• ERASMUS+ v Prahe očami žiakov

          • Sme žiačky Hotelovej akadémie odbor poradenstvo vo výžive.


            Fakultná Nemocnica Kráľovské Vinohrady je jednou z významných zdravotníckych inštitúcií v Českej republike, ktorá poskytuje široké spektrum zdravotnej starostlivosti. Naša prax v tejto nemocnici bola zameraná na nutričné poradenstvo a mali sme príležitosť podieľať sa na niekoľkých kľúčových aktivitách, ktoré nám priniesli cenné skúsenosti a zručnosti.


            Jednou z hlavných náplní našej praxe bolo vytváranie jedálničkov pre pacientov s rôznymi zdravotnými problémami. Spolu s tímom odborníkov sme sa zameriavali na individuálne potreby pacientov, pričom sme zohľadňovali ich diagnózy, alergie a ďalšie špecifiká. Táto časť praxe mi umožnila hlbšie pochopiť, ako strava ovplyvňuje zdravie a rekonvalescenciu pacienta.
            Okrem zostavovania jedálničkov som mala možnosť stretávať sa priamo s pacientmi. Táto interakcia bola veľmi obohacujúca, pretože som mohla vidieť priamy dopad našej práce na ich zdravie a kvalitu života. Pacienti často zdieľali svoje skúsenosti a spätnú väzbu, čo nám umožňovalo upravovať jedálničky tak, aby boli čo najefektívnejšie.


            Ďalšou dôležitou súčasťou mojej praxe boli vizity s lekármi. Chodili sme na vizity na rôzne oddelenia, kde sme konzultovali stav pacientov a ich nutričné potreby priamo s lekármi. Táto spolupráca medzi lekármi a nutričnými poradcami mi ukázala, aká dôležitá je interdisciplinárna spolupráca v zdravotníctve. Naučila som sa, aká dôležitá je komunikácia medzi rôznymi odborníkmi a ako spoločne pracovať na tom, aby bola pacientom poskytovaná čo najlepšia starostlivosť.
            Prax vo FNKV mi priniesla mnoho nových poznatkov a zručností. Naučila som sa nielen technické aspekty zostavovania jedálničkov a poradenstva, ale tiež som získala cenné skúsenosti v práci s pacientmi a v tímovej spolupráci. Táto skúsenosť mi poskytla pevný základ pre moju budúcu kariéru v oblasti nutričného poradenstva a zdravotnej starostlivosti.


            Verím, že skúsenosti a zručnosti získané počas tejto praxe budú mať dlhodobý pozitívny dopad na môj profesijný rast a schopnosť poskytovať kvalitnú starostlivosť pacientom. Ďakujeme za túto skúsenosť, ktorú budeme s radosťou odporúčať ďalším žiakom, ktorí sa budú chcieť zúčastniť a vzdelávať v tomto odbore.


            S pozdravom Emma Gazdurová,Vanesa Kobeľaková

          • Inšpirujúce stretnutie

          • „Nedostala som sa tam vďaka tomu, že by som po tom túžila alebo v to dúfala,

            ale vďaka tomu, že som na tom pracovala.“ (Estée Lauder)

            5. júna 2024 Miestny odbor Matice slovenskej pozval na stretnutie laureátky Ceny mesta Spišská Nová Ves. Pozvanie prijali MUDr. Oľga Pirochová, laureátka Ceny mesta za výrazný prínos v oblasti zdravotníctva. Mgr. Irena Kovalčíková, laureátka Ceny mesta za aktívnu pedagogickú činnosť a rozvoj telovýchovy a športu, Mgr. Eva Šterbáková, DiS.art., laureátka Ceny mesta za činnosť, ktorou sa významným spôsobom pričinila o kultúrny rozvoj mesta, PhDr. Ružena Kormošová, PhD., laureátka Ceny mesta za dlhoročnú aktívnu pedagogickú činnosť v oblasti histórie a za mimoriadnu publikačnú činnosť.

            Podujatie malo za cieľ priblížiť študentom významné ženy nášho mesta, ktoré sa svojím

            postojom k životu môžu stať vzorom pre mládež.  Z našej školy sa stretnutia zúčastnilo 38 žiakov I.A a I.C triedy s učiteľkami PaedDr. G. Takáčovou a Mgr. E. Štirbanovou. Študenti strávili v príjemnom prostredí DMS čas naplnený rozprávaním veľmi zaujímavých životných príbehov. Prítomným sa prihovoril primátor mesta  Ing. P. Bečarik a program vyplnili aj nádherné tóny hudby v podaní žiakov ZUŠ.

            Stretnutie poukázalo na to, že v v každom storočí i v každom meste sú ženy hodne úcty

            a nasledovania.

