• 16. reprezentačný ples Hotelovej akadémie očami tretiakov

          • Ples sa uskutočnil  17. februára 2012  v budove Reduty v Spišskej Novej Vsi s počtom hostí 270. Takzvaný tretiacky ples je každoročnou tradíciou našej školy už niekoľko rokov.  Na tomto plese nám  žiaci  päťročného štúdia odboru hotelová akadémia dokazujú svoje znalosti a  vedomosti nadobudnuté v  študovanom obore. Hlavnou súčasťou programu na plese bolo tancovanie žiakov tretích ročníkov pod vedením tancmajstra pána Vladimíra Barana, ktorý našim žiakom venoval mnoho času, a to  sa odrazilo aj na finálovom výkone. Učili sa 24 tancov, z toho odtancovali 17. Ako každý rok, ani teraz sa nemohlo zabudnúť na kráľa a kráľovnú plesu, ktorými sa stali Štefan HanzelyJúlia Gibalová, obaja žiaci 3. A triedy. Na druhom mieste sa umiestnila Veronika Nováková a Daniel Repaský a na treťom mieste sa umiestnili Michaela SkladanáMatúš Vernarský. O polnoci prišla na rad tombola, do ktorej venovali ceny  žiaci  našej školy, rodičia, reštaurácie zo SNV, a z Levoče, a taktiež aj riaditeľ a triedni učitelia tretej A, tretej B a tretej C triedy. Ples prebiehal podľa očakávaní: fantastická atmosféra, ešte fantastickejší ľudia a nádherné prostredie. Tento ples bol udalosť, na ktorú budeme všetci s radosťou spomínať. Dúfame, že sa o rok  stretneme znova v takom hojnom počte. Tešíme sa!  Niekoľko záberov z akcie nájdete v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Ples 2012

          • 16. reprezentačný ples Hotelovej akadémie očami štvrtákov

          •             Dňa 17. februára 2012 sa konal 16. reprezentačný ples Hotelovej akadémie v budove REDUTY. Na tomto plese žiaci 4. B triedy vykonávali praktickú časť záverečnej skúšky v odbore 6 444 2 00 čašník/servírka. Tejto skúšky sa zúčastnilo 34 žiakov.

                        Súčasťou skúšky bol výber odbornej zručnosti, ktorú si žrebovali týždeň vopred. Odbornú zručnosť si žiaci  museli pripraviť a na plese aj prakticky predviesť. Za tzv. prevádzkara bol zo všetkých žiakov vybratý Jerguš Tomčány, ktorý rozdeľoval prácu ostatným žiakom, dohliadal na ,,hladký“ priebeh celej akcie a nakoniec aj hodnotil prácu žiakov. Okrem obsluhovania hostí vykonávali žiaci aj tieto odborné zručnosti: tranšírovanie, flambovanie, obsluhu teplého, studeného bufetu a čokoládovej fontány.

                        Tak ako každoročne, žiaci pripravovali aj miešané nápoje. Tohto roku si mohli hostia pochutnať na alkoholickom a nealkoholickom Mojite a Piňa coláde.

                        Žiaci pracovali svedomito a odborne a zaslúžili sa tak o príjemnú atmosféru na plese. Každý z nich praktickú časť zvládol a mohol tak vykonať aj poslednú, a to ústnu časť záverečnej skúšky. Niekoľko záberov z akcie nájdte v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Ples 2012

          • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

          • 18. januára 2012 sa konalo obvodné kolo olympiády v anglickom jazyku na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi. Našu školu reprezentoval Oliver Wallach zo 4. C triedy, ktorý získal 1. miesto. Ďalej postúpil do krajského kola, ktoré sa konalo v Košiciach 13. februára 2012. Tam obsadil pekné 6. miesto. Blahoželáme!

        • Venujte hračky detskému domovu
          • Venujte hračky detskému domovu


          • MILÍ SPOLUŽIACI!
             

