• Mikuláško, dobrý strýčko ...

          • Aj tento rok zavítal Mikuláš na hotelku. Spolu so svojimi pomocníkmi zabával študentov v sprievode vianočnej hudby a tvorivých úloh, za ktoré boli všetci odvážlivci odmenení. Ďakujeme študentom z  5.A  triedy (Piepers, Hamrák, Frankovič, Hricová),  4.A triedy  (Mačáková) a  4.C triedy (Černická) za tento veselý a kreatívny mikulášsky program.

          • 🎅Mikulášska burza

          • Žiaci školského internátu dňa 4.12.2023 zrealizovali v školskej jedálni HA Mikulášsku burzu. Šlo o prezentáciu tvorivého talentu našich žiakov a súčasne aj predaj drobných darčekových predmetov. Výrobky zaujali nejedného návštevníka  jedálne a mnohí prispeli na dobrú vec.

            Výťažok z burzy bude využitý na kúpu ovocia a drobných darčekov pre deti umiestnené v Krízovom centre Alžbetka.

          • 🎄vianočný cukrársky kurz 🎄

          • Vianočný cukrársky kurz

            28.11. a 29.11.2023 prebiehal u nás na škole vianočný cukrársky kurz pod vedením cukrárky Evy Duskovej z Košíc. Počas dvoch dní si mohli naši žiaci vyskúšať a naučiť sa, ako sa pečie vianočná medová marlenka, Sacherova torta a samozrejme voňané medovníčky a vianočné linecké pečivo.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          •  

            Dňa 16. 11. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, do ktorého sa zapojilo 33 študentov. Súťažilo sa v troch kategóriách: 2B, 2D a 2C2. Zúčastnení študenti si overili svoje vedomosti pri práci s textom, počúvaní a čítaní s porozumením, gramatickými cvičeniami, vytvorení a prerozprávaní svojho príbehu na zadané obrázky a situačnej hry. Odpovede boli veľmi pekné a medzi mnohými študentmi boli len jednobodové rozdiely.

             

            V kategórii 2B sa na 1. mieste umiestnil Theo Mathias Piepers z 5. A triedy, na 2. mieste sa umiestnila Lenka Mišlanová zo 4. A a s rovnakým počtom bodov skončili na  3. mieste Katka Melišíková zo 4. A a Jakub Šmelko z 5. A triedy. V kategórii 2C2 sa na 1. mieste umiestnila Jasmína Dirdová z 3. D triedy. V kategórii 2D sa na 1. mieste umiestnila Miriam Jozefčíková a na 2. mieste Karin Sokolská z 3. A triedy. A aj v tejto kategórii sme udelili dve tretie miesta, a to Nine Džadoňovej z 3. A Eme Smoleňákovej z 2. A triedy.

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a do ďalšieho okresného kola im prajeme veľa úspechov!

          • Haloween 🎃

          • Tak ako tradične, aj tento rok sme si spríjemnili jeseň na hotelke zábavnou a kreatívnou súťažou dvojíc vo vyrezávaní halloweenskych tekvíc.  Niesla sa v duchu „fantázii sa medze nekladú“ a naozaj tomu tak bolo. Fantázia našich študentov hrala všetkými nápadmi, farbami a tvarmi. Výsledkom boli krásne, ale aj desivé umelecké diela plné kreativity a zručnosti. Ocenili sme prvé 4 miesta. Nikoho zo zúčastnených neminula sladká odmena. Tekvice budú zdobiť prostredie našej školy počas celého halloweenskeho obdobia.

             

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalší ročník tejto obľúbenej súťaže J

          • Odborná súťaž v Michalovciach

          • Dňa 19.10.2023 sa konal už druhý ročník gastronomickej súťaže v tradičnom varení slovenského národného jedla, a to plnená kapusta - holubky. Súťaže sa zúčastnilo dvojčlenné družstvo: Timea Grečková a Tomáš Hrebeňár z 3.A triedy.

            Za prípravu slávnostnej tabule z regiónu Spiš sme boli ocenení prvým miestom.

            Vo varení sme síce pódiové umiestnenie nezískali, ale žiaci si odniesli diplom za zručnosť pri príprave jedla a vecnú cenu - panvicu. V príprave holubkov sa ešte máme čo učiť, ale zo súťaže si odnášame veľa skúseností, cenných rád a nezabudnuteľných zážitkov. 

            Poďakovanie patrí Timei a Tomášovi, ktorí reprezentovali našu školu v plnom nasadení a hlavne sa po odbornej stránke znovu posunuli vpred.

            Už teraz sa tešíme na tretí ročník gastronomickej súťaže v Michalovciach.