          • "Aj takto odborne rastieme"

          • Dňa 6.6.2024 sa naša žiačka - Diana Grečková z 1.A  zúčastnila medzinárodnej barmanskej súťaže s názvom Tatra Bartenders Cup 2024 v Kežmarku.

            Bola to jej prvá súťaž a umiestnila sa na peknom 6. mieste z 30 tich:).

            Dianke ďakujeme za reprezentáciu školy a do ďalších súťaží jej želáme veľa tvorivého elánu! 

            Mgr. Mária Biroščáková

          • Interreg Maďarsko - Slovensko

          • Hotelová akadémia v Spišskej nvoej Vsi bola úspešná v ďalšom projekte, získala grant v rámci Programu Interreg, Fond malých projektov.

            Názov malého projektu: Spoznaj svojich susedov

            Krátky opis:

            Hlavný obsahový prvkom aktivity - kultúrne podujatie pre študentov, učiteľov a zástupcov dvoch partnerských miest – Spiš. N. Ves a Kisújszállás. Podujatie má prispieť k tomu, aby si účastníci uvedomili význam susedstva a občianstva v EÚ.

            Určenie programu

            • Výmena vedomostí o bohatstve a rozmanitosti regiónov
            • Prezentácia historického a kultúrneho dedičstva, zdôraznenie spoločného kultúrneho odkazu Slovákov a Maďarov

            Aktivity

            • Návšteva kultúrnych pamiatok v Spišskom regióne a v meste Košice
            • Divadelné predstavenie v Spišskom divadle
            • Kultúrny program pripravený maďarskými návštevníkmi, ktorý predstaví ich región a krajinu
            • Návšteva radnice v SNV s privítaním od primátora mesta, Ing. P. Bečarika

            Kultúrne podujatie Spoznaj svojich susedov je organizované pre 80 účastníkov, 45 účastníkov z Maďarska

            Termín konania: 8.10.2024 - 10.10.2024.

            Plánujeme použiť tieto náklady: cestovné náklady, ubytovanie, stravovanie pre všetkých účastníkov kultúrneho podujatia, vstupenky v rámci kultúrneho programu, mzdové náklady, náklady na tlmočenie a fotografovanie, náklady na marketing. aktivity.

          • Founders Challenge competition

          • Včera 14.05.2024 sa konalo vyvrcholenie nášho podnikateľského programu Inovuj a podnikaj v podobe Súťaže o najlepší podnikateľský nápad "Founders Challenge competition", ktorú zorganizovalo ICKK. Súťaže sa zúčastnili študenti III.C študijného odboru manažment regionálneho CR, ktorí ocenili spoluprácu s košickými mentorskými spoločnosťami, a to VISSIM a CANCOM.

            Našim mentorom ďakujeme za ich cenné rady v súťaži, škole za príležitosť a
            ICKK za Inšpiratívny Cool Kreatívny Kľúčový deň strávený so super zaujímavými ľuďmi, ktorý bol plný benefitov v podobe nových kontaktov a skúseností.

          • ERASMUS+ Španielsko

          • V rámci programu ERASMUS+ boli naši žiaci na pobyte v Španielsku od 07.04.2024 do 20.04.2024. Ponúkame spätnú väzbu od jednej žiačky o tom, čo zažili a videli:

            „V rámci programu ERASMUS+ sme mali to šťastie stráviť dva týždne v nádhernej Granade v Španielsku. Naše dobrodružstvo začalo prechádzkou po úzkych uličkách mesta, ktoré ožívali históriou a kultúrou.

            Jedným z vrcholov našej cesty bola návšteva Córdoby a Gibraltaru, kde sme spoznali bohaté dejiny a fascinujúcu admosféru týchto miest. Spoznali sme aj miestne štvrte Granady, ako je rómska štvrť Sacromonte a židovská štvrť Realejo.

            Okrem poznávania pamiatok sme sa tiež zblížili so španielskou kultúrou a užili si slnečný deň na pláži Torrenueva.

            Pracovali sme v rôznych hoteloch, kde sme spoznali španielske spôsoby obsluhy.

