• Projekt Nadácie Orange

          • Cez Nadáciu ORANGE získala naša škola financie na realizáciu projektu ŠŤASTNÉ A VESELÉ SPOLOČNE. Týmto projektom sme chceli splniť dva ciele. Jedným je ukázať žiakom hotelovej akadémie, že medzi nami existujú aj ľudia, ktorí sú nejakým spôsobom handicapovaní a naučiť ich pochopiť tento handicap ako súčasť každodenného života. Naučiť ich nebáť sa "chýb", ktorými trpia ľudia, ale brať ich čo najviac medzi seba. Čas Vianoc je ten pravý na šírenie tolerancie a lásky medzi ľuďmi. Ak sa to naučia v tomto veku, budú tak žiť aj ďalej a budú príkladom pre ostatných. Druhým cieľom je naučiť handicapované deti rôzne techniky tvorby darčekov a vianočných ozdôb, taktiež ich naučiť, ako sa pečú medovníčky. Získajú tak pocit dôležitosti a radosť zo svojej vlastnej práce.

             

            12.12.1012 privítali žiaci III. A triedy našej školy 12 žiakov Spojenej školy internátnej v priestoroch odborných učební PPV (Pracovisko praktického vyučovania) v Spišskej Novej Vsi. V týchto priestoroch vytvorili tzv. stanovištia, v ktorých sa deti učili, ako jednoduchými spôsobmi vytvárať darčeky pre svojich blízkych. Pri každom stanovišti sedeli 2-3 žiaci, ktorí ovládali techniku výroby vianočných ozdôb a darčekov. Ich úlohou bude pomáhať pri ich tvorbe. Počas práce hrala reprodukovaná vianočná hudba a premietali sa vianočné rozprávky, ktoré dotvárali príjemnú atmosféru.

            Pracovné aktivity:

            1. pečenie medovníčkov

            2. zdobenie medovníčkov

            3. tvorba stromu z medovníka

            4. tvorba vianočných bambúľ patchworkovou technikou

            5. tvorba vianočných ozdôb z papiera

            6. tvorba vianočných saloniek

            7. tvorba vianočných vencov z vaty

            8. prestieranie vianočnej tabule a pod.

            Žiaci z Levoče sa zastavovali pri  stanovištiach, kde sa učili vykonávať jednotlivé pracovné aktivity a spoločne vytvárať darčeky. Do školy sa tak vrátili s malými darčekmi, vianočnou náladou a príjemným pocitom z dňa.

             

            Pri realizácii projektu pomáhali aj učitelia, Ing. Zuzana Sarnová, Viera Barabasová a učitelia zo Spojenej školy internátnej v Levoči.

            Niekoľko záberov z akcie nájdete v ponuke Fotoalbum/Nadácia Orange 2012

          • Gastronomická súťaž GASTRO - junior 2012

          • Gastronomická súťaž GASTRO - junior 2012,

            semifinálové kolo v Rimavskej Sobote dňa 04. 12. 2012

             

            Organizátor: Slovenský zväz kuchárov a čašníkov

             V odbore čašník  súťažila Katarína Findurová, žiačka lV. A triedy.

            Súťažné úlohy:

            • slávnostná tabuľa na tému Jeseň
            • servis bieleho vína
            • príprava 4 esspress, 4 capucín, 4 voľných kávových nápojov

            Žiačku na súťaž pripravovala Ing. Marcela Pavlisová

             V odbore kuchár súťažil Michal Kubik, žiak lV. B triedy

            Súťažná úloha: 

            • príprava pečenej kačice s čučoriedkovou omáčkou a spišskými džadkami

            Žiaka na súťaž pripravovali p. Viera Barabasová a Ing. Monika Trembová

             Žiačka Katarína Findurová postúpila do celoštátneho kola Gastro – junior, ktoré bude 25. 01. 2013  v Bratislave.

            Blahoželáme!

            Niekoľko záberov z akcie nájdete v ponuke Fotoalbum / Gastro 20112.

             

             

          • 6. december – Deň sv. Mikuláša

          •  O sv. Mikulášovi máme istú správu, že v 4. stor. bol biskupom v Malej Ázii v meste Mir v Lilijskej provincii, a že dlhé storočia bol všeobecne a mimoriadne uctievaný. Okrem toho existujú o sv. Mikulášovi rôzne správy a legendy.

            Od jeho životopiscov je známa epizóda, ako dal nepozorovane v noci 3 chudobným dievčatám peniaze na veno, aby sa mohli čestne vydať. Od tejto povesti bol odvodený aj ľudový zvyk, že v noci pred sv. Mikulášom dávame darčeky deťom tak, aby nevideli, kto im ich dal.

