzia - Osvienčim

          • 25. marca 1942 zo železničnej stanice v Poprade odišiel prvý vlak plný stoviek žien a dievčat do koncentračného tábora  Auschwitz – Birkenau. Boli presvedčené o tom, že idú na miesto, kde budú pracovať a začnú nový život. Mnohé z nich sa domov nikdy nevrátili. Od tejto hrôzy uplynulo už 77 rokov a tí, ktorí prežili, sa postupne vytrácajú. Tým, ktorí holokaust našťastie nezažili, ostanú mramorové pamätníky a múzeá.  

            Žiaci 1.A triedy spolu s vyučujúcimi Mgr. M.  Prachnárovou a Mgr. D. Kiškovou navštívili v rámci odbornej exkurzie koncentračný tábor v Osvienčime, aby si pripomenuli neľahké obdobie našich dejín. V dobe, keď vo svete, ale aj na Slovensku, narastá vlna extrémizmu, sú to práve mladí ľudia, ktorí by mali myslieť na to, že ľudskosť by mala byť vždy na prvom mieste.

            Významná osobnosť Ján Pavol II, je príkladom človeka, ktorý sa snažil žiť a pracovať v mene ľudí. Narodil sa vo Wadoviciach, v malom mestečku, ktoré sme navštívili na ceste domov. Užili sme si príjemnú atmosféru a kto mal chuť, ochutnal aj pápežský krémeš, ktorý ponúkajú v kaviarničkách na námestí.

          • Rozlúčka žiakov učebných odborov

          • 11. júna 2019 sa s pedagogickým zborom aj so žiakmi našej školy rozlúčili žiaci učebných odborov kuchár a čašník/servírka, ktorí po trojdňovej záverečnej príprave preukážu svoje vedomosti pred skúšobnou komisiou. Veríme, že všetci záverečné skúšky úspešne zvládnu a v ďalšom živote im prajeme veľa úspechov.

          • Festival študentského remesla

          • Dňa 7. júna 2019 sa v Kežmarku uskutočnil festival študentského remesla. K tradíciám a histórii gastronómie sa vrátili aj naši žiaci. Súťažilo sa v príprave dvoch hlavných jedál: 1. Polievka z cíceru podľa vlastnej receptúry, 2. Perkelt zo sumca podávaného s tvarohovými haluškami, a dvoch múčnikov: 1.Kapustníky zo sladkej hlávkovej kapusty, 2. Babičkine kysnuté buchty. Naši žiaci Lukáš Bukšár, Martin Kovalík a Jakub Ogurčak  si v tejto súťaži vybojovali krásne 2. miesto. Chlapcom patrí veľká vďaka.

          • Mesto plné detí

          • Dňa 7. 6. 2019 sa žiaci hotelovej akadémie pod vedením majsteriek OV Ing. Kataríny Cebuľovej-Habasovej a Bc. Márie Biroščákovej zúčastnili zaujímavého podujatia venovanému deťom ,,Mesto plné detí", na ktorom reprezentovali našu školu prostredníctvom aktivít, ktoré si pripravili pre deti materských škôl, žiakov I. a II. stupňa základných škôl.

            Žiačky 1. D triedy odboru kuchár, Slavomíra Hudáková a Gabriela Gbúrová, pripravovali pre deti čokoládové a vanilkové cookies. Žiačka 2. E triedy odboru čašník/servírka, Tatiana Bukšárová, pripravovala miešané nealkoholické nápoje. Janka Burejová a Vanda Strehovská pripravili súťaž pre mladšie deti - prekážkovú dráhu s táckou a miešaným nápojom a súťaž pre staršie deti - zábavný kvíz Dobre vedieť!.

            Deti dostali za splnenie úloh pečiatku zvončeka a mohli sa dostať do losovania o atraktívne ceny. Od nás dostali za odmenu miešaný nápoj, sladkosti a darčekové predmety.

            Atmosféra na podujatí bola výborná, o čom svedčila dobrá nálada a úsmev na tvárach všetkých zúčastnených. 

             

          • Cestou necestou - INDIA

          • Prednáška a beseda o Indii s cestovateľom a organizátorom cestovateľského festivalu Cestou necestou v SR Milanom Hanom.

            India – buď ju nenávidíš alebo miluješ! Odlišný svet, kde čas nie je mernou veličinou. Obrovská rozmanitosť národa, ktorý je doslova všade!