            Členovia Žiackej školskej rady na našej škole sa zhodli na tom, že by sme nemali   zatvárať oči pred opustenými deťmi v detských domovoch. Hračky, z ktorých  sme my už dávno vyrástli, by im dokázali urobiť veľkú radosť.

            Ak ste teda ochotní pomôcť, môžeme Vaše už nepotrebné hračky  (aj rôzne rozprávkové CD, DVD, farbičky atď.) vyzbierať a darovať im ich.

            Každá trieda odovzdá vyzbierané hračky svojmu zástupcovi Žiackej školskej rady,  alebo priamo koordinátorovi ŽŠR – p. učiteľke Pagáčikovej do konca marca.

          • Stolný tenis – obvodné kolo

          • 16. februára 2012 dosiahlo družstvo našej školy vynikajúci úspech na obvodnom kole v stolnom tenise, ktoré prvýkrát v histórii tejto súťaže dokázalo v silnej konkurencii deviatich škôl získať najcennejšiu trofej a postúpiť na krajské kolo. Svojich súperov postupne zdolávalo s nasledujúcimi  výsledkami:   HA – Gymnázium Javorová   5 : 1,  HA – SEZ Krompachy  5 : 1,  HA – Technická akadémia  5 : 4,  a vo finále HA – Gymnázium  Školská  5 : 4. Pod tento úspech sa pod vedením pána učiteľa Brincka zaslúžili Jaroslav Novysedlák,  Samuel Tkáč,  Šimon Zvalený  a Patrik Bobák. K úspechu srdečne blahoželáme a držíme palce v Košiciach!

          • Viničky 2012

          • V dňoch 23. -  27. januára 2012 sa žiaci III.A triedy Hotelovej akadémie v rámci praxe pod vedením Ing. Marcely Pavlisovej a Ing. Valérie Vigašovej zúčastnili na poznávacom pobyte v Tokajskej oblasti Viničky.

            Žiaci navštívili:
            - Trebišovské vlastivedné múzeum
            - obec Pribeník, Strednú odbornú školu,  súčasťou ktorej bola historická jedáleň,
               žrebčinec a kaplnka
            - areál pivníc v Malom Horeši
            -  vínnu pivnicu vo Viničkách
            -  pivnicu Hatfa
            -  múzeum v Kráľovskom Chlmci
            -  firmu na výrobu likérov Stepanow
            -  pivnicu firmy Macík a Tokaj v Malej Trni
            -  grécko-katolícky kostol v Strede nad Bodrogom

            Niekoľko záberov z akcie nájdete v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Viničky 2012
             

          • Basketbal - okresné kolo

          • Prvého februára 2012 sa v telocvičniach Hotelovej akadémie a SOŠ ekonomickej odohralo obvodné kolo v basketbale chlapcov. Hralo sa v dvoch skupinách a zúčastnilo sa 8 družstiev. Po odohratí zápasov v skupinách sa hrali zápasy o umiestnenie. Našu školu reprezentovali títo žiaci:  Peter Kancír, Šimon Zvalený, Richard Remiáš, Róbert Kolesár, Michal Čmeľ, Tomáš Hrubý a Kamil Oravec. Chlapci bojovali a obsadili pekné 3. miesto, keď v zápase o umiestnenie zdolali Gymnázium Javorovú 44 : 24.

            Nasledujúci deň, t. j. 2. februára 2012, sa do basketbalového zápolenia pustili dievčatá. Našu školu reprezentovali  Lucia Nemčíková, Andrea Dirláková, Iveta Jusková, Andrea Kleinová, Miriam Voláková, Veronika Furmanová, Anna Schneiderová a Natália Kocúrová. Žiačky obsadili 4. miesto.

            Obom kolektívom ďakujeme za predvedené výkony a za reprezentáciu školy.