             

          • Obvodné kolo – basketbal chlapcov a dievčat

          • V dňoch 4.12. a 5.12. 2012 sa v telocvični našej školy uskutočnili obvodné kolá v basketbale chlapcov a dievčat. Naši chlapci v zostave  Šimon Zvalený, Patrik Bobák, Richard Remiaš, Lukáš Vaľuš, Róbert Kolesár, Michal Čmel, Mário Tököly, Michal Štark a Stanislav Brutovský  obsadili krásne II. miesto, keď vo finálovom zápase podľahli Gymnáziu Školská. K tomuto úspechu im srdečne blahoželáme. Dievčatám sa darilo menej, v konkurencii siedmich družstiev obsadili V. miesto. Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Odborná prax Viničky

          • Žiaci III. A triedy sa v dňoch 12. 11. – 16. 11. 2012  zúčastnili na odbornej praxi vo Viničkách pri Trebišove.

            Navštívili múzeum v Trebišove a niekoľko Tokajských pivníc. Návšteva pivníc bola často spojená s degustáciou, a tak mali možnosť porovnať chuť viacerých druhov tokajských vín.

            Navštívili najstaršiu aj najmodernejšiu tokajskú pivnicu.

            Počas týždňového pobytu sa venovali i praktickej činnosti, ako nakladanie kapusty do sudov, príprava raňajok, súťaž vo varení kotlíkového gulášu a príprava lokší.

            Na tento pobyt budú mať žiaci príjemné spomienky. Niekoľko záberov z tejto akcie nájdete v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Viničky 2012

          • Vianočná súťaž – výzdoba tried

          • Milí žiaci,

                                      Aj tento rok sa koná Vianočná súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu. Tak neváhajte, zapojte sa aj Vy.  Buďte kreatívni a vytvorte príjemnú vianočnú atmosféru pre všetkých.  Súťaž sa končí 17. decembra, kedy odborná porota zhodnotí Vašu prácu. Najkrajšie vyzdobené triedy získajú pekné ceny.

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          •  

            15. 11. 2011 sa v našej škole uskutočnila Olympiáda v nemeckom jazyku. 45 žiakov súťažilo v dvoch kategóriách a v piatich disciplínach:  počúvanie s porozumením,  čítanie s porozumením, gramatický test, rozhovor  na danú tému, opis a príbeh situácie na obrázku. Víťazmi sa stali títo žiaci:

            Kategória  2A   (1. a 2. ročník)

            1. miesto:        Peter Novák                II. A

            2. miesto:        Kamil Oravec              II. A

            3. miesto:        Veronika Krausová     I. A

             

            Kategória  2B   (3., 4. a 5. ročník)

            1. miesto:        Dominika Semanová   V. B

            2. miesto:        Tomáš Rimbala           V. B

            3. miesto:        Michal Čmel               IV. B

             Na obvodnom kole budú našu školu reprezentovať Dominika Semanová a Peter Novák. Držíme palce!

          • Eurocup 2012

          •                           

            Tak ako po minulé roky, aj tento rok sme sa zúčastnili na medzinárodnej barmanskej súťaži  juniorov Eurocup 2012. Našu školu reprezentovalo dvojčlenné družstvo v zložení  Viera Kozáková a František Vašák z III. B triedy. Obidvaja súťažiaci miešali nápoje v kategórii Klasik. Ich úlohou bolo v časovom limite 12 minút namiešať 3 soft nápoje a 3 nápoje short  after dinner.  Povinnou ingredienciou bol sirup Monin  a rum Bacardi Oakheart. V utorok 13. 11. 2012 písali súťažiaci aj test, ktorý pozostával z otázok z rôznych oblastí. V stredu 14. 11. 2012 sa konala samotná súťaž v miešaní  nápojov. Tento rok sa na nej  zúčastnilo 80 súťažiacich z 9 krajín sveta. V tomto roku sme sa prvýkrát prihlásili aj do súťažnej kategórie Flair style. Zástupcom našej školy v tejto zaujímavej kategórii bol Šimon Zvalený z V. A triedy. Za hlasného povzbudzovania publika ukázal Šimon svoj talent v netradičnom miešaní nápojov. A ako sme obstáli? Vierka Kozáková  sa umiestnila v bronzovom pásme, František Vašákstriebornom pásme a Šimon Zvalený obsadil pekné 5. miesto. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy, pretože  to nebolo len 12 minút na pódiu, ale veľa hodín strávených v popoludňajších hodinách pri nácvikoch techniky miešania nápojov a prípravy dekorácií. Ďakujeme aj žiakom  z  II. A  a II. C triedy, ktorí vytvorili výbornú atmosféru svojim povzbudzovaním. Niekoľko záberov nájdte v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Eurocup 2012.