            Našu očistnú kúru sme začali trekmi cez Himaláje a návštevou Dalajlámu. Lenže čo môže priniesť rozhodnutie kúpiť legendárny Royal Enfield a vyraziť tisícky kilometrov smerom na juh naprieč krajinou, kde doprava nesie meno chaos? Vydaní napospas osudu s vierou, že človek môže popierať fyzikálne zákony, ale taktiež návšteva miest, pri ktorých sme sa nevedeli rozhodnúť, či sa nachádzame v realite, alebo snívame.

            Aj o tom bolo putovanie, no hlavne o tom, ako sa zmieriť s touto krajinou a so sebou samým.

          • SLOVAK BARISTA CUP junior 2019

          • Študent lV. A triedy   SAMO BARTOŠ  sa zúčastnil baristickej súťaže  SLOVAK BARISTA CUP  junior 2019,  ktorá  sa konala  9. mája  2019  v Súkromnej spojenej škole EDUCO v Námestove.

            Náš študent obsadil krásne 6. miesto z 25 súťažiacich.

            Srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy.

          • Rozlúčka maturantov

          • 10. mája 2019 sa s pedagogickým zborom a žiakmi našej školy rozlúčili tohtoroční maturanti, ktorí po týždňovej záverečnej príprave preukážu svoje vedomosti pred maturitnou komisiou. Veríme, že maturitnú skúšku úspešne zvládnu a v ďalšom živote im prajeme veľa úspechov. 

          • SLOVAK BARISTA CUP junior 2019

          • Študent lV. A triedy SAMO BARTOŠ opätovne potvrdil svoju šikovnosť pri príprave kávy. Na súťaži SLOVAK BARISTA CUP junior 2019, ktorá sa konala dňa 16. 04. 2019 v Hotelovej akadémii Ľ. Wintera v Piešťanoch, obsadil v tvrdej konkurencií 42 súťažiacich krásne 11. miesto.

            Srdečne gratulujeme a prajeme mu ďalšie úspechy.

          • Festival KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA


          • 12. apríla 2019 sme sa zúčastnili festivalu s názvom KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA, ktorý sa konal v Košiciach v interiéri Kasárne/Kulturpark a bol určený všetkým nadšencom týchto nápojov – kávomilom, čokožrútom a čajíčkarom, čo my, žiaci 2. B a 1. D triedy, spolu s pedagógmi Ing. Paluškovou a Ing. Cebuľovou-Habasovou, samozrejme sme.

             V priestoroch kultúrneho centra sa šírila prenikavá vôňa výberovej kávy, okúzľujúca aróma exotických čajov a nezameniteľná chuť poctivej čokolády. Ochutnali sme množstvo zaujímavých drinkov – káv, čajov, ale napríklad aj 100 % horkú čokoládu a novinku  – ružovú ruby čokoládu.

            Organizátorom ďakujeme za príjemný zážitok.

             

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 5. apríla 2019 na okresnom kole súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v kategórii IV. našu školu reprezentoval Marcel Koreň zo IV. C.

            Svojím umeleckým prednesom prózy porotu presvedčil a vybojoval víťazstvo a postup do krajského kola.

            Blahoželáme.

          • Olympiáda Mladý účtovník 2019

          • Olympiáda Mladý účtovník 2019 – regionálne kolo

            Slovenská komora certifikovaných účtovníkov a spoločnosť KROS, a. s. vyhlásili už 22. ročník súťaže pre študentov stredných škôl v účtovníctve – Olympiádu Mladý účtovník 2019. Ide o celoštátnu súťaž pre študentov stredných škôl a obchodných akadémií v účtovníctve a v programe OMEGA. Jej cieľom je zvyšovanie prestíže účtovníctva ako odborného predmetu a zároveň motivácia študentov pri štúdiu účtovnej problematiky.

            Tento rok našu školu v Košiciach reprezen.ovala víťazka školského kola Ivona Maniaková zo IV. C. Aj napriek vysokej náročnosti Ivona potvrdila svoje výborné znalosti účtovania a práce v programe OMEGA. V silnej konkurencii súťažiacich z obchodných akadémii a stredných ekonomických škôl z celého východného Slovenska uspela a dosiahla výborné výsledky. Zo všetkých súťažiacich hotelových akadémií Ivona získala najviac bodov. K tomuto úspechu jej srdečne blahoželáme!

             

                        Mladý účtovník 2019 – školské kolo - výsledky

             

            1. Ivona Maniaková                            97 %
            2. Natália Dianovská                          92 %
            3. Martin Gasior                                 89 %
            4. Zuzana Fábryová                           88 %
            5. Veronika Žilková                             86 %
            6. Dávid Slebodník                             80 %
            7. Karolína Melegová                         73 %
            8. Paulína Pitoňáková                        60 %
            9. Michaela Ondrejčáková                  56 %

             

            Mladým účtovníkom srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov

          • Ocenenie pedagógov našej školy

          • Za celoživotnú prácu a výborné výsledky v oblasti výchovy a vzdelávania ocenil Košický samosprávny kraj 35 pedagógov zo škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Medzi ocenenými bola a Ďakovný list si z rúk predsedu KSK Rastislava Trnku prevzala aj Mgr. Mária Ďuršová.   

            28. marca 2019 boli oceňovaní aj pedagógovia škôl v meste Spišská Nová Ves. Jedným z nich bol náš kolega – Ing. Miroslav Belák. Pamätnú plaketu s portrétom J. A. Komenského mu v koncertnej sále Reduty odovzdal primátor mesta Pavol Bečarik. 

            Obom našim pedagógom k oceneniu blahoželáme a prajeme hlavne veľa zdravia, dni plné pedagogického optimizmu, inšpirácie a tvorivosti.

          • Úspech v prednese - Hviezdoslavov Kubín

          • Žiaci našej školy Lucia Nováková (1. A) a Marcel Koreň (4. C) úspešne reprezentovali našu školu na obvodnom kole umeleckého prednesu mládeže. Lucia obsadila 4. miesto, Marcel zvíťazil a postúpil do okresného kola.

            Obom recitátorom blahoželáme a želáme veľa pekných  chvíľ strávených s krásnou literatúrou.

          • SVETOVÝ DEŇ POÉZIE na hotelovke

          • Poézia je poznanie plus ilúzia. Preto sa poézia tak podobá životu.

            Ale iba mladí, bez ohľadu na vek veria ilúzii, napriek poznaniu.

            To sú tí praví čitatelia poézie            (M. Válek)

             

                 21. marca 2019 si UNESCO pripomína 20. výročie SVETOVÉHO DŇA POÉZIE. Žiaci našej školy sa zapojili do výzvy Matice slovenskej a venovali sa prednesu poézie slovenských básnikov. Cieľom tejto aktivity bolo vrátiť sa ku klenotom slovenskej poézie, vyjadriť uznanie básnikom a podporiť ,,umelecké duše“ na našej škole.

                 Do akcie sa zapojilo 18 študentov učebných a študijných odborov, ktorých prišla podporiť aj členka DS Hviezdoslav v Spišskej Novej Vsi pani Tauberová, ktorá radami i vlastným prednesom obohatila naše stretnutie.

             

          • Mojo milé Spišaci!

          • Dňa 13. 2. 2019 sa v knižnici v Spišskej Novej Vsi uskutočnil kvíz v spišskom nárečí. Kvízu sa zúčastnili aj žiačky našej školy – Júlia Košová (III.C), Katarína Puškárová (III. C) a Daniela Majcherová (III. C).         

            Na akcii sa stretlo sedem stredných škôl a dievčatá svojimi vedomosťami získali druhé miesto.

          • Úspech na barmanskej súťaži

          •  

            Na medzinárodnej barmanskej súťaži CASSOVIA KONIFERUM CUP 2019 v Košiciach sa v dňoch 20. 3 – 21. 3 2019 zúčastnilo päťdesiat súťažiacich z rôznych krajín a kútov Slovenska. Medzi nimi boli aj naši šikovní žiaci: Dominik Vantroba zo IV. A a Samuel Mlynarčík z III. A, ktorému sa podarilo umiestniť na krásnom 3. mieste.

            Súťaž trvala dva dni. V prvý deň súťažiaci písali vedomostný test zameraný na oblasť miešaných nápojov, tovaroznalectva surovín a všeobecný prehľad.

            Druhý deň mali za úlohu namiešať dva druhy drinkov – long a soft – v časovom limite 6 minút. Porota hodnotila techniku miešania nápojov, zladenosť chutí, vône, farby a dekorácie každého nápoja. Súčasťou hodnotenia bola samozrejme aj osobná prezentácia barmanov.

             „Za úspešnú reprezentáciu našej školy ĎAKUJEM pani Bc. Márií Biroščákovej, ktorá pripravovala žiakov na súťaž a žiakom prajem veľa tvorivých nápadov, elánu a  úspechov na ďalších súťažiach.“

                                                                                                                                     Milan Kudrik

                                                                                                                                     riaditeľ školy