          • Návšteva múzea

          • 26. januára 2012 sa žiaci 3. C triedy s p. Satmárovou zúčastnili v Múzeu Spiš na prednáške spojenej s výstavou pod názvom Mapy Slovenského raja. Touto cestou sa bližšie oboznámili s históriou spoznávania Slovenského raja. Súčasťou akcie bola aj súťaž, v ktorej mali možnosť preukázať schopnosti orientácie a práce s mapou.

          • Praktická časť záverečnej skúšky 4. A triedy

          • 21. januára 2012  vykonali žiaci 4. A triedy hotelovej akadémie praktickú časť záverečnej skúšky v odbore 6444 2 00 čašník, servírka. Získať výučný list v tomto odbore je umožnené pri splnení potrebných kritérií aj žiakom študijného odboru hotelovej akadémie a túto možnosť využilo všetkých 33 žiakov triedy.

            Praktickú časť absolvovali žiaci pri príprave a realizácii plesu, ktorý usporiadalo Mestské kultúrne centrum v Spišskej Novej Vsi v priestoroch koncertnej sály Reduty. Pripravovali slávnostné tabule, zabezpečovali obsluhu hostí pri stoloch, miešali nápoje, niektorí obsluhovali pri bufetovom stole.

            Žiaci vykonávali skúšku v príjemnej atmosfére, svedomite si plnili zadané úlohy, čo sa prejavilo aj na kladnom hodnotení ich výsledkov.

            Niekoľko záberov z tejto akcie nájdete v ponuke  Hlavného menu/Fotoalbum/Ples MKC

          • Exkurzia vo Viedni

          • V dňoch 19. – 21. januára 2012 sa zúčastnila 4. C trieda pod vedením RNDr. Potančoka a Ing. Novákovej na odbornej exkurzii v Bratislave a vo Viedni.

            Cestou do Bratislavy  sa zastavili na Donovaloch, navštívili artikulárny kostol v Hronseku a v Topoľčiankach  si pozreli zámok, ktorý bol letným sídlom 1. československého prezidenta, T. G. Masaryka. Neďaleko zámku mali možnosť vidieť zubriu oboru – jedinú na Slovensku.

            Vo Viedni si prezreli cisárske sídlo Schönbrunn, Hofburg, kostol sv. Štefana, viedenskú radnicu, parlament a centrum Viedne.

            V Bratislave navštívili medzinárodný veľtrh CR Slovakiatour 2012 so sprievodnými výstavami – Danubius Gastro, Poľovníctvo a rybárstvo, Camera Slovakia a pod.

            Niekoľko záberov z tejto akcie nájdete v ponuke  Hlavného menu/Fotoalbum/Viedeň 2012

          • Naša škola sa zapojila do projektu eTwining


          • Koncom minulého kalendárneho roka sme cez internet nadviazali medzinárodný kontakt so strednou školou v meste Olsztyn v Poľsku. Žiaci IV. B  triedy si  so žiakmi v Olsztyne navzájom  vymenili prezentácie, v ktorých  informovali o svojej škole, o meste a o jeho okolí. Obsahom projektu, písaného v nemeckom jazyku, je téma  Národné jedlá. Okrem receptov si vymenili aj fotodokumentáciu z prípravy niektorých tradičných jedál. Do zbierky prispeli aj žiaci II. B triedy.

            eTwinning je program, ktorý podporuje elektronicky realizované projekty medzi najmenej dvomi školami z najmenej dvoch rôznych európskych krajín. Školy zostavia projekt a pri jeho realizácii využívajú informačné a komunikačné technológie. Komunikujú a spolupracujú prostredníctvom Internetu.

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Na okresnom kole olympiády v nemeckom jazyku získal žiak 2. B triedy, Michal Varga, prvé miesto. Našu školu tak bude reprezentovať na krajskom kole v Košiciach. Michalovi srdečne blahoželáme!

          • Mladý prekladateľ

          • V tomto školskom roku sa na našej škole opäť konala súťaž v anglickom jazyku Mladý prekladateľ, a to 24. novembra 2011. Do súťaže sa prihlásilo 70 žiakov. Úlohou súťažiacich bolo preložiť text zo slovenského jazyka do anglického jazyka, pričom si žiaci mohli pomáhať slovníkom. Témou tohtoročnej súťaže bolo staré mesto Inkov, ležiace v Peru Machu Picchu. Víťazom súťaže sa stal Patrik Schwarcz z 5.B triedy, 2. miesto obsadil Oliver Wallach zo 4.C a na 3. mieste sa umiestnila Leóna Badziková, taktiež zo 4.C triedy. Blahoželáme!

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          •  14. decembra 2011 sa konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Na súťaži sa záčastnilo 66 žiakov, ktorí boli rozdelení na dve kategórie:

                         2A kategória (1. a 2. ročník)

                        2B kategória (3. až 5. ročník)

            Súťaž bola rozdelená na písomnú časť, ktorá zahŕňala gramatické cvičenia, posluch a čítanie s porozumením. V ústnej časti sa žiaci predviedli pri opise príbehu podľa obrázka (Picture story) a tiež pri rozprávaní podľa situácie (Role play). V kategórii 2A 1. miesto obsadil René Šindlery, 2. miesto Melánia Puchomírska a 3.miesto Jana Kuffnerová. V kategórii 2B sa na 1. mieste umiestnil Patrik Schwarcz, na 2. mieste Oliver Wallach a na 3. mieste Diana Špernakovičová. Víťazi obidvoch kategórií postupujú na obvodné kolo súťaže, kde im budeme všetci držať palce.

          • Vianočné talentárium 2011

          • Krátko pred Vianocami – 21. decembra 2011 – sa v našej telocvični uskutočnilo Vianočné talentárium, na ktorom sa prezentovali žiaci našej školy tanečnými, speváckymi vystúpeniami alebo scénkou. Zúčastniť sa mohol každý, stačilo trochu odvahy a talentu.

            Najväčší úspech zožala rock‘n’rollistka Martina Jančigová z 2.A so svojím tanečným partnerom, ale aj „šmolkovia“ zo 4.A, či maturitné triedy svojím krásnym spevom. Záver programu ukončila spoločne zaspievaná pieseň Tichá noc.

            Prvý ročník vianočného programu sme úspešne absolvovali, z prípadných chýb sa poučíme a veríme, že táto milá akcia sa stane tradíciou našej školy a o rok sa nájde ešte viac talentovaných žiakov, ktorí sa radi zúčastnia vianočného programu.

            Niekoľko záberov z tejto akcie, ktorej prípravu zabezpečili pani učiteľky Pagáčiková a Satmárová, nájdete v ponuke Hlavného menu/Fotoalbum/Talentárium

          • VZDELÁVACIA PREZENTÁCIA STREDNÝCH ŠKÔL

          •  

            Košický samosprávny kraj v spolupráci s Mestom Spišská Nová Ves, CPPPaP a Hotelovou akadémiou v Spišskej Novej Vsi zorganizoval

            VZDELÁVACIU PREZENTÁCIU STREDNÝCH ŠKÔL

            v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, ktorá sa uskutočnila v dňoch 19. a 20. decembra  v priestoroch našej školy. Pútavé prezentácie pripravili pre vyše 500 detí z 21 základných škôl nižšie uvedené stredné školy:

            Gymnázium zo Školskej, Gymnázium z Javorovej, Cirkevné gymnázium, Gymnázium Krompachy, Jazyková škola z Javorovej, Stredná priemyselná škola strojnícka, Stredná odborná škola drevárska, Stredná odborná škola ekonomická, Stredná odborná škola, Súkromná SOŠ SEZ Krompachy, Stredná priemyselná škola a, pochopiteľne, aj naša škola, ktorá spojila uvedenú akciu s dňom otvorených dverí. Niekoľko ukážok práce našich žiakov nájdete v ponuke hlavného menu Fotoalbum/Burza škôl

          • Vianoce ako doma v Sociálnom zariadení Katarína

          • Hotelová akadémia zo Spišskej Novej Vsi sa tohto roku zapojila do vianočného grantu Nadácie Orange s názvom  Darujte Vianoce. Učiteľka odborných predmetov Ing. Zuzana Sarnová napísala projekt, na základe ktorého získala finančné prostriedky na prípravu vianočnej večere pre obyvateľov Sociálneho zariadenia Katarína. Žiaci druhého ročníka napiekli a vyzdobili perníčky, uvarili vianočnú kapustnicu a vypražili rybu. Nakúpili malé vianočné darčeky a výzdobu, ktorou okrášlili interiér zariadenia a vianočný stôl. Sociálne zariadenie Katarína je nezisková organizácia  typu domova dôchodcov. Poskytuje celoročnú starostlivosť občanom, ktorí sú v zlej sociálnej a zdravotnej situácii. Akcia sa konala 15. decembra, počas ktorého žiaci navštívili sociálne zariadenie a jeho obyvateľov. Priniesli so sebou úsmev a dobrú náladu, ktorá nakazila aj dôchodcov. Cez stretnutie dvoch generácií mohli žiaci vidieť, ako vyzerá jeseň života. Cieľom tohto projektu bolo priniesť trochu domácej vianočnej atmosféry ľuďom, ktorí si to vedia vážiť a ukázali žiakom, aké potrebné je pomáhať druhým. Odchádzali odtiaľ s pocitom dobre vykonanej práce a teplom na srdci. Veríme, že podobných akcií bude stále viac, pretože ľudí, ktorým je potrebné pomôcť, je stále veľa. Krásne Vianoce!

            Niekoľko záberov z tejto akcie nájdete v ponuke hlavného menu Fotoalbum/Katarína.

          • KOŠICE TOUR 2012

          •  Dňa 14. decembra 2011 navštívili žiaci 3. C triedy veľtrh cestovného ruchu Košice Tour 2012. Mali tu aj možnosť porozprávať sa so šéfredaktorom časopisu Cestovateľ, pánom Motyčkom.

            Potom si prezreli historické pamiatky mesta  a pobyt  si spríjemnili návštevou vianočných trhov, kde mali možnosť zakúpiť darčeky pre svojich blízkych.

          • INTRÁČIK

          • V ponuke Hlavného menu/Časopis INTRÁČIK si môžete prečítať najnovšie informácie o živote v školskom internáte.

        • Vianočná súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu
          • Vianočná súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu

          • V mesiaci december prebiehala na našej škole súťaž tried o najkrajšiu vianočnú výzdobu. Porotcovia v skupinkách hodnotili každú triedu zvlášť, rozhodovanie o výhernej triede nebolo jednoduché, pretože každá trieda mala zvláštne vianočné čaro a každá z nich chcela vyhrať.

            Na 1. mieste jednoznačne skončili dievčatá z 2. C triedy (učebňa č. 13), ktoré rozprávkovými vločkami vyzdobili celú triedu. Druhé miesto patrí 3. C triede (učebňa č. 41), ktorá nezabudla na žiaden detail, dekoratívne vyzdobili dvere, lavice, okná i nástenku... Tretie miesto patrí krásnej 1. A triede (učebňa č. 35), štvrté miesto rovnako ako minulý rok obhájila 2. B trieda (učebňa č. 39). Keďže pekných tried bolo dosť, udelili sme aj piate miesto, ktoré získala 2. E trieda (učebňa č. 61), ako jediná z tried učebných odborov zapojená do tohoročnej súťaže.

            Víťazným triedam sa oplatilo zúčastniť sa, získali pekné ocenenia a zároveň si skrášlili  prostredie svojich školských lavíc pred Vianocami.

            Výhercom srdečne blahoželáme!

             

            Vaša Žiacka školská rada