• SVETOVÝ DEŇ POÉZIE na hotelovke

          • Poézia je poznanie plus ilúzia. Preto sa poézia tak podobá životu.

            Ale iba mladí, bez ohľadu na vek veria ilúzii, napriek poznaniu.

            To sú tí praví čitatelia poézie            (M. Válek)

             

                 21. marca 2019 si UNESCO pripomína 20. výročie SVETOVÉHO DŇA POÉZIE. Žiaci našej školy sa zapojili do výzvy Matice slovenskej a venovali sa prednesu poézie slovenských básnikov. Cieľom tejto aktivity bolo vrátiť sa ku klenotom slovenskej poézie, vyjadriť uznanie básnikom a podporiť ,,umelecké duše“ na našej škole.

                 Do akcie sa zapojilo 18 študentov učebných a študijných odborov, ktorých prišla podporiť aj členka DS Hviezdoslav v Spišskej Novej Vsi pani Tauberová, ktorá radami i vlastným prednesom obohatila naše stretnutie.

             

          • Mojo milé Spišaci!

          • Dňa 13. 2. 2019 sa v knižnici v Spišskej Novej Vsi uskutočnil kvíz v spišskom nárečí. Kvízu sa zúčastnili aj žiačky našej školy – Júlia Košová (III.C), Katarína Puškárová (III. C) a Daniela Majcherová (III. C).         

            Na akcii sa stretlo sedem stredných škôl a dievčatá svojimi vedomosťami získali druhé miesto.

          • Úspech na barmanskej súťaži

          •  

            Na medzinárodnej barmanskej súťaži CASSOVIA KONIFERUM CUP 2019 v Košiciach sa v dňoch 20. 3 – 21. 3 2019 zúčastnilo päťdesiat súťažiacich z rôznych krajín a kútov Slovenska. Medzi nimi boli aj naši šikovní žiaci: Dominik Vantroba zo IV. A a Samuel Mlynarčík z III. A, ktorému sa podarilo umiestniť na krásnom 3. mieste.

            Súťaž trvala dva dni. V prvý deň súťažiaci písali vedomostný test zameraný na oblasť miešaných nápojov, tovaroznalectva surovín a všeobecný prehľad.

            Druhý deň mali za úlohu namiešať dva druhy drinkov – long a soft – v časovom limite 6 minút. Porota hodnotila techniku miešania nápojov, zladenosť chutí, vône, farby a dekorácie každého nápoja. Súčasťou hodnotenia bola samozrejme aj osobná prezentácia barmanov.

             „Za úspešnú reprezentáciu našej školy ĎAKUJEM pani Bc. Márií Biroščákovej, ktorá pripravovala žiakov na súťaž a žiakom prajem veľa tvorivých nápadov, elánu a  úspechov na ďalších súťažiach.“

                                                                                                                                     Milan Kudrik

                                                                                                                                     riaditeľ školy

             

             

             

          • Baristický kurz

          • V dňoch 11. 03. – 14. 03. 2019 sme na našej škole zorganizovali baristický kurz pod vedením Oldřicha Holiša junioraAcademy of coffe Sereď (akreditované školiace stredisko, ktorého cieľom je vzdelávanie a zdokonaľovanie kávovej kultúry).

            V prvý deň kurzu žiaci absolvovali teóriu. Oboznámili sa s históriou kávy, získali poznatky o raste kávovníkov, zbere kávovníkových čerešní, ale aj o rôznych spôsoboch prípravy kávy.

            V druhý deň sa žiaci učili nastavovať mlynčeky, pracovať s presso strojom, správne pripraviť espresso a základ- né kávové nápoje.

            Tretí deň sa venovali príprave mliečnych kávových nápojov, správnemu napeneniu mlieka a základom Latte Artu.

            Posledný, štvrý deň, žiaci absolvovali písomnú a praktickú skúšku z prípravy kávy a  kávovo-mliečnych nápojov.

            Deň bol ukončený odovzdávaním certifikátov.

            Veríme, že v budúcnosti absolventi tohto kurzu prispejú k rozvoju kávovej kultúry.