                                                                                                                            Ing.  Alena Brincková

          • Prezentácia stredných škôl

          • Pri príležitosti Dňa študentstva sa naša škola prezentovala svojimi ukážkami zručností v nákupnom centre Madaras. Počas dvoch dní sa žiaci základných škôl, ich rodičia, ale aj široká verejnosť mali možnosť oboznámiť s obsahovým  zameraním HOTELOVEJ AKADÉMIE. Žiaci predviedli  zručnosti pri príprave slávnostnej vianočnej tabule, dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny, miešania alkoholických a nealkoholických nápojov a flair stylom miešania nápojov. Veríme, že sme touto aktivitou zaujali širokú verejnosť. Niekoľko záberov z tejto akcie nájdete v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Madaras

          • SUDOKU

          • Pri príležitosti Dňa študentstva sa uskutočnila na našej škole súťaž v riešení  matematických  hlavolamov.  Na súťaži sa zúčastnilo 35 žiakov. Najlepšie výsledky dosiahli:

            Andrea Kleinová – II.  A trieda – čas riešenia 7 minút

            Katarína  Farkašovská  – III. B trieda – čas riešenia 8 minút

            Radoslava Klokočková – III. B trieda – čas riešenia 9 minút

          • 17. november

          •                         Pripomíname si

            17.  november   od roku 1989  ako    Deň boja za slobodu a demokraciu

            1939  –  nacisti uzavreli české vysoké školy,  množstvo študentov bolo deportovaných do koncentračných táborov.

                                       O dva roky v Londýne vyhlásili 17. november za Medzinárodný deň študentstva.

            1989  –  násilný zásah štátu v Prahe v rámci Nežnej revolúcie.   Nežná  revolúcia v Česko-Slovensku, v novembri v roku 1989,

                            zosobňuje pád totalitného komunistického režimu.

          • Florbal

          • 14. novembra 2012 sa v telocvični FIT – HOUSE konalo obvodné kolo vo florbale dievčat. Na súťaži sa zúčastnilo sedem družstiev zo Spišskej Novej Vsi a Krompách. Naše družstvo v zložení : Timea Plachetková, Patrícia Michalcová I. A, Karin Bdžochová, Monika Klembarová I. C, Júlia Volčková, Petra Kunzová II. D, Miriam Kalinská II. A, Frederika Šubová III. B, Patrícia Proksová, Simona Dzureňová a Simona Santová V. A, obsadilo I. miesto a postúpilo do krajského kola, ktoré sa odohrá v Košiciach. Prajeme dievčatám veľa ďalších športových úspechov.

          • Volejbal

          • V dňoch 15. 10. a 12. 11. 2012 sa v telocvični SOŠ drevárskej uskutočnili dve základné kolá vo volejbale dievčat. Zúčastnili sa na nich tieto družstvá: Gymnázium Školská, SOŠ drevárska a Hotelová akadémia. Našim dievčatám sa podarilo postúpiť do ďalšieho kola z druhého miesta. Srdečne im blahoželáme a držíme palce v ďalšom športovom zápolení v tejto dlhodobej súťaži.

          • Zverejnenie hodnotiacej správy

          • V ponuke Hlavného menu / Hodnotiaca správa je zverejenená

            Hodnotiaca správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach školy za školský rok 2011/2012

          • V našej škole to nemčinou žije

          • Milí študenti, aj v tomto roku sme pre vás pripravili veľa zaujímavého:

             

             

            1. Olympiáda v nemeckom jazyku sa uskutoční 15. novembra po 2. vyučovacej hodine. Stretneme sa v miestnosti č. 64.
            2. V decembri zorganizujeme  súťaž v preklade zo slovenského do nemeckého jazyka.
            3. Na študentské predvianočné talentárium nacvičíme pieseň Stille Nacht.
            4. Na január a február pripravujeme recitačnú súťaž Jazykový kvet, na ktorej nám môžete predviesť nielen prednes poézie a prózy, ale aj scénky v nemčine. http://www.jazykovevzdelavanie.sk/jazykovy-kvet-language-flower/
            5. Celoročne prebieha literárna súťaž, do ktorej sa môžete zapojiť vlastnou tvorbou v nemeckom jazyku.

            Podrobnejšie informácie k týmto podujatiam vám poskytnú: Mgr. Dana Kišková, Mgr. Agáta Polovková, Mgr. Natália Janiková

          • Plavecká štafeta

          • 26.10. 2012 sa 23 žiakov zúčastnilo na PLAVECKEJ ŠTAFETE mesta Spišská Nová Ves. Naša škola sa umiestnila v rámci mesta na peknom 5. mieste. Našimi najlepšími plavcami boli Matúš Sedlár z V. A a Andrea Kleinová z II. A triedy.  Srdečne blahoželáme!

          • Podaj pomocnú ruku

          • 18.10. 2012 sa 27 žiakov a dvaja učitelia zapojili do celoslovenskej kampane  PODAJ POMOCNÚ RUKU . Na HTO v Spišskej Novej Vsi darovali krv, za čo im patrí poďakovanie a uznanie. Veríme, že každá kvapka prispeje k zdraviu a záchrane ľudských životov.