            Celý pobyt bol pre nás krásny zážitok plný spoznávania nových vecí. Sme vďační za túto príležitosť a určite odporúčame každému, kto má možnosť, aby sa na mobilitu prihlásil.“

          • Dobrovoľníctvo a charita v podaní III.C

          • V rámci našej praxe sme si vyskúšali niektoré animačné a dobrovoľnícke aktivity. Zorganizovali sme stretnutie v Materskej škole v Spišskom Štvrtku, kde sme pripravili malým predškolákom pekný zábavno-koordinačný program. Boli sme aj v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi, kde sme strávili čas s našimi seniormi a zahrali sme si rôzne spoločenské hry. Vopred sme uskutočnili zbierku pre psíkov, kde sme zozbierali rôzne deky, granulky, lieky a hračky, ktoré sme potom darovali útulku "Cesta za domovom" vo Švábovciach. Psíkov sme aj vyvenčili. V tento deň sme sa venovali aj "enviro" aktivitám pre naše mesto Spišská Nová Ves, a na Deň Zeme sme boli pozbierať odpadky v kritických lokalitách.
            Strávili sme zaujímavý slnečný deň a naše dobrovoľnícke aktivity sme si užili :)

          • Duálne vzdelávanie

          • Dňa 23.4.2024 sa konalo stretnutie so spolupracujúcimi podnikateľmi, vedením školy a zástupcom Republikovej únie zamestnávateľov za sekciu cestovného ruchu Ing. Evou Poláškovou. Témou stretnutia bolo duálne vzdelávanie na našej škole. Pani Polášková informovala všetkých zúčastnených podnikateľov o fungovaní duálneho vzdelávania, o jeho výhodách pre zamestnávateľov, študentov a pre školu.

            Od školského roka 2024/2025 sa plánujeme zapojiť do duálneho vzdelávania a poskytnúť aj tieto výhody našim študentom.

          • Odborná exkurzia v Bratislave

          • V dňoch 11. – 12. apríla 2024 sa 26 žiakov 3.A a 3.C zúčastnilo odbornej exkurzie v Bratislave. Cieľom

            cesty bol medzinárodný veľtrh cestovania a gastronómie ITF Slovakiatour a Danubius Gastro 2024.  Veľtrh je to „pravé orechové“ pre priaznivcov gastronomických trendov, dobrého jedla a nápojov a pre milovníkov cestovania zároveň ponúka tipy na zaujímavé turistické destinácie. Súčasťou veľtrhu bol aj atraktívny sprievodný program, a tak študenti videli ukážky kulinárskeho umenia a ochutnali jedlá regionálnej gastronómie.  

            Žiaci boli ubytovní v príjemných apartmánoch v centre mesta a návštevu Bratislavy spojili s prehliadkou Starého mesta, Bratislavského hradu a jeho záhrady. Prežili tak dva dni plné vôní, chutí a zážitkov.

        • Jazykový kvet 17. 4. 2024
          • Jazykový kvet 17. 4. 2024

          •  Aj tento rok sa na našej škole  podarilo zorganizovať školské kolo súťaže v prednese, dramatizácii, poviedkovej tvorbe, hrách a veršoch v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo niekoľko študentov, ktorí porote priniesli pekný umelecký zážitok. Na 3. mieste sa umiestnila študentka Simona Hricová z 5. A triedy, na 2. mieste študenti Ivana Foltinová a Denis Dewera zo 4. A triedy a na prvom mieste sa umiestnila študentka Miriam Jozefčíková z 3. A.

            Víťazom blahoželáme!

          • Školský internát

          • Ubytovanie v školskom internáte na šk. rok 2024/2025

            Všetkým žiakom stredných škôl mesta Spišská Nová Ves ponúka Hotelová akadémia ubytovanie vo svojom školskom internáte s kapacitou 103 lôžok. Cena za ubytovanie pri štandardnej izbe je 40 € mesačne, pri nadštandardnej izbe 50 € mesačne. Súčasťou ubytovania je aj odber celodennej stravy v hodnote 6,05€ na deň, z toho: raňajky, desiata, olovrant  - 2,45 €, obed (vrátane réžie) 2,40 € a večera 1,20 €.

            Do školského internátu sa môžete prihlásiť do 24. júna 2024 zaslaním vyplnenej „Žiadosti o prijatie do školského internátu“  buď poštou na adresu Hotelová akadémia, Radničné námestie 1, 052 01 Spišská Nová Ves, alebo elektronickou formou (emailom) na adresu hotelovkasnv@gmail.com. V prípade nenaplnenia kapacity budeme akceptovať aj žiadosti poslané po uvedenom termíne.

            Žiadosť o prijatie do školského internátu nájdete na stránke www.hotelovkasnv.edupage.org (tlačivá na stiahnutie) alebo si ju môžete osobne vyzdvihnúť v šk. internáte na adrese: Slovenská 56, 052 01 Spišská Nová Ves.

            Tešíme sa na Vás!