            Kurz zorganizovala Ing. Marcela Pavlisová

             

            Účastníci kurzu:

            1. Záhradník, Dávid 4.A
            2. Marasová, Monika 4.A
            3. Labanc, Jozef 4.A
            4. Smolejová,Tatiana 4.A
            5. Spustová, Marcela 4.A
            6. Mondel, Samuel 4.A
            7. Vantroba, Dominik 4.A
            8. Šidlovká, Dominika 4.A
            9. Slivková, Vanda 2.C
            10. Krupinská, Lívia 2.C
            11. Kopčárová, Simona 2.B
            12. Olekšáková, Viktória 1.E
            13. Mgr. Rerková, Mária
            14. Majsterka OV – B.c. Lányi, Barbora

                 

             

          • Lyžiarak 2019

          • Vďaka príspevku Ministerstva školstva vo výške 150 € na žiaka aj v tomto školskom roku sme pre žiakov prvých ročníkov zorganizovali  kurz lyžovania. V dňoch 4. - 8. marca, v rekreačnom stredisku Ski rezort Levoča, v prekrásnom prostredí Levočských vrchov strávili účastníci 5 nádherných dni. Niekoľko záberov z kurzu si môžete pozrieť..

          • SAMOV ďalší úspech na Latte art súťaži

          • Študent lV. A triedy SAMO BARTOŠ opätovne potvrdil svoju šikovnosť v práci s kávou. Na súťaži  Latte art  počas festivalu kávy, čaju a čokolády, ktorý sa konal  dňa 16. 02. 2019  v City aréne v Trnave, získal medzi ôsmimi profesionálnymi účastníkmi krásne 4. miesto .

            Srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy.

            Ing. Marcela Pavlisová

          • Ako prebehol "Deň otvorených dverí "

          • „Vitajte na našej škole,“ táto veta odznela počas Dňa otvorených dverí mnohokrát z úst našich žiakov, ktorí takto vítali našich návštevníkov. Tento deň pre našu školu znamená deň plný návštev, pretože ho už niekoľko rokov pravidelne organizujeme pre budúcich žiakov našej školy a širokú verejnosť.

            Tentokrát sme si však povedali, že ukážeme to najlepšie z nás a otvorili sme v našich priestoroch hotel, kaviareň, cukráreň, music bar a reštauráciu. V každej z týchto „prevádzok“ sme ukázali našu šikovnosť, a teda odborné zručnosti.

            Na začiatku prehliadky po našej škole čakala na návštevníkov recepcia s názvom HOTEL MOTÝĽ. Motýľ je náš nový maskot, ktorý prezentuje motto: Naša škola Ti dá krídla.

            V kaviarni naši žiaci pripravovali voňavé presso, predvádzali caffé art – kreslenie do peny cappuccina, a porozprávali žiakom zaujímavosti o káve ako rastline, ale aj ako nápoji.

            V bare predviedli barmani svoje zručnosti pri príprave miešaných nápojov. Atmosféru dotvárala živá hudba s našimi spevákmi a nechýbala ani disco guľa.

            Cukráreň sme naaranžovali v krásnych pastelových farbách, vyzdobili sme ju doplnkami v retro štýle. Nechýbala cukrárenská vôňa, ktorá sa šírili po celej chodbe a lákala návštevníkov na vynikajúce palacinky, torty, fánky a čokoládové fondue. Novinkou bolo aj to, že si deviataci mohli vyskúšať zdobenie lievancov podľa vlastnej fantázie.

            Reštaurácia zaujala ľudovou fašiangovou výzdobou a živými sochami, ktoré predstavovali hostí a čašníčku. Návštevníci si mohli vyskúšať skladanie servítok a vyrezávanie ovocia a zeleniny.

            Keďže máme aj študijný odbor manažment regionálneho cestovného ruchu, žiaci si v jednej z učební založili cestovnú kanceláriu. Tam ste mohli stretnúť pracovníka cestovného ruchu, sprievodcu cestovného ruchu ako experta na mesto Spišská Nová Ves a okolie, ale aj atraktívne letušky.

            Dúfame, že sme deviatakov zaujali a ponúkli im nielen zaujímavé odbory, ale aj možnosť zabezpečiť si úspešnú budúcnosť.