             

          • Súťaž s RIO MARE 🐟

          • Súťaž Desiata s RIO MARE je určená pre študentov stredných odborných škôl so zameraním na gastronómiu a stravovacie služby. Úlohou súťažiacich je navrhnúť a pripraviť originálnu, rýchlu a studenú desiatu s použitím produktov Rio Mare. Pokrm musí byť kreatívny, chutný a vhodný ako školská desiata.

            Súťaž má dve kolá. V prvom korešpondenčnom kole súťažiaci posielajú nafotené a opísané pokrmy, z ktorých odborná porota vyberie 12 finalistov. V živom finálovom kole v modernom gastronomickom štúdiu už účastníci pripravujú pokrmy pred odbornou porotou, ktorú tento rok tvorili šéfkuchár Michal Konrad, šéfkuchár Martin Kolník a úspešná kuchárka zdravého životného štýlu Denisa Stefanová.

            Finálové kolo sa konalo 19.10.2023 v Bratislave. Našu školu prezentoval žiak Marek Taratuta z II.D triedy, ktorého pripravovala majsterka odborného výcviku Bc. Marcela Ali. Marek pripravoval desiatu s názvom Tuniakový šalát s belugou a červenou repou, preliaty limetkovo-horčicovým dressingom, podávaný s lístkovým pečivom.

            Náš Marek sa neumiestnil medzi víťazmi, ale tešíme sa z jeho úspechu, predsa len prebojoval sa medzi 12 najlepších žiakov Slovenska.

          • Svetový deň výživy v školskom internáte

          • V rámci svetového dňa výživy sme v našom školskom internáte dňa 16.10.2023 zrealizovali ochutnávku zdravej výživy. Ochutnávka sa konalo za sprievodu slova a hudby, ktoré zabezpečili žiaci z rozhlasového krúžku. Rôzne druhy ovocia nielen chutili, ale aj lahodili každému zvedavému a hladnému oku.

            Tešíme na ďalšie akcie podobného charakteru.

          • Aktívna škola

          • Aj my sme Aktívna škola.

            Aktívna škola je koncept Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktorý predstavuje komplexný prístup k pohybovým aktivitám na školách, ktoré realizuje škola pred, počas alebo po skončení vyučovania.

             

          • SWEETCUP 2023 v Prešove

          • 05.10.2023 sa konala v Prešove odborná súťaž SWEETCUP. Naši žiaci súťažili v týchto kategóriách:

            kuchár/cook - Marek Taratuta

            slávnostná tabuľa/Festive tabel - Sofia Novysedláková a Viktória Tornayová

            barista/barista - Tímea Urbanová

            V žiadnej z týchto kategórii sme sa neumiestnili na víťazných miestach, ale naučili sme sa veľa nového.

            Ďakujeme žiakom a odborným učiteľom.

          • Odborná súťaž bryndzové halušky

          • 1. ročník odbornej súťaže sa niesol v znamení ľudového remesla, národného jedla a krajových zvyklostí. Naše žiačky Timea Grečková a Karin Sokolská z II.A triedy súťažili v kategórii „príprava regionálnej tabule“ a získali I. miesto. Všetci prítomní hodnotitelia sa zhodli, že naša tabuľa bola najkrajšia a žiačky boli pripravené s profesionálnou presnosťou. Druhá súťažná kategória bola v príprave bryndzových halušiek, ktoré mali odzrkadľovať regionálne zvláštnosti. Za našu školu súťažil Tomáš Hrebeňár z II.A triedy.

            Ďakujeme za skvelú prácu a prípravu hotelákov Ing. Júlii Paluškovej a Mgr. Barbore Lányi.

            Tešíme sa a opäť sme hrdí na našich žiakov.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • Dňa 28.09.2023 sme v rámci Európskeho týždňa športu na našej škole zorganizovali BEH PRE ZDRAVIE.

            Behu sa zúčastnilo 42 žiakov, z toho 25 chlapcov a 17 dievčat. V čase od 12.45 do 13.45 hod. zabehli študenti našej školy  na atletickom štadióne spolu 30 750metrov  (30,75km).

            Najdlhšiu vzdialenosť prebehli títo žiaci:

            Kristína Briestenská, V.A     - 3 200m

            Tobias Friedmanský, II.C     – 2 500m

            Matias Neuvirt, II.C              – 2 500m

            Matúš Rumančík, II.C          – 2 400m

            Vanesa Neuvirt, II.C             – 2 200m

            Emma Gazdurová, II.C         – 2 050m

            Alexandra Kandrová, III.C   – 1 600m

            Nikola Nagyová, III.C           – 1 600m

          • Realizácia projektu „Participatívny rozpočet na školách“

          • Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do projektu „Participatívny rozpočet na školách 2022/2023“, ktorý je realizovaný Košickým samosprávnym krajom.

            Našou úlohou bolo navrhnúť zmysluplné projekty na skrášlenie prostredia našej školy v hodnote 1 000 eur. Do projektu sa zapojili členovia školského parlamentu spolu so svojimi spolužiakmi a s vedením školy. Nápadov bolo niekoľko, ale nakoniec sme schválili tie najatraktívnejšie.

            Prvým víťazným projektom sa stal návrh na kúpu Tuli vakov pre študentov. Umiestnili sme ich v oddychovej zóne na chodbe. Študenti na nich môžu relaxovať počas prestávok.

            Druhým schváleným nápadom je nákup kancelárskeho papiera pre študentov, ktorým vedenie školy minulý rok sprístupnilo multifunkčnú tlačiareň na recepcii školy.

            Ďakujeme Košickému samosprávnemu kraju za možnosť zúčastniť sa na projekte a realizovať schválené nápady.

        • Oslávili sme Európsky deň jazykov!
          • Oslávili sme Európsky deň jazykov!

          • Európsky deň jazykov sa každoročne oslavuje v 46 členských štátoch Rady Európy. Myšlienkou tohto dňa je, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učilo viac jazykov. Cieľom ,,dňa“ je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            Aj tento rok si vyučujúci cudzích jazykov pripravili pre svojich študentov zaujímavé aktivity v podobe rôznych hier, online kvízov, hádaniek a zábavných úloh. Študenti mali možnosť komunikovať v cudzích jazykoch na rôzne témy. Všetci sa dobre zabavili, získali nové vedomosti a tí najlepší aj jednotky J.

          • Potulky s hotelákmi

          • Máme za sebou už 7. ročník Potuliek s hotelákmi. Ako každý rok, aj tento raz nám počasie prialo a mohli sme si užiť nielen slnečný, ale aj výnimočne teplý deň. Tradíciu našich Potuliek rozvíjame v spolupráci s mestom Spišská Nová Ves pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu.

            Pred Levočskou bránou stal stánok Hotelovej akadémie, v ktorom naši študenti z II.A triedy Sofia Novysedláková, Viktória Tornayová a z II.E triedy Monika Engelová a Marek Taratuta spolu s pani Marcelou Ali a profi kuchárom Braňom Michalčíkom pripravovali a ponúkali atraktívne jesenné menu: jesenný šalát s belogou a chipsom, farebnú mini žemľu s kuracím mäsom a tekvicovým chutney, brownies so šľahačkou.

            Okrem ochutnávky gastronomických špecialít sme pre širokú verejnosť, ale najmä pre žiakov základných škôl pripravili prehliadku po historickom centre mesta. Žiaci ZŠ mali možnosť so študentmi našej školy spoznať mesto formou zážitkovej prehliadky a interaktívnej hry. Na konci napínavej prechádzky zákutiami mesta  a po splnení zaujímavých úloh čakala na každého účastníka sladká odmena.

            Malým návštevníkom sa najviac páčila Novoveská radnica. Oceňujeme pomoc a osobný prístup pána Tomáša Repčiaka, ktorý deti previedol obradnou sieňou, ukázal im výhľad z radničného balkóna a spolu s nami sa tešil z nadšených iskričiek v očiach detí, keď im dovolil vyskúšať si primátorskú reťaz.

            Veľkú profesionalitu preukázali študenti IV.C triedy, ktorí sprevádzali žiakov základných škôl na vysokej úrovni, osobitne Barbora Michalková a Kristián Luňák, ktorých si našla aj kamera TV Reduta.

             

            Mgr. Dana Kišková

            Hotelová akadémia

            Spišská Nová Ves

          • DIGITÁLNY ŽIAK - AKTUÁLNA INFO!!!

          • Vážení študenti,

            v sobotu je posledný deň na registráciu žiakov do projektu Digitálny žiak.

            Platí to pre žiakov z cieľových skupín "hmotná núdza", "ŠVVP z dôvodu vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí" a pre "rodiny s menej ako 60% mediánu príjmu", vrátane žiakov, ktorí nastúpili v tomto školskom roku.

            Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak - aktuálni žiaci prvého ročníka stredných škôl, primáni a kvintáni osemročných gymnázií v školskom roku 2023-2024 sa môžu registrovať tiež len do 30.9.2023!

            Pozor zmena !!!: Žiaci si budú môcť môcť uplatniť príspevok až do 30.11.2023.

             

            Prosím, informujte sa na stránkach digitalnyziak.sk

             

            P.S. Ak sa žiaci už registrovali na iné cieľové skupiny, teraz im už registráciu nepovolí. My ich však zo starších registrácií dohľadáme. 

            P.P.S. Primáni sú podľa zákona žiaci prvých ročníkov stredných škôl, tak sa aj registrujú. 

             

            S úctou,Realizačný tím projektu Digitálny žiak