          • Medzinárodná gastro súťaž Biser mora v Chorvátsku

          • Biser mora sú nielen gastro súťažou, ale aj medzinárodnými majstrovstvami vo varení, organizované Asociáciou kuchárov európskych a stredomorských regiónov (ŠKMER ACMER). Súťaž tento rok prekonala všetky rekordy s vyše 600 účastníkmi z celej Európy -  Albánska, Rakúska, Bosny a Hercegoviny, Bieloruska, Čiernej Hory, Francúzska, Chorvátska, Indie, Talianska, Macedónska, Maurícia, Holandska, Rumunska, Slovenska,  Slovinska, Srbska a Severného Macedónska.

            Perla mora spája propagáciu pohostinských profesií, sleduje trendy a zlepšuje vedomosti a zručnosti. Je to miesto stretnutia kolegov a odborníkov, kde prebieha veľmi výrazná výmena skúseností.

            Našu školu reprezentoval, v Chorvátsku na ostrove Brač, žiak 3. ročníka učebného odboru kuchár Dávid Kandra. Dávid vo svojej kategórií obsadil krásne 3. miesto a získal tak bronzovú medailu, nové skúsenosti a množstvo medzinárodných kontaktov.

            Veľká vďaka zo strany školy patrí organizácii Aregala – kuchári bez hraníc za to, že nášho žiaka pripravili a sprevádzali počas celej súťaže, konkrétne Branislavovi Michalčíkovi.

            Dávidov súťažný pokrm:

            Pečený jahňací chrbát podávaný s hráškovým gnocchi,  pošírovaným  hráškom na mätovom masle, ochutený koňakom demiglace a zjemnenou cviklovou penou

            • mrazený hrášok bondueele
            • jahňacie karé
            • krupicová kaša
            • maslo
            • vajcia
            • čerstva mäta
            • koňak
            • baristické mlieko
            • prášok s červenej repy
            • reďkovkové klíčky
            • soľ , korenie

            Jahňací chrbát očistíme, okoreníme a po rýchlom opečení vložíme do rúry, pridáme maslo a čerstvú mätu. Hrášok sparíme v termomixe a rozmixujeme do hladka.  Pridáme vajcia, soľ, krupicu a vymiešame. Pripravené cesto tvarujeme dvoma lyžicami ponorenými vo vriacej vode do tvaru gnochi, ktoré varíme do mäkka. Hotové gnocchi glazujeme na mätovom masle. Podávame s hráškom, cviklovou penou a redukovaným demiglace. Ozdobíme mikrobylinami a podávame.

        • EXKURZIA NESTWILL - HNIEZDNE
          • EXKURZIA NESTWILL - HNIEZDNE

            • 22. 03. 2024
            • Obsah exkurzie : technológia  výroba whisky a likérov, história poľnohospodárstva a stolárstva
            • Exkurzie sa zúčastnilo 38 žiakov z III.A – 13 žiakov, III.C – 6 žiakov,  IV.A – 19 žiakov
            • Exkurzia bola výborná a dala nám odborný prehľad o sladovníctve , výrobe liehu, whisky a likérov
          • Zlatá a bronzová medaila na Cassovia Cup🍸🍹

          • Dňa 20. 03. 2024  žiačky našej školy – Johana Adriana Petruľáková z 2.C a Lara Ganzarčík z 2.A reprezentovali našu školu v Košiciach na  medzinárodnej barmanskej súťaži CASSOVIA CUP.

            Úlohou súťažiacich bolo namiešať tri porcie miešaných nápojov z kategórie  soft a long drink.

            Hodnotila sa originalita, chuť, farba, vôňa, dekorácia nápojov, no veľmi zavážila aj technika miešania barmanov a ich vystupovanie.

            Odborne žiačky pripravovala Mgr. Mária Biroščáková, ktorá ich na súťaži aj sprevádzala.

            V týchto náročných disciplínach sme získali výborné umiestnenie:

            Lara Ganzarčík – ZLATÁ MEDAILA

            Johana Adriana Petruľáková – BRONZOVÁ MEDAILA.

            Za úspešnú reprezentáciu dievčatám ĎAKUJEME a želáme im veľa tvorivej energie do ďalších súťaží J

          • Animátorský kurz 🤹‍♂️🤸🏻‍♂️💃

          • V dňoch 18. a 19.marca 2024 sa na našej škole konal Animátorsky kurz pod vedením pracovnej a eventovej agentúry Prostaff. Žiaci mali možnosť naučiť sa, ako viesť a animovať minidisco šou, aquaqym, klubové tance, vyskúšali si aj prácu s mikrofónom a moderovaním, naučili sa vyrábať zvieratká z balónov a pracovať v kostýme maskota. Celý kurz sa niesol v dobrej nálade. Na záver kurzu žiaci získali certifikáty animátorov, čo im pomôže počas štúdia na našej škole, ale aj v budúcom zamestnaní.