             

          • Návšteva Bratislavy

          • V dňoch 24. až 25. januára 2019 sme školské lavice vymenili za spoznávanie Bratislavy. Ráno sme nasadli na vlak a zažili päťhodinový presun z východu Slovenska na západ. Po príchode do Bratislavy sme sa ubytovali vo fantastickom Apart Hoteli VIRGO v centre mesta. Potom sme sa vybrali na prehliadku Starého Mesta a videli sme: Prezidentský palác a jeho krásnu záhradu, Hviezdoslavovo námestie, budovu Slovenského národného divadla, Katedrálu sv. Martina, kde boli korunovaní uhorskí králi, budovu Starej radnice a nazreli sme aj do hotela Carlton. O každej z týchto pamiatok mali žiaci pripravenú prednášku o jej histórii a zaujímavostiach s ňou spojených. Po tejto namáhavej prechádzke sme  pokračovali cez most SNP a Sad Janka Kráľa do obchodného centra AUPARK.

            Ďalší deň sme začali prehliadkou Bratislavského hradu so sprievodcom, počas ktorej sme vystúpili aj na najstaršiu vežu hradu. Z hradu sme sa presunuli do výstaviska Incheba, kde bola ITF SLOVAKIA DANUBIUS GASTRO, teda výstava cestovného ruchu. Na nej sme videli rôzne stánky zamerané na cestovný ruch, ochutnali rôzne špeciality, zakrútili kolesom šťastia - niektorí z nás vyhrali aj pobyty na Slovensku, videli barmanskú šou, prezentáciu kávy, zahlasovali o najlepší chlieb pečený na Slovensku. Boli to štyri hodiny plné vôní, chutí a zážitkov.

                                                                                                                                         Spokojní študenti III. C

          • Medaila na sútaži Latte Art Show

          • Samuel Bartoš, žiak štvrtého ročníka hotelovej akadémie, sa 26. januára zúčastnil sútaže Latte Art Show, ktorá prebehla v rámci výstavy Danubius Gastro Incheba v Bratislave. Súťažilo sa v kreslení mliečnou penou do espressa. V konkurencii profesionálnych baristov obsadil 3. miesto. Blahoželáme.

          • Hoteláci postúpili na krajské kolo olympiády v cudzích jazykoch

          • 16. a 17. januára 2019 sa uskutočnili obvodné kolá olympiády v cudzích jazykoch (obvod Spišská Nová Ves, Krompachy, Gelnica). V angličtine zvíťazil Dominik Vantroba zo IV. A. Martin Gasior z V. A nás reprezentoval v nemčine a získal druhé miesto. Obidvaja hoteláci postupujú na krajské kolo v Košiciach. Blahoželáme a držíme im palce!

             

          • Inovačný workshop

          •     V septembri, teda už na začiatku školského roka, sme dostali ponuku, aby sme pre žiakov štvrtého ročníka zorganizovali inovačný workshop.

                 Túto ponuku sme samozrejme využili a 13. decembra 2018 lektori zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry na našej škole zrealizovali workshop zameraný na rozvoj inovatívneho a kreatívneho myslenia u študentov. Lektori so žiakmi IV. A triedy strávili  päť hodín, počas ktorých sa žiaci zoznámili s inovačným procesom, dozvedeli sa o úspešných podnikateľoch zo Slovenska, osvojili si pozitívne a kreatívne myslenie, precvičili si prezentačné zručnosti. Taktiež zvládli techniku generovania nových nápadov a hneď ju aplikovali na príkladoch z praxe. Úlohou žiakov bolo nájsť nové nápady, ktoré by spopularizovali našu školu medzi širokou verejnosťou a zvýšili tak záujem o štúdium na našej škole.

                 Na záver zástupcovia jednotlivých skupín pred vedením školy prezentovali svoje nápady. Niektoré boli veľmi zaujímavé a podnetné. Inovačný workshop bol zrealizovaný v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

                    Ing. Alena Brincková

          • Vianoce sú za dverami

          • Vianoce prišli aj na hotelovú akadémiu 

            Dňa 13. 12. 2018 naši žiaci prezentovali svoje zručnosti pri príprave slávnostných vianočných tabúľ a dekorácií. Zapojili sa triedy: I. A, II. A, II. B, III. A a III. C. Rozhovor pre TV Reduta poskytli Tatiana Marušinská, Petra Blahutová, Radoslava Suchá, Natália Kočišová, Nina Reľovská, Košová a Puškárová. Kuchárske vianočné umenie v podobe prípravy tradičnej hríbovej polievky a pletenej vianočky pred kamerou predviedli žiačky: B: Martina Rišová a Laura Valkošáková.

            Dievčatám ďakujeme a všetkým prajeme pekné a pokojné sviatky.

          • Odborná exkurzia – Košice

          • Dňa 11.12. 2018 sa žiaci II. C triedy (odbor manažment regionálneho cestovného ruchu) zúčastnili odbornej exkurzie v Košiciach. Žiaci sa oboznámili s históriou a pamiatkami mesta Košíc a úspešne zvládli výstup na vežu Dómu sv. Alžbety. Absolvovali sme aj prehliadku interiéru Dómu sv. Alžbety so zaujímavým výkladom sprievodkyne z mestského informačného centra. Na exkurzií bol pedagogický dozor: Ing. M. Pavlisová, PaedDr. G. Takáčová.

            Žiaci II.C triedy Vám prajú krásne prežitie vianočných sviatkov.

          • Čaro Vianoc

          • Dňa 10. 12. 2018 sa v koncertnej sieni Reduty konal už 30. ročník predvianočného stretnutia rodín Čaro Vianoc určený širokej spišskonovoveskej verejnosti. Predstavili sa na ňom folklórne spevácke a tanečné skupiny všetkých vekových kategórií, ale návštevníci podujatia mohli obdivovať aj  „hand-made“ výrobky našich mám a starých mám. Veľmi radi sme svojou troškou prispeli aj my, hoteláci,  a pripravili sme dve slávnostné vianočné tabule. Žiačky II. B Daniela Orechovská, Barbora Nováková, Nina Reľovská, Viktória Kollárová a žiačka I. D Karolína Halasová odprezentovali tieto tabule v nových zaujímavých kostýmoch.

            Veľmi pekne ďakujeme, dievčatá.

                                                                                                                        Ing. Palušková a Ing. Cebuľová-Habasová

          • Baristický kurz

          • BARISTICKÝ KURZ NA HOTELOVKE

            v spolupráci s Academy of cofee

             

            Termín: 11. 03. – 14. 03. 2019

             

            Základný baristický kurz od akreditovaného školiaceho strediska zahŕňa:

            • 11. 03. 2019 - Teoretický deň

            História kávy, jej pestovanie, zbery, spracovanie, export, praženie, správna príprava kávových a kávovo-mliečnych nápojov, rôzne formy latte art, hygiena a ukážka domácej prípravy kávy, spojená s ochutnávkou

            • 12. 03. 2019 - Praktický deň

            Práca s mlynčekom a kávovarom. Pochopenie rôznej konzistencie hrúbky mletia a jej vplyv na celkovú chuť kávy, správne postupy pri príprave kávy a ich význam ( hygiena, tampovanie), príprava základných kávových nápojov, servis základných kávových nápojov, hygiena pracoviska po skončení  komunikácia so zákazníkom

            • 13. 03. 2019 - Praktický deň

            Práca s mliekom. Správne postupy pred i po speňovaní mlieka a ich význam, samotné speňovanie mlieka, príprava základných kávovo-mliečnych nápojov, základy latte art, servis kávovo mliečnych nápojov, hygiena pracoviska po skončení, komunikácia so zákazníkom

            • 14. 03. 2019 - Skúšky

            Teoretická časť  – test

            Praktická časť – nastavenie mlynčeka, príprava základného kávovo-mliečneho nápoja so servisom

             

            Výsledkom kurzu je okrem praktických zručností aj certifikát.

            Cena kurzu: 100 €/študent

            Minimálny počet študentov: 8

            Maximálny počet študentov: 16

             

            Kontakt: Ing. Pavlisová, Marcela

            Telefón: 053/446 42 15

            E-mail: marcela.pavlis@gmail.com

            Prihlásenie a uhradenie poplatku  do 15. februára